Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2023 00:00 | Nové Časy | Financie
Sponzorované

Nadácia ADELI umožňuje zdravotne znevýhodneným ľuďom zažívať rovnocennosť a plniť si svoje sny a priania

Marec je pre daňovníkov mesiacom, kedy okrem platenia daní, môžu aj pomáhať. A to bez akýchkoľvek výdavkov z vlastnej peňaženky. 2% z dane buď necháme prepadnúť štátu, alebo ich nasmerujeme tam, kde nám to dáva zmysel.

Napríklad do nadácie. Jej fungovanie má jasne dané pravidlá, zakotvené v zákone. Financie získava z podielov zaplatenej dane a z darov podporovateľov. Ich využitie riadi zákon a nadačná listina. Zoznam nadácií je možné nájsť v registri mimovládnych neziskových organizácií.

Zuzana Cyprichová po 20 rokoch pôsobenia vo finančnom sektore zasvätila ostatných niekoľko rokov pomoci ľuďom, ktorým život skrížila choroba či vážne zdravotné znevýhodnenie. Už viac ako 4 roky sa venuje oblasti zdravotníctva. Posledné dva ako riaditeľka a správkyňa Nadácie ADELI. Hovorí, že až 80 % neurorehabilitácie v ADELI sa realizuje vďaka darovaným 2 %. Keby nebolo 2 % z daní a darcov, ktorí nasmerujú svoje financie tam, kde im to dáva zmysel, nebolo by toľkej pomoci pacientom v ADELI.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Ako nadácia funguje a čo je jej primárnym cieľom?

Poslaním nadácie je pomáhať, teda realizovať nejaký verejnoprospešný účel, či už je to v oblasti duchovného a kultúrneho rozvoja, ochrany ľudských práv, ochrany prírody, alebo zdravia. Účelom nadácie nie je generovať zisk ako u iných podnikateľských subjektov.

Cieľom je podporovať tie oblasti spoločnosti, kde sa vyžaduje jedinečná pomoc. Špecifiká upravuje zákon č. 34/2002 Z. z. a v zmysle tohto zákona je nadácia právnická osoba, ktorá sa zapisuje do registra mimovládnych neziskových organizácií. Orgánmi nadácie sú správca, správna rada a dozorná rada. Štatutárnym orgánom je správca, ktorý riadi jej činnosť a koná v jej mene.

Nadácia si plní svoje povinnosti vyplývajúce z nadačnej listiny, kde sa presne špecifikuje, na akú oblasť pomoci sa nadácia zameriava.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Čo to znamená v praxi?

Realizuje sa to tak, že nadácia finančne podporuje tretie subjekty. Kľúčovým zdrojom príjmov sú podiely zaplatenej dane a dary od dobrodincov, podporovateľov pacientov.

Nadácia ADELI sa v zmysle jej nadačnej listiny zaväzuje všestranne podporovať a pomáhať zdravotne znevýhodneným deťom a dospelým. Konkrétne sa zameriavame na pomoc pacientom s poškodením centrálnej nervovej sústavy a umožňujeme im finančne sprístupniť potrebnú neurorehabilitáciu, aby sa zlepšovali ich pohybové a samoobslužné činnosti, aby dokázali komunikovať až po ich socializáciu a začlenenie do spoločnosti. To je prvotným zámerom Nadácie ADELI.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Nadácia ADELI bola založená v roku 2014. Koľkým pacientom ste za 9 rokov pôsobenia pomohli realizovať liečbu a skvalitniť tak ich život?

Áno, úspešne pomáhame už 9. rok pacientom po cievnych mozgových príhodách, po ťažkých úrazoch, predčasne narodeným deťom či deťom s detskou mozgovou obrnou, s nejasnými diagnózami na báze genetických porúch. Za roky nášho pôsobenia sme pomohli viac ako 9 000 klientom. Väčšina z nich svoju liečbu opakuje, a teda mnohí pacienti nám z detí vyrástli na dospelých. Naše vzťahy sú viac ako rodinné. Sme na toho hrdí, že môžeme stáť celé roky pri nich a pozorovať dosiahnuté pokroky našich klientov.

Život v Nadácii ADELI nie je iba o zbieraní peňazí a ich prerozdeľovaní pacientom. Čo je pridanou hodnotou? Čo u vás nájdu členovia klubu nadácie?

To, čo vnímam ako veľmi oceňovanú formu pomoci, je osobná starostlivosť o pacientov. Rozhovory, záujem, pozornosť, čas na vypočutie ich príbehu, povzbudenie, pomoc pri hľadaní cesty ako ďalej pri ostrom zásahu osudu, niekedy sú to aj spoločné slzy, čo nás naviac prepája a tvorí jedinečnú niť dlhoročných vzťahov.

