Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2022 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Rozprávková Arabela Jana Nagyová o hereckom návrate aj trpkých životných pádoch: Strach o život dcéry!

Už v útlom detstve išla na úkor hry s rovesníkmi z roly do roly a predčasne dospela. V 80. rokoch herečku Janu Nagyovú (63) dostala na výslnie nesmrteľná rola princeznej Arabely.

Z prvého, nie práve šťastného manželstva s hokejovým trénerom Miroslavom Kubovičom prišla na svet vaša dcéra Janka (40). Nakoniec ste našli útočisko aj novú lásku v Nemecku. Nemali ste problémy pre „nadviazanie stykov“ s kapitalistickým svetom, keďže doma stále zúril socializmus?

Janka je rodená Bratislavčanka a žije vo Viedni aj s dcérkou. Narodila sa rok po svadbe a rok po prvom odvysielaní Arabely v roku 1981. Môj prvý manželský zväzok s trénerom Kubovičom, ktorý trénoval slávny hokejový klub Slovan Bratislava, je aj zrkadlom mojej lásky k športu. Žiaľ, toto prvé manželské zrkadlo sa rozbilo na tisíc kusov. Len láska k ľadovému športu zostala. A kontakty s kapitalistickým svetom? Bývalý štát s komunistickým vedením a vládou nepatril k tým režimom, ktorý by podporoval inú ideológiu ako socialistickú. Kapitalizmus bol tabu, len privilegovaní mohli cestovať alebo zarábať v zahraničí, či nakupovať v Tuzexe, kde sa platilo bonmi. A potom športovci, ktorí reprezentovali ČSSR vo svete, ako napríklad hokejisti... Všetci fungovali, ak sa podriadili režimu. Avšak spolupráca s tajnou službou bola hazardná hra. Obdobná rulete v kasíne. Preto mnohí z tých, čo vycestovali na Západ a nechceli sa ďalej podriaďovať režimu, sa už domov nevrátili. A ja? Ja som obdobný prípad ako herečka Romy Schneider, ktorú prenasledoval nie zúrivý socializmus, ale imidž princeznej Sissi. Lásku našla až vo Francúzsku po boku Alaina Delona, kým ja v Nemecku u iného Delona (smiech). Taký je život. Netreba sa báť zmien a nechať hovoriť srdce.

V Nemecku ste začínali od nuly. Nikto nevedel o vašej hereckej minulosti. Boli začiatky v novej krajine ťažké alebo ste cítili aj značné vykúpenie a úľavu, že sa vám podarilo vystúpiť z tieňa Arabely?

Hovorím tomu úľava, dlhodobá dovolenka, ale i integrácia v novom štáte s jazykovou bariérou. Moja nemčina bola v tých časoch slabá. Písal sa rok 1987 a druhýkrát v živote som vyslovila pri cirkevnom obrade „áno“. Nazvime to časom veľkých zmien pred Nežnou revolúciou. Nové rodinné zázemie, noví priatelia, jazyk a k tomu dve malé deti, ktoré som učila po slovensky, aby som úplne nezabudla svoj rodný jazyk. Žila som si ako matka, manželka a žena v domácnosti. Inkognito. Nemôžem sa sťažovať. Ale až tretí manželský zväzok sa vydaril a funguje dodnes už celých 22 rokov.

Napokon, keď sa vám začalo dariť v podnikaní, prišli problémy v osobnom živote a strach o milovanú dcéru Janku, ktorá ochorela na mentálnu anorexiu. Vyčítate si s odstupom času, že ste niečo mohli urobiť inak?

Po rokoch hereckej pauzy som zakotvila v roku 1991 na pár rokov v Prahe, kde som mala nakrúcať druhú časť Arabely. K spolupráci nakoniec nedošlo. Vrhla som sa do inej profesie a rozbehla som obchody s parfumami. Všetko bolo, ako malo byť. Len v súkromnom živote ma začala obliehať veľká búrka a nepredvídavé zemetrasenie. Prepadávala sa mi zem pod nohami. Najprv zomrel môj drahý otec a neskôr sa začali problémy s dcérou. Prepukla u nej mentálna anorexia. Málokto v tých rokoch niečo vedel o anorexii. Vyhľadávali sme odbornú pomoc, lekárov, psychológov, psychiatrov nielen v Prahe, ale i v zahraničí. Hľadala som tisíc odpovedí na mojich tisíc otázok: prečo ja? Prečo moja dcéra? Priznávam, nerada sa hrabem v minulosti a snažím sa potlačiť negatívne zážitky. Ale bol to ťažký zásah do nášho života. Nie som si vedomá toho, čo by som dnes urobila inak. Je to veľmi citlivá téma. V pubertálnom veku mladistvých sú dnes postihnuté už nielen dievčatá, ale aj chlapci. Bulímia i anorexia sú častými chorobami dnešnej doby a treba im venovať veľkú pozornosť.

Čo by ste ako mama, ktorá si kedysi prešla peklom, odporučili rodičom v rovnakej situácii?

Ťažko radiť, pretože každý rodič sa s chorobou dieťaťa vysporadúva inak. Mám známu, ktorej dcéra horko-ťažko zmaturovala, pretože je veľmi oslabená a nesústredená. Váži necelých 48 kg pri výške 170 cm. Raz do týždňa navštevujú odbornú psychologickú poradňu. V nemocnici ju nechcú hospitalizovať, kým nedosiahne hmotnosť 50 kg! Okamžitá hospitalizácia, tvrdý režim a sociálne kontakty v kruhu duševne postihnutých pacientov preukazujú pokroky. Problém sociálneho vylúčenia tejto konkrétnej skupiny mladistvých je problémom nás všetkých. Mentálnu anorexiu i bulímiu považujem za duševné ochorenie a táto téma je stále nežiaduca a plná bariér. Mnoho pacientov, ale i rodičov sa hanbí vyhľadať adekvátnu odbornú pomoc a cítia sa stigmatizovaní. Treba byť v pozore, nečakať, ale čo najskôr vyhľadať pomoc!

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Alexandra Mrázová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...