Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2021 17:24 | Správy | Domáce správy

Zdravotné poisťovne pripomínajú: Očkovanie proti chrípke je zadarmo, odporúča sa najmä týmto skupinám

Zaočkovanosť proti chrípke za posledné sezóny vzrástla, stále však nie je dostatočná.

Upozorňujú na to zdravotné poisťovne, ktoré zároveň pripomínajú, že očkovanie proti chrípke je aj tento rok zadarmo.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhradí od 1. októbra do 28. februára 2022 všetky vakcíny uvedené v zozname kategorizovaných liekov. „Spolu s vakcínou preplácame lekárovi aj výkon očkovania za všetkých poistencov, teda aj za tých, ktorí nespĺňajú indikačné obmedzenia, ale o očkovanie prejavia záujem," uviedla manažérka oddelenia komunikácie štátnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová. Všeobecný lekár môže vakcínu proti chrípke predpísať aj elektronicky. Poistenec si ju po vyzdvihnutí v ktorejkoľvek lekárni prinesie do ambulancie všeobecného lekára a ten ho po dohodnutí termínu zaočkuje. "Benefitom VšZP pre tehotné poistenky zostáva naďalej očkovanie proti chrípke v ambulancii gynekológa," doplnila.

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní. "Zdravotná poisťovňa Dôvera hradí tento druh prevencie v plnom rozsahu. To znamená, že z verejného zdravotného poistenia prepláca svojim poistencom očkovaciu látku aj samotné zaočkovanie u lekára," uviedol PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Zaočkovať môže poistenca všeobecný lekár pre dospelých alebo pediater, ale aj akýkoľvek lekár špecialista, ktorého navštevuje.

"Poistenci Union zdravotnej poisťovne majú možnosť dať sa bezplatne zaočkovať. Plne uhrádzame Vaxigrip tetra a Influvac tetra, a to nie len u všeobecného lekára, ale aj u gynekológa. Poistenci nič nedoplácajú," povedala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že deťom od dvoch do 12 rokov poisťovňa tiež v plnej výške preplatí nazálnu vakcínu proti chrípke Fluenz Tetra.

"Očkovanie proti chrípke je v čase pandémie obzvlášť dôležité, pretože chrípkou oslabený organizmus je náchylnejší nakaziť sa aj ďalšími infekciami. Takisto súbežný priebeh chrípky a ochorenia COVID-19 môže prispieť k výraznému zhoršeniu zdravotného stavu a ťažšiemu priebehu ochorenia," doplnila revízna lekárka Union ZP Ingrid Dúbravová. Očkovania proti obom ochoreniam možno absolvovať aj v jeden deň, odborníci však radia urobiť si medzi nimi aspoň krátku prestávku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR považuje za najvhodnejší čas na očkovanie začiatok chrípkovej sezóny, teda mesiace október, november, najneskôr však december. Očkovanie odporúča predovšetkým tehotným ženám, deťom od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 59-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami. Taktiež zdravotníckym a sociálnym pracovníkom, zamestnancom kritickej infraštruktúry a osobám, ktoré sú v kontakte s rizikovými osobami.

Chrípková sezóna sa každý rok začína s príchodom októbra. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia, ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO
Martin Fehérváry a Erik Černák
Prídu Fehérváry a Černák na MS? Asistent trénera Frühauf prehovoril
Dara Rolins sa vyjadrila k zákroku.
Foto
Rolins sa prvýkrát ukázala PO ZÁKROKU, ľudia ju nespoznávajú: Darinka, toto už nie si ty
(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!