Štvrtok 7. 7.
Oliver
21.05.2022 18:40 | Správy | Zahraničné správy

Zelenskyj o členstve Ukrajiny v EÚ: Jednoznačné stanovisko a tvrdý odkaz francúzskemu prezidentovi Macronovi

Ukrajina sa musí stať plnohodnotným členom Európskej únie a nepotrebuje žiadne alternatívy v podobe "európskeho politického spoločenstva", ktoré navrhuje Francúzsko. V sobotu v Kyjeve to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s portugalským premiérom Antóniom Costom. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň načrtol vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie, ktorého členom by sa mohli stať Ukrajina, Moldavsko i Gruzínsko. Podľa jeho slov je naliehavou záležitosťou, aby mali tieto štáty svoje miesto vo vnútri Európy. Do radov tohto spoločenstva by mohlo zavítať napríklad aj Spojené kráľovstvo, dodal. "Nepotrebujeme žiadne alternatívy k žiadosti Ukrajiny o členstvo v Európskej únii, nepotrebujeme takéto kompromisy," povedal Zelenskyj.

Macron tvrdí, že môže trvať celé "desaťročia", kým sa Ukrajina stane členom EÚ. Ukrajina by totiž pred prijatím do EÚ musela spĺňať prísne kritéria v oblasti správy vecí verejných, boja proti korupcii či uplatňovania zásad právneho štátu. Zelenskyj však v sobotu trval na tom, že Ukrajine by malo byť umožnené začať proces smerujúci k plnohodnotnému členstvu v EÚ. "Verte mi, nebude to kompromis pre Ukrajinu v Európe, bude to ďalší kompromis medzi Európou a Ruskom. Som si tým úplne istý," pokračoval Zelenskyj. Podľa ukrajinského prezidenta ide o "politický a diplomatický tlak ruských predstaviteľov a lobistov na rozhodnutie určitej európskej krajiny, či podporiť Ukrajinu, alebo nie".

Európska rada preskúma ukrajinskú žiadosť o členstvo v EÚ na svojom júnovom zasadnutí. Do úvahy podľa Macrona zoberie názor Európskej komisie a bude sa riadiť "duchom vyjadreným na summite vo Versailles všetkými členskými štátmi, ktoré vyhlásili, že Ukrajina je súčasťou európskej rodiny". Litovský prezident Gitanas Nauséda a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová Macronov nápad na vytvorenie "európskeho politického spoločenstva" nepodporili.

Prvé body malého Schumiho oslavovali ako víťazstvo
Slovan nevyužil dlhočiznú presilovku: Do gruzínskej odvety sa pôjde bez gólov
Hrával aj so Šatanom: Zomrel dlhoročný obranca († 53) NHL
Ostré vyhlásenie Bayernu: Barcelona pôjde ku dnu, peniaze chceme vopred!
SNS vyzýva Sulíka, Matoviča a Kollára: Majú odísť skôr, než ich ľudia vyženú palicami, žiadajú predčasné voľby
V Bratislave bol nájdený mŕtvy cyklista (†44): Okolnosti úmrtia sú stále v štádiu vyšetrovania
Premožiteľ Molčana poriadne vytrápil legendu! Nadala čaká pikantné semifinále
Rada pre vysielanie a retransmisiu rozdávala pokuty: Najvyššia sankcia predstavovala sumu 15 319 eur