Činnosť nadácie je veľmi pestrá a širokospektrálna. Jej cieľom je celostný prístup k pacientovi, zlepšovanie nielen jeho zdravia, ale aj skvalitňovanie jeho života vo všetkých oblastiach. Chce to ľudí, ktorí túto prácu vnímajú ako poslanie a robia ju celým srdcom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Veľmi žiadané sú podujatia a workshopy, kde umožníme zapojenie sa klientov a objavenie ich skrytých talentov a možností. Takým je projekt UNIKÁTNE OBRAZY. Už druhý rok na výtvarnom workshope tvoríme s našimi pacientami výtvarné diela a tam to vôbec nekončí. Sme hrdí, že do projektu sa nezištne zapojili významní slovenskí výtvarníci ako Marek Ormandík, Katka Vavrová, Fero Lipták, Karol Felix a Pavel Herman. Oni výtvory našich pacientov vo svojich ateliéroch premenia na skutočné umelecké diela. Tie následne dražbou premeníme na financie na liečbu. Takže hovoriť o obrazoch, čo liečia, je skutočne na mieste.

Tradične každý rok pripravujeme charitatívny kalendár. Každý rok má kalendár svoju tému a osobnosť, ktorá je krstným otcom či krstnou mamou kalendára. Tento rok to bol napríklad Ondro Kandráč, folklorista a hudobník. Náš posledný kalendár preto žiari farebnosťou krojov, v ktorých sme fotili nielen našich pacientov, ale aj zamestnancov. Minulý rok sa k nám pridala láskavá a empatická redaktorka a moderátorka Zlatka Puškárová.

Našim pacientom psychicky prospieva zapojenie do projektov, odpútanie od vlastných problémov, ako aj záujem osobností športového a kultúrneho života. Cítia, že ich hodnota aj napriek zdravotnému postihu zostáva stále vysoká, že môžu byť rovnocenní partneri pre osobnosti kultúrneho a umeleckého života a napĺňať si svoje sny a priania. To mobilizuje ich vnútornú silu a umožňuje im pokračovať v náročnej neurorehabilitácii tak, aby výsledky v oblasti zdravia boli viditeľné.

Hudobné programy, kvetinové workshopy, muzikoterapia, skrátka všetko, kde vieme spojiť rodiny a spolu tvoriť niečo zaujímavé, sú obrovským prínosom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

2 % z dane pravdepodobne tvoria podstatnú časť príjmu financií do nadácie. Na čo môžu byť použité financie vyzbierané z 2 % z daní?

Vyzbierané 2 % z daní, alebo presnejšie povedané vyzbierané podiely dane z príjmov (nakoľko sa môže jednať aj o iné percentuálne podiely), musia byť použité v súlade zo zákonom a nadačnou listinou a majú svoju exspiráciu. Preto sú zbierané na špeciálny účet nadácie oddelene od darov či verejných zbierok.

Nadácia je povinná použiť poskytnutý podiel zaplatenej dane na účely, ktoré sú predmetom jej činnosti a sú uvedené v § 50 ods. 5 zákona o dani z príjmov do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom mu bol podiel zaplatenej dane poukázaný (napríklad ak nadácia dostala finančné prostriedky z podielu zaplatenej dane v roku 2022, musí ich použiť do konca roka 2023).

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Ak prijímateľ, teda nadácia nepoužije poskytnutý podiel zaplatenej dane na v zákone o dani z príjmov uvedené činnosti najneskôr do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom mu bol podiel zaplatenej dane poukázaný, vzťahujú sa na prijímateľa ustanovenia o porušení finančnej disciplíny podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, pričom je nadácia povinná podiel zaplatenej dane vrátiť správcovi dane miestne príslušnému podľa sídla prijímateľa do 90 dní odo dňa vzniku skutočnosti, s ktorou je spojená povinnosť vrátiť poskytnutý podiel zaplatenej dane.

Preto použitie vyzbieraného podielu zaplatenej dane podlieha prísnym pravidlám nielen čo sa účelu, ale aj času týka. Tri roky dozadu sme mali v nadácii vládny audit. Kontrola bola zameraná práve používania 2 % daní z príjmu a v našej nadácii bolo všetko v poriadku.

Darcovia, ktorí sa rozhodili svoje 2 % z dane darovať Nadácii ADELI si môžu byť istí, že ich dar bude použitý na účel, ktorý deklarujeme a je v súlade so zákonom o nadáciách a nadačnou listinou, a to na liečbu a všestrannú pomoc pacientom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nadácia ADELI

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek