Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2023 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVáš Tip

Manželia si na 10. výročie svadby zaplatili cestu do Kene, cestovka pár dní na to skrachovala: Nemajú dovolenku, ani peniaze!

Nemajú ani dovolenku a ani peniaze. Manželia Kristína (38) a Tomáš (37) z Bratislavy si na 10. výročie svadby vysnili cestu do Kene. Zaplatili za ňu takmer 5-tisíc eur cestovnej kancelárii Alchemy Travel, ktorá o pár dní na to skrachovala.

„Chceme upozorniť ľudí, aby si poriadne preštudovali podmienky poisťovní, keď kupujú zájazdy. Zároveň by sme boli radi, keby sa nám ozvali ďalší poškodení,“ uviedla Čadčianka. Nový Čas oslovil aj majiteľa CK Miroslava Škrabana. „Intenzívne každý deň som v kontakte s klientmi Alchemy Travel, snažím sa nájsť individuálne riešenia po tom, čo moju cestovnú kanceláriu zasiahla koronakriza. Všetko trvá dlhšie, keďže poistná udalosť je ešte stále v riešení poisťovne, ale s každým jedným klientom komunikujem,“ informoval konateľ. Kristíne sa však neozval od októbra a Kataríne od polky januára.

Roman Berkes 

prezident SACKA (Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr) 

V zmysle zákonnej úpravy je cestovná kancelária povinná pri uzatváraní zmluvy zabezpečujúcej ochranu pre prípad úpadku dohodnúť s poskytovateľom ochrany pre prípad úpadku (poisťovňou)  sumu zabezpečujúcu ochranu pre prípad úpadku vo výške najmenej 30% ročných plánovaných tržieb z predaja zájazdov a spojených služieb cestovného ruchu. Za správnosť údajov predložených poisťovni nevyhnutných k určeniu dostatočnej sumy zabezpečujúcej ochranu pre prípad úpadku zodpovedá cestovná kancelária. Cestovná kancelária je pred uzatvorením  zmluvy zabezpečujúcej ochranu pre prípad úpadku povinná poisťovni poskytnúť úplné a  pravdivé  údaje o zákonom vyžadovaných skutočnostiach týkajúcich sa najmä predpokladaných počtoch zájazdov, cestujúcich a predpokladaných sumách platieb prijatých od cestujúcich za plánované zájazdy.

Poisťovňa je povinná plniť cestujúcim v prípade poistnej udalosti len do sumy zabezpečujúcej ochranu pre prípad úpadku.  Orgánom  dohľadu nad dodržiavaním povinností cestovných kancelárií je Slovenská obchodná inšpekcia. CK je povinná SOI v pravidelných štvrťročných intervaloch predkladať zákonné údaje z priebežných účtovných závierok pre vyhodnotenie  dostatočnosti  požadovanej sumy zabezpečujúcej ochranu pre prípad úpadku. V prípade, ak orgán dohľadu zistí, že suma zabezpečujúca ochranu pre prípad úpadku nedosahuje minimálne 30% tržieb z predaja zájazdov a spojených služieb cestovného ruchu, zakáže CK do vykonania nápravy predávať zájazdy a oznámi túto skutočnosť poisťovni. V praxi už sme zaregistrovali prípad, že cestovná kancelária skrachovala a klienti podali trestné oznámenie. Pokiaľ sa v rámci vyšetrovania preukáže, že šlo o špekulatívne „podpoistenie“, teda poistenie proti úpadku v nízkej hodnote, môže to mať trestnoprávnu dohru.  

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú