Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2023 14:35 | Ukrajina vojenský konflikt

Slovenský Darček pre Putina: Perfektná pomoc pre Ukrajinu! Čo prezradil iniciátor?

Slovenský Darček pre Putina odštartoval svoju činnosť prvou zbierkou na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby. Zbierka sa spúšťa dnes 8. mája v spolupráci s iniciatívami Mier Ukrajine, Aktuálne o Ukrajine, Team4Ukraine, Support Ukraine Slovakia, Post Bellum, Kto pomôže Ukrajine a Oberih.

Iniciátor slovenskej zbierky Darček pre Putina Dodo Dobrík vysvetlil, prečo sa rozhodli vytvoriť zbierku na nákup odmínovacieho zariadenia Božena 5. „Vojna na Ukrajine ohrozuje jej obyvateľov nielen v oblasti bojov, ale aj na už oslobodených územiach. Na Ukrajine je vďaka ruskej agresii veľkým problémom zamínovanie, ktoré po sebe zanechala ruská armáda. Zamínovaných je vyše 250-tisíc štvorcových kilometrov, čo predstavuje približne 40 percent rozlohy Ukrajiny," uviedol.

Vinou zamínovaných území na Ukrajine zahynulo už viac ako 200 farmárov, traktor je symbolom týchto hrdinov. „Tí traktormi odťahovali z polí zničenú ruskú vojenskú techniku. Dnes existujú príklady, keď s upravenými a na diaľku riadenými traktormi ukrajinskí farmári dokážu zneškodňovať menšie míny. Naopak, veľké protitankové míny však traktory bezpečne odstrániť nedokážu," vysvetlil za tím Mier Ukrajine v tlačovej správe Tomáš Gelinger.

Cieľová suma na nákup odmínovacieho zariadenia slovenskej výroby je 650-tisíc eur. Súčasťou zbierky na Boženu je aj výcvik hasičského EOD tímu na Ukrajine, dopravník, vybavenie pre hasičský EOD tím (detektory, prvky balistickej ochrany) a doprava na miesto určenia. Výrobca v cene zabezpečí výcvik obsluhy a s výrobou Boženy začne po zložení 40-percentnej zálohy.

„Najúspešnejšia česká zbierka na podporu ukrajinskej armády “Dárek pro Putina” vznikla v máji 2022 a darcovia doteraz prostredníctvom nej dokázali vyzbierať a doručiť ukrajinskej armáde zbrane a rôzny vojenský materiál za takmer 22 miliónov eur od vyše 147-tisíc darcov. Zbierka má podporu mnohých osobností verejného a kultúrneho života. Na Ukrajine spolupracujeme s Vladom Sokolovom, veliteľom EOD hasičov likvidujúcich výbušnú muníciu," informoval Tomáš Gelinger.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: s

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí