Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2021 17:06 | Správy | Zahraničné správy

Cestovanie v rámci Európy len s posilňujúcou dávkou? Ako to vidia štáty EÚ

Zástupcovia členských krajín EÚ v utorok v Bruseli začali diskusiu o trvaní účinnosti vakcín proti COVID-19 a potrebe podávania posilňujúcej dávky ako možnej podmienky zachovania slobody pohybu v rámci eurobloku na základe covidpasov, čo má zatiaľ neformálne označenie covidpas plus.

Uviedli to tlačové agentúry Reuters a AFP. Európsku komisiu (EK) na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti zastupoval jej podpredseda Maroš Šefčovič. Eurokomisia chce už totiž v priebehu tohto týždňa predložiť návrhy na koordináciu slobody pohybu v rámci Únie pre osoby s certifikátom COVID-19 po tom, ako sa Rakúsko stalo prvou členskou krajinou od začiatku očkovacej kampane, ktorá pre zhoršenú pandemickú situáciu zaviedla lockdown. K opatreniam, ktoré obmedzujú mobilitu občanov, však pristúpili viaceré štáty EÚ.

Grécko prišlo s návrhom, aby covidpasy potvrdzujúce zaočkovanosť, prekonanie choroby alebo čerstvý negatívny test platili pri cestovaní medzi krajinami EÚ len vtedy, ak ich držitelia dostali aj posilňovaciu dávku vakcíny, teda tretiu alebo druhú dávku podľa typu použitej očkovacej látky.

Nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth v tejto súvislosti uviedol, že posilňovacie dávky vakcíny sú "na dennom poriadku", a upozornil na vedecké štúdie, ktoré dokazujú, že posilňujúca dávka skutočne posilňuje imunitu ľudí voči infekcii nového koronavírusu.

"Návrh, ktorý bude predložený ešte tento týždeň, zdôrazní dôležitosť úlohy digitálneho COVID certifikátu EÚ, ktorý dnes cestujúci nosia so sebou," vyhlásila ešte v pondelok eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová.

Viacerí ministri pre európske záležitosti v utorok, po príchode do Bruselu na prvé diskusie na túto tému, zdôraznili, že covidpas v jeho súčasnej podobe sa musí zachovať ako nástroj na uľahčenie mobility v rámci eurobloku.

"Naši občania požadujú spoločný postup na úrovni EÚ, teda dohodu o platnosti očkovacieho preukazu bez posilňovacej dávky a dohodu o termíne, od ktorého by bola táto dávka povinná na predĺženie platnosti osvedčenia," opísal situáciu luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

Podanie posilňovacej dávky šesť mesiacov po podaní dvojdávkovej vakcíny (alebo po jednorazovej dávke od spoločnosti Johnson & Johnson) podporuje Francúzsko u ľudí vo veku nad 65 rokov a Grécko u ľudí starších ako 60 rokov. Eurokomisia v tejto súvislosti pripustila, že účinnosť vakcín po určitom čase klesá.

Tejto téme – zaradeniu posilňovacej očkovacej dávky do covidpasov – sa budú venovať aj šéfovia vlád a štátov členských krajín na decembrovom summite (16. – 17. 12.) v Bruseli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž