Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2021 06:00 | Správy | Politika

Zničí Remišová Za ľudí?! Podobnosť s Matovičom, prehovorili pobúrení poslanci

Úplný koniec, postupná obnova od odpadlíkov alebo zvrat? Strana Za ľudí sa potáca vo vojnovom stave.

Boj s Máriou Kolíkovou (46) posunula šéfka strany Veronika Remišová (45) do novej roviny, keď na svoju ministerskú partnerku vytiahla pôsobenie v predchádzajúcej vláde Smeru a otvorene hovorí, že očakáva ich odchod. Skupinke okolo Kolíkovej dochádza trpezlivosť a Remišovej slová označujú za stratu súdnosti. Problémom je, že celý spor môže vyvrcholiť tým, že Remišovej nezostane v parlamente žiadny poslanecký klub, čo by znamenalo zánik Za ľudí ako koaličnej strany.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Remišová rozvírila hladinu svojimi vyjadreniami v rozhovore pre Nový Čas, v ktorom ostro zaútočila na svoju stranícku rivalku. Pustila sa už aj do výmeny názorov s exprezidentom Andrejom Kiskom, ktorý žiadal zvolanie snemu a voľbu nového predsedu. Remišová dokonca proti Kolíkovej vytiahla veľmi silnú kartu „antiFico“.

„Kým ja som v opozícii bojovala proti Smeru a ľuďom, ktorí dnes končia vo väzení, Mária Kolíková sedela vo vláde Roberta Fica aj s Robertom Kaliňákom. Bolo to v čase, keď kulminovali všetky veľké kauzy,“ zaútočila Remišová na ministerku z vlastnej strany. Kolíková pôsobila ako tajomníčka na ministerstve spravodlivosti pod Luciou Žitňanskou, odkiaľ napokon odišla.

Podľa poslanca Za ľudí Vladimíra Ledeckého, ktorý patrí k podporovateľom Kolíkovej, Remišová už „úplne stratila súdnosť“. „Veronike Remišovej ide o jej stoličku predsedníčky a stoličku ministerky, a všetko ostatné tomu podriaďuje,“ povedal Ledecký pre Nový Čas. Podobný názor má aj jeho stranícky kolega Marek Hattas. „Jej vyjadrenia ma utvrdili v tom, že potrebujeme nového lídra,“ povedal nitriansky primátor.

V parlamente má Za ľudí 10 poslancov. Na strane vzbúrencov sú piati až siedmi. Ich odchod zo strany by znamenal defacto jej zánik na parlamentnej úrovni a strane by skončil poslanecký klub. Remišová by tak bola predsedníčkou s malou podporou zrejme troch poslancov. Posunuli Remišovej útočné vyjadrenia „kolíkovcov“ bližšie k rozhodnutiu, čo budú robiť ďalej? Podľa našich informácií ešte stále čakajú na to, že sa podarí situáciu v strane urovnať.

Hattas tvrdí, že ešte nie je celkom beznádejná ani situácia v predsedníctve. Práve to by mohlo zvolať mimoriadny snem, ktorý by mohol rozhodnúť o prípadnej zmene vedenia. Remišová síce mocensky zmenila pomery v predsedníctve tak, aby v ňom mala viac stúpencov ako odporcov, podľa Hattasa jej však ani to teoreticky nemusí stačiť. „Pokiaľ bude pani predsedníčka pokračovať v týchto krokoch, tak je celkom dosť možné, že nakoniec nebude mať v predsedníctve ani tú podporu, ktorú má teraz a že sa jej obrátia chrbtom aj tí ľudia, ktorí jej nateraz dôverujú,“ nádeja sa Hattas.

 

Aké scenáre sú v hre:

1. Remišová ovládne stranu a kolíkovci odídu - tým stratia Za ľudí poslanecký klub v parlamente, koalícia sa dohodne, že napriek tomu nechá ministerky na svojich postoch, aj keď nebudú mať poslancov strany.

 

2. Kolíkovci odídu a pridajú sa k SaS - sulíkovci získajú výhodnejšiu pozíciu a môžu požadovať ministerské kreslo pre Kolíkovú, Za ľudí nebude mať dosť poslancov a Remišová bude musieť rokovať s Matovičom.

 

3. Uzmierenie - najmenej pravdepodobné je, že bude snem a vymenia predsedu Za ľudí napríklad za Šeligu alebo Kolíkovú.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!