Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2023 14:31 | Správy | Domáce správy

Čínsky TikTok dostal ďalší zákaz: Tentoraz v slovenskom parlamente! Čoho sa poslanci obávajú?

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady (NR) SR blokovaná a nebude možné ju používať. Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom.

Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom, ktorý má TASR k dispozícii. Upozornil na to Denník N. "V súvislosti s nárastom externých kybernetických bezpečnostných hrozieb, ako aj v nadväznosti na varovania jednotiek CSIRT, CERT, Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť ČR, ako aj ďalších autorít v oblasti kybernetickej bezpečnosti k aplikácii TikToku, ktorá môže predstavovať významné riziko v oblasti kybernetickej bezpečnosti a v oblasti kyberšpionáže, vydal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan dňa 23. marca 2023 rozhodnutie pre zamestnancov Kancelárie NR SR o bezpečnostných opatreniach, ktoré zamedzujú používaniu aplikácií, ktoré predstavujú bezpečnostnú hrozbu," priblížila pre TASR hovorkyňa kancelárie parlamentu Michaela Jurcová.

Guspan zamestnanom Kancelárie NR SR zakazuje inštalovať a používať zakázané aplikácie na všetkých zariadeniach parlamentu. Zakázané bude pripájanie sa do siete kancelárie prostredníctvom VPN alebo pristupovať k web mailu, emailu, iným aplikáciám alebo informačným systémom zo zariadení užívateľov alebo iných, na ktorých je nainštalovaná aplikácia. Zamestnanci taktiež nemôžu komunikovať z počítačovej siete kancelárie so servermi zakázaných aplikácií alebo zakázanými aplikáciami. Zakázané je aj akýmkoľvek spôsobom obchádzať bezpečnostné opatrenia.

Kancelária zamedzila inštalácii a používaniu aplikácií, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu na parlamentných zariadeniach. Zablokovala sieťovú komunikáciu takýchto aplikácií v počítačovej sieti NR SR a detekuje pokusy o inštaláciu alebo nainštalovanie týchto aplikácii.

TikTok podľa Guspana zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých sa prevádzkuje. "Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby," uviedol v liste poslancom. Doplnil, že aplikácia môže nazbierané údaje zneužiť na škodlivú manipuláciu či vydieranie osôb. V prostredí parlamentu to môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti alebo strategických záujmov SR.

"Vedúci Kancelárie NR SR požiadal poslancov a ich asistentov ako používateľov informačného systému o zváženie prijatia rovnakých bezpečnostných opatrení na zariadeniach, ktoré používajú na pripojenie k elektronickým službám poskytovaným Kanceláriou NR SR," povedala Jurcová.

Kancelária NR SR podľa Guspana berie riziká vyplývajúce z týchto hrozieb vážne a uvedomuje si svoju zodpovednosť pri zabezpečovaní kybernetickej odolnosti informačného systému.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY
S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO