Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Vláda Igora Matoviča rok po nástupe: 7 škandálov, ktoré ju položili!

Máme za sebou turbulentné obdobie! Slovensko už rok vedie nová vláda, ktorá nastúpila v čase, ktorý jej nemožno závidieť.

4. Nezmyselné celoplošné testovania

Kritiku vláda zožala aj za celoplošné testovania, ktoré sa na Slovensku uskutočnili. Hoci sme boli zrejme jedinou krajinou na svete, kde sa naraz testovali všetci občania, dialo sa tak napriek nesúhlasu odbornej verejnosti. „Slovenská lekárska komora zastáva stanovisko, že testovať treba, ale len lokálne a v regiónoch s výrazne vyššou premorenosťou,“ uviedol jej prezident Marián Kollár ešte v januári. Kým premiér začiatkom roka tento projekt obhajoval ako jediné východisko zo zlej situácie, krivku sa nám výrazne zlomiť nepodarilo.

Otvoriť galériu

5. Faux pas doma aj vo svete

Hoci by mnohí čakali, že rok je dosť dlhá doba na naučenie sa protokolu, v prípade predsedu vlády to nie je vždy tak. Na poslednej návšteve u prezidentky Zuzany Čaputovej si sadol ako prvý a ju nechal stáť, navyše pri tom ukazoval nezmyselné gestá. Podarilo sa mu však zahviezdiť aj na medzinárodnej scéne. „Rozprávať francúzskemu prezidentovi o tom, že ho strihala dcéra, keď Macronov predchodca Hollande čelil škandálu, že chodil k drahému kaderníkovi. Nemiestne žarty smerom k Ukrajine, následný demarš, to je politická hanba.,“ vysvetľuje politológ Ján Beránek s tým, že často za neho musel hasiť situáciu minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

 

6. Prešľap na čele SIS

Mnohí odborníci už na začiatku upozorňovali, že dávať post šéfa SIS hnutiu Sme rodina s minulosťou Borisa Kollára sa nemusí vyplatiť. Len pred pár dňami sa tak objavil veľký škandál Matovičovej vlády, keď NAKA zatkla šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je obvinený a sedí po verdikte súdu vo väzbe, na čo sa vzdal vedúceho postu tajných. „Oni vedeli, koho tam dávajú, viacerí sa vtedy divili. Nečudoval som sa preto ani veľmi, keď pre neho prišla NAKA, ale treba povedať, že z môjho pohľadu ide o vojnu vnútri policajného zboru,“ uviedol Ján Báranek. Denník SME informoval, že Pčolinský podľa prokuratúry vopred vedel o tom, že je v hľadáčiku polície pre úplatky a zisťoval informácie na policajtov, ktorí na neho boli nasadení. Deň pred zadržaním na tom malo pracovať 23 siskárov a dokonca fotiť policajta z NAKA, ktorý sledoval ich šéfa. Pčolinský svoju vinu popiera.

 

7. Nesprávame sa ako dobrí hospodári

Kým mnohí ľudia sa dostávajú na dno a pandémia ich zrazila na kolená, podľa analytikov zvyšovanie a zavádzanie nových sociálnych dávok v čase, keď máme rekordný schodok rozpočtu, nie je rozumné riešenie. „Je to neštandardné a je to známka nehospodárneho správania. Minister financií zruší bankový odvod aj preto, že nebol nadstavený kóšer predchadzajúcimi vládami, výpadok bol nahradený zvyšením dane z cigariet. My sme to kritizovali, pretože v rovnakej miere bola daň uplatnená aj na výrobky, ktoré sú menej škodlivé, teda bezdymové tabakové výrobky,“ myslí si analytik Radovan Ďurana.

 

Plusy

8. Uvoľnili ruky policajtom

Prišlo aj na nedotknuteľných ľudí a čistky sa začali robiť v policajnom zbore aj súdnictve. Do väzby sa dostali dovtedy vplyvní podnikatelia ako Zoroslav Kollár či Martin Kvietik. V cele skončili aj vysokí predstavitelia polície ako Tibor Gašpar či Peter Hraško. „Je strašne dôležité, že sa začali rozplietať všemožné kauzy, policajti majú uvoľnené ruky. Vytvorili podmienky policajtom a sudcom v tom význame, že nie sú na nich robené tlaky a môžu slobodne konať,“ povedal politický analytik Grigorij Mesežnikov.

Otvoriť galériu

9. Sulíkove kilečká a reforma justície

Z ekonomického hľadiska sa síce dá kritizovať pomalá pomoc podnikateľom v čase pandémie, podľa analytika INEES Radovana Ďurana sa však podarilo aj napriek ťažkej dobe presadiť osožné veci, napríklad formou Sulíkových kilečiek. „Ide o snahu o podporu podnikateľského prostredia a zefektívnenie procesov, čo vidíme napríklad pri zákone o EVČ, snaha presadiť znižovanie množstva regulácií,“ uviedol. Šéfka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková presadila ústavnou väčšinou justičnú reformu, na základe ktorej bude zmenená súdna mapa. Voči nej sa ozývajú aj kritici, no Kolíková je presvedčená, že týmto spôsobom sa obmedzia možné korupčné väzby v regiónoch.

 

Otvoriť galériu

Igor Matovič sa zapísal do povedomia ľudí aj tým, že mnohé rozhodnutia oznamuje cez sociálnu sieť. Práve z tohto jeho zvyku vyplýva aj kritika jeho koaličných partnerov, ktorí očakávajú predvídateľnosť a dodržiavanie dohôd. Pred pár mesiacmi sa mu tiež podaril trapas, keď pri príchode na európsky summit zaujal zlou angličtinou. Len prednedávnom zase nemiestne vtipkoval na adresu Ukrajiny, za čo sa musel ospravedlniť a urazil šéfku dozornej rady Európskej liekovej agentúry.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi