Stále chodí menej hostí ako pred obmedzeniami
Peter Škripko (44), majiteľ, Pivovar Hostinec a Camelot, Košice
Problém je, že mnoho podnikov, reštaurácií a hotelov je závislých od kongresovej turistiky či firemných akcií, hostín a tie teraz vôbec nie sú. Oproti vlaňajšiemu septembru či októbru je to veľký rozdiel. Ľuďom sa taktiež zmenili návyky. Aj teraz ešte chodí menej hostí. Prežiť sa nám podarilo len vďaka tomu, že podnikáme dlho a mali sme rezervy. Mali sme pripravenú investíciu do obnovy pivníc, ktorú sa nám však nepodarilo zrealizovať, keďže všetky peniaze sa minuli do sanácie podnikania. Pomoc od štátu hodnotím ako nedostatočnú, stačí sa pozrieť na čísla z EÚ, kde ktoré štáty ako prispeli gastrosektoru, tam sme na chvoste. Veľa podnikov pandémiu ledva prežilo. Veľkým problémom je aj strata kvalifikovaného personálu.