Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2020 18:58 | Správy | Zahraničné správy

V Česku rapídne pribúda počet hospitalizovaných pacientov: Nevyhli sa ani