Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Psychológ z tímu, ktorý zasahuje v škole v Miloslavove: Neukázala sa len krutosť detí, ale aj rodičov

Snaží sa upokojiť situáciu! Marek Madro z linky pomoci IPčko je jedným zo psychológov, ktorí zasahujú v rámci krízového intervenčného tímu v základnej škole v Miloslavove.

Nemôže svoju rolu zohrávať aj fakt, že deti nemajú priestor na trávenie voľného času?

Keď hovoríme v školách so žiakmi, tak veľmi často zaznieva, že dospelí im nepripravili podmienky, ako atraktívne tráviť voľný čas. Nik sa ich nikdy nepýtal, čo chcú. V satelitoch vyrastajú stovky domov na pohodlný život, ale teraz hovorme o nadstavbe, ktorá ani v prípade Miloslavova nie je dobudovaná. Ja deti neospravedlňujem, len sa na to pozerám z ich pohľadu.
 

Existuje nejaký prototyp dieťaťa, ktoré má tendenciu byť agresorom?

Z mojich vlastných skúseností sa obeťou a agresorom môže stať každý z nás, hlavne keď sa nachádzame v nejakej životnej situácii, keď sme viac frustrovaní, keď prežívame väčší tlak, záťaž. Následne konáme skratkovite, nepremy­slene.

Vďaka sociálnym sieťam to naozaj môže byť hocikto. Stačí vlastne len, že má niekto zlý deň a napíše nejaké zjednodušujúce myšlienky na vašu adresu. Upozorní na nejaký detail, ktorý sa mu zdá iný. Šikana sa týka nejakej inakosti. Sledujeme teraz aj inakosť postojov, čo tu v minulosti nebolo.
 

Prečo chcú mať deti moc nad druhým?

Je to o seba potvrdzovaní. Bohužiaľ, niektorým sa zdá jednoduchšie potvrdiť si svoju hodnotu tak, že ponížia niekoho druhého. Násilie ako také je veľmi zložitý fenomén. Je to taký zvláštny jav, ktorý vás ovplyvní vždy, keď sa ním zaoberáte.

Vždy sa vás dotkne, spôsobí nejakú ranu a málokedy máme čas, aby sa tá rana naozaj zahojila. Vždy sa nás to nejako dotkne. Narazí to na tie naše hodnoty, presvedčenia o živote a o tom, ako by sme sa mali k sebe správať - na našu predstavu a sen o tom, akí chceme byť k sebe dobrí a podobne.

V skutočnosti, keď sa snažíme dosahovať nejaký výkon a snažíme sa nejako fungovať a nejak uspieť, tak volíme rôzne kompromisy. Niekedy to je vedomé, niekedy spustíme ten proces aj nevedome. Je to boj o prežitie, boj o úspech, o to, aby ste mali nejaké postavenie, aby ste mali ľudí na svojej strane.


 

Spoločnosť sa dožaduje spravodlivého trestu. Na so­ciálnych sieťach ľudia priali agresorke, nech si odsedí dlhé roky. Je toto riešenie?

Je prirodzené, že ako spoločnosť potrebujeme vidieť nejaké prevzatie zodpovednosti. Nejaké kroky, ktoré zabránia tomu, aby sa to opakovalo. A súčasťou toho je v našej spoločnosti aj trest. Spustilo sa policajné vyšetrovanie, ktorému sa snažím dôverovať a naozaj mu verím. Som presvedčený, že aj mladí ľudia potrebujú veriť inštitúciám.

Pretože to sa v tomto prípade neudialo, táto dôvera je tam v mnohých smeroch veľmi otrasená. Ale je to celé skôr o tom, že my ako spoločnosť to potrebujeme skôr preto, aby sme sa posunuli ďalej a mali pocit bezpečia, že toto sa nezopakuje. Viete, keď stojíte zoči-voči tým aktérom a rozprávate sa s nimi o tom, čo sa deje, a vidíte ten ich obrovský strach, úzkosť, ľútosť, tak potom premýšľate nad tým, že koľko je tá únosná miera.

A tá vlna násilia, ktorá prišla zo strany dospelých, ktorá prišla na sociálnych sieťach, má takisto veľmi výrazný vplyv na ich aktuálne prežívanie. Ak chceme, aby sa spoločnosť posunula ďalej a oni boli súčasťou budovania hodnôt, aby mali tú šancu, tak musíme dať priestor naozajstnej spravodlivosti alebo sa o ňu snažiť. Predpokladám, že nejaké následky si ponesú. Už teraz si obrovské nesú.
 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí