Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Bojíte sa zhubného melanómu? Nechajte si kožu zmapovať!

Tohtoročné leto slnečnými lúčmi naozaj nešetrilo, a (nielen) preto je jeseň ideálnym obdobím na vyšetrenie znamienok.

Pravidlá zdravej prevencie totiž hovoria, že aspoň raz ročne treba nechať kožu skontrolovať dermatológovi. A to aj v prípade, že vy na nej nič podozrivé nevidíte.

Čerti ani znamienka nespia

Keď hovoríme o znamienkach, máme na mysli tzv. pigmentové lézie, ktoré vznikajú nahromadením hnedého farbiva – melanínu – v koži. Ak sa raz znamienko, ktoré má v sebe pigment, na koži objaví, nikto vám nezaručí, že v priebehu ďalších mesiacov či rokov sa nezvrhne do rakovinovej formy. Neraz sa totiž zhubný melanóm vytvorí v staršom veku zo znamienka, s ktorým ste bezproblémovo „žili“ od detstva. Vo všeobecnosti sú najrizikovejšie znamienka, ktoré sú väčšie ako centimeter, majú tmavohnedú až čiernu farbu a o pozornosť sa hlásia aj inak ako vizuálne, napríklad svrbením, mokvaním či dokonca krvácaním. Preto je dôležité znamienka pravidelne sledovať a akúkoľvek zmenu konzultovať s lekárom. Zdajú sa vám tieto fakty až chronicky známe? A viete aj to, že kožné melanómy vznikajú často „de novo“, laicky povedané na „čistej“ koži? „Už dávno neplatí, že rakovina kože sa môže vyvinúť iba z už existujúcich znamienok. Zákernosť tejto diagnózy spočíva aj v tom, že mnoho melanómov sa vyvinie na predtým zdravej koži,“ upozorňuje dermatologička MUDr. Iveta Hasová z kliniky MEDISKIN, kde ročne vyšetria stovky pacientov.

Keď oko nestačí

Melanómové kožné nádory patria k najzhubnejším typom rakoviny a ich počet v populácii stúpa. Jedinou možnosťou, ako im predchádzať, je pravidelný skríning. Preventívnu prehliadku u dermatológia je potrebné vykonať aspoň raz ročne a kto ju absolvoval, vie, že ide o úplne bezbolestnú procedúru. Kožný lekár počas vyšetrenia postupne prezrie kožu celého tela pomocou ručného alebo digitálneho dermatoskopu. Zmeny na koži potom posúdi na základe ABCDE pravidla, podľa ktorého sa hodnotí symetria znamienka (A), jeho okraje (B), farba (C) a priemer (D). Posledným, no veľmi dôležitým parametrom vyšetrovaného znamienka je jeho vývoj (E). Ten je však možné zhodnotiť iba opakovaným vyšetrením a porovnaním zmien v čase. S odstupom jedného roka však táto úloha nie je jednoduchá, preto okrem skúseného oka odborníkom v diagnostike pomáha aj špeciálny softvér, ktorý archivuje a hodnotí odfotené znamienka. Bežnou súčasťou dermatologických ambulancií ešte ani zďaleka nie je, na Slovensku ho však už nájdete.

Otvoriť galériu

Mapujte a porovnávajte

„Ak opakovane kontrolujete kožný povrch celého tela a výsledky v pravidelných časových intervaloch porovnávate, počítač zachytí akékoľvek zmeny. Ide o tzv. body mapping, ktorý priniesol naozaj revolučný posun v možnostiach skríningu rakoviny kože,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Hasová z MEDISKIN, kde používajú revolučný prístroj FotoFinder. Zariadenie kamerou zosníma a zmapuje celý povrch vášho tela vrátane všetkých jeho záhybov, do niekoľkých fotografií. Lekár si ich následne detailne prezrie vo veľmi vysokom rozlíšení na displeji a fotografie vo Full HD kvalite archivuje do počítača. Keď prídete o rok, či šesť mesiacov znova na kontrolu, na základe nových snímok dokáže presne vyhodnotiť aktivitu kože a rozoznať akékoľvek vzniknuté abnormality či zmeny. A práve toto porovnávanie je kľúčom k včasnej diagnostike, ktorá vám môže zachrániť život.

Chcete absolvovať kontrolu znamienok prístrojom FotoFinder? Svoj termín na klinike MEDISKIN v Bratislave (Poliklinika Mýtna, Mýtna 5, Bratislava) si aj bez výmenného lístka môžete rezervovať TU alebo telefonicky na čísle 0903 029 754.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené