Králičie mäso je skrátka jedným z najkvalitnejších druhov mäsa a je škoda, že v porovnaní s kuracinou či bravčovinou ťahá v jedálničku Slovákov za kratší koniec. Zohnať ho nie je nejaký veľký problém, tak mu dajte šancu.
Králik na burgundský spôsob
Otvoriť galériu
Králik na burgundský spôsob
Zdroj: lidl
4 porcie
Potrebujeme:
- 1 králika
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- hladkú múku (na obalenie)
- olivový olej
- 100 g údenej slaniny
- 3 mrkvy
- 150 g zeleru
- 4 bobkové listy
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok (850 ml)
- cca 200 ml horúcej vody
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 100 g hnedých šampiňónov
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 ciabattu alebo iné biele pečivo
Postup:
- Umytého a osušeného králika presekneme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a korením. Diely zľahka obalíme v hladkej múke a vkladáme do hrnca s rozohriatym olejom. Za občasného obracania sprudka opekáme a postupne pridávame slaninu nakrájanú na kocky, mrkvy a zeler na menšie kúsky. Ochutíme bobkovými listami, prihodíme najemno nasekané šalotky a štyri strúčiky cesnaku.
- Keď sú mäso so zeleninou orestované, podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme paradajky z konzervy a podľa potreby aj vodu. Premiešame a ochutíme soľou, korením a nasekaným tymianom. Pridáme na štvrtiny nakrájané šampiňóny a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme približne 45 minút domäkka.
Servírovanie
- Duseného králika s omáčkou naservírujeme do hlbokého taniera a posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Podávame s dochrumkava opečenými krajcami ciabatty.