Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Demo, už 10 rokov nám chýbaš! Slovensko si pripomína leteckú tragédiu, pri ktorej zomrel Pavol Demitra († 36)

Čas neúprosne letí, ale spomienky zostanú navždy v srdci! Presne pred desiatimi rokmi – 7. septembra 2011 – sa stala jedna z najväčších tragédií v histórii športu.

Na letisku Tunošna pri meste Jaroslavľ sa zrútilo pár sekúnd po štarte lietadlo typu Jak-42. Na palube sa nachádzal hokejový tím KHL Lokomotiv Jaroslavľ, ktorý smeroval do bieloruského Minsku na prvý duel sezóny. Bohužiaľ, medzi obeťami bol aj bývalý kapitán slovenskej reprezentácie Pavol Demitra († 36). Zanechal po sebe manželku Majku (44) a syna Lucasa (18) i dcérku Zarku (16)...

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Slovenský hokej stratil v podobe Pavla Demitru obrovského srdciara a veľkú hokejovú legendu. Skúsený útočník prišiel do Ruska dohrať úspešnú a bohatú kariéru, ale pôsobenie v KHL sa mu, žiaľ, stalo osudným! „Opäť mám v Rusku chuť do hokeja, cítim sa v Jaroslavli veľmi dobre. Chýba mi tu iba rodina,“ povedal pre Nový Čas po odchode zo zámoria do Ruska Demitra. Ten pôvodne na cestu smrti do bieloruského Minsku ani nemal letieť, keďže mal zdravotné problémy. Napokon však do lietadla nasadol a už z neho, žiaľ, nevystúpil...

Odpočíva so synom

Na palube lietadla bolo celkovo 45 ľudí a prežil iba letecký technik. Pohreb slovenskej legendy sa konal až 16. septembra a treba povedať, že takú rozlúčku zatiaľ nemal žiadny Slovák v histórii. S hokejovým idolom sa na zimný štadión v Trenčíne, ktorý už nesie názov Zimný štadión Pavla Demitru, prišli rozlúčiť tisícky ľudí a celý národ bol v slzách. Paliho pozostatky uložili na Evanjelickom cintoríne v Trenčíne a spolu s ním aj urnu s popolom jeho synčeka Tobiasa, ktorý pre vrodenú chybu zomrel iba pár dní po narodení koncom mája 2005.

Nový život

Manželka Majka sa dlhé roky ťažko vyrovnávala so stratou milovaného manžela. Pri živote ju držali deti Lucas a Zarka. Žiaľ najskôr zaháňala pri maľovaní, písala básne i rozprávky. Teraz má už iné hobby a zmysel života. „Už sa k Paľkovi nebudem vyjadrovať. Za tie roky bolo povedané všetko,“ vyjadrila sa pre Nový Čas Majka, ktorá posledné roky študuje psychológiu a momentálne je v piatom ročníku. „Toto štúdium ma napĺňa a dáva mi to zmysel. Rovnako ako aj moje deti Lucas a Zarka,“ dodala silná žena, ktorá si naozaj prešla v živote ťažkým obdobím.

Pád pre neschopnú posádku

Vyšetrovanie nehody lietadla Jak-42 smerujúceho do Minska ukázalo, že piloti urobili sériu chýb. Lietadlo bolo v dobrom technickom stave. K tragédii došlo pri štarte na letisku Tunošna, prežil ju iba palubný inžinier Alexander Sizov. Pred súdom skončil Vadim Timofejev, zástupca riaditeľa Jak Servi. „Kapitána vymenoval na základe falošných dokladov, druhý pilot nemohol viesť v tom čase lietadlo,“ uviedol hovorca vyšetrovateľov.

Neskúsená posádka stanovila vzletovú rýchlosť o 20 km/h nižšiu, ako by bolo potrebné pri danej hmotnosti lietadla a výkone motorov. Jeden z pilotov sa pri ťahu riadiacej páky nechtiac zaprel o brzdový pedál, čím lietadlo ešte spomalil. V tkanivách 2. pilota objavili stopy zakázaného fenobarbitalu, látky s tlmivým účinkom na nervovú sústavu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar tvrdí, že dôvody nemuseli byť uvedené