Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.01.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Psychológ z tímu, ktorý zasahuje v škole v Miloslavove: Neukázala sa len krutosť detí, ale aj rodičov

Snaží sa upokojiť situáciu! Marek Madro z linky pomoci IPčko je jedným zo psychológov, ktorí zasahujú v rámci krízového intervenčného tímu v základnej škole v Miloslavove.

Čo teda deti, nielen v Miloslavove, potrebujú?

Keď sme sa mladých ľudí pýtali, čo by teraz potrebovali, aby to celé ustáli, tak nie­ktorí z nich povedali, že by potrebovali objatie. A keď si predstavíte, pod akým obrovským tlakom sú a že toto sa v niektorých tých rodinách asi neudialo, tak to veľa hovorí o tom, ako fungujeme ako rodiny. Ja nechcem v nikom vyvolávať pocit viny, ale ten pocit bezpečia je pre nás a pre tie deti, najmä v tomto období, úplne kľúčový.
 

Čiže rada pre rodičov znie: rozprávajte sa s deťmi?

Rozprávajte s deťmi tak, aby ste mali možnosť im povedať to, že ich máte radi. To, že ste tam pre nich, nech sa udeje čokoľvek. A keď vám deti už začnú niečo rozprávať, tak nezačnite do toho rovno vstupovať a mudrovať o tom, ako by sa mali správať a čo by si mali myslieť. Do 9 až 10 rokov deti naozaj prijímajú ten svet taký, aký im ho ponúknete, nespochybňujú ho.

A v tomto období je veľmi dôležité to, aby ste im opakovali, že vy tam pre nich ste. Aj keď zlyhajú, aj keď urobia nejakú chybu. Aj keď tam je nejaká záťažová situácia, že vy ju dokážete ustáť. A opakujte deťom, že keď si so mnou, si v bezpečí. Práve toto tie deti získajú, cítia to a prenesú si to do tých ďalších období. A v situáciách, keď im je ťažko a nevedia, čo majú robiť, v situáciách, keď je to to najzložitejšie obdobie v živote, keď dochádza k obrovským zmenám a oddeleniu sa od dospelých, a to dieťa je v situácii, keď sa cíti pod tlakom, tak si spomenie na toho dospelého.

Spomenie si na to, kde je bezpečie. Je dobré sa s deťmi rozprávať aj o formách iného bezpečia. Že sú tu nejaké inštitúcie, ktoré nejako konajú. Keď sa v domácnosti o niečom rozhodujete, dajte priestor aj tým tínedžerom, aby k tomu niečo povedali. Oni často povedia neviem. Ale nevedieť je v poriadku.
 

Stúpol s pandémiou počet detí, ktoré volajú na linku dôvery a sťažujú sa na šikanu?

Za posledný rok sa na nás obrátilo 9 000 ľudí, ktorí hovoria, že sa stretli s násilím, konfliktmi. Z toho online násilie zažilo až 880 z nich. Je to nárast. Ale to sa očakávalo.
 

V čom spočíva online šikana?

Je to násilie, ktoré je znásobené tým, že sa rýchlo šíri a neprichádza len od agresora, ale aj ľudí, ktorí to komentujú a zdieľajú. Kedysi sa šikana diala niekde za rohom, aby sa to nevidelo. Dnes sa to deje pred zrakmi všetkých a tlak na obeť je omnoho väčší.
 

A akú formu môže mať?

Môže to byť aj komentár, môže to byť akákoľvek dominancia, akékoľvek pohrdnutie nejakým druhým človekom a vyjadrenie toho, že pre vás nemá hodnotu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní