Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2020 00:47 | Správy | Zahraničné správy

Zopakuje sa v Česku to, čo u nás? Hamáček varuje pred futbalovými chuligánmi

Na Staromestskom námestí v Prahe budú v nedeľu popoludní protestovať fanúšikovia futbalových a hokejových klubov v Česku.

Ich protest je namierený proti "zmätenosti" vládnym reštrikciám kvôli šíreniu choroby COVID-19. Koľko priaznivcov futbalu a hokeja sa do Prahy vyberie, nie je známe. Na demonštráciu sa zvolávajú na sociálnych sieťach. Polícia povolala stovky policajtov z celej republiky.

Podľa súčasného nariadenia sa protestu môže zúčastniť najviac 500 ľudí, ktorí musia byť rozdelení do skupín po dvadsiatich, pričom medzi skupinami musí byť aspoň dvojmetrový rozostup a všetci musia mať zakryté ústa a nos. "Ak by sa akcie zúčastnilo viac ľudí, vyzveme zvolávateľa, aby vykonal nápravu a dodržal platné opatrenia," povedala v piatok ČTK pražská policajná hovorkyňa Eva Kropáčová. Ak by podľa nej tak neurobil, polícia ho môže vyzvať k priestupkovému rokovaniu.

Minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) účastníkov v piatok vyzval na pokojný priebeh a dodržanie pravidiel. V Českej televízii v piatok uviedol, že podľa informácií polície sa ukazuje, že úmysel pokojne demonštrovať môže byť zneužitý zo strany futbalových chuligánov. "Obávam sa, že ich cieľom nie je demonštrovať, ale vyvolať násilie. Chcel by som pred tým varovať," povedal Hamáček. Pripomenul, že za poriadok je primárne zodpovedný zvolávateľ akcie. Polícia s ním bola podľa Hamáčka niekoľkokrát v kontakte, demonštráciu má povolenú.

 

V sobotu sa kvôli koronavirusovým opatreniam zišlo niekoľko stoviek futbalových fanúšikov a priaznivcov krajnej pravice pred úradom slovenského vlády v Bratislave. Policajti proti radikálom, ktorí na ne hádzali kamene a fľaše, použili slzný plyn a vodné delo, informoval denník SME. Podľa denníka sa v slovenskej metropole zišlo približne 400 až 500 ľudí.

V celom Česku kvôli nepriaznivému vývoju koronavírusovej epidémie platia sprísnené protiepidemické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prešli od stredy na dištančné výučbu okrem tried pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary, kluby, zakázané sú kultúrne i športové podujatia. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Od pondelka sú zrušené voľnočasové i profesionálne aktivity športovcov. Týka sa to aj prvej futbalovej ligy a hokejovej extraligy, ktoré sa ešte pred týždňom mohli hrať bez divákov. Výnimku z nových pravidiel môžu dostať len medzištátne stretnutia a akcie alebo napríklad zápasy futbalových tímov v Európskej ligy.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Lukáš Machala si vyslúžil posmech za vyjadrenia v RTVS
Neviem, či je guľatá! Machala v RTVS šokoval slovami o planéte Zem: Jasný odkaz od astronauta Bellu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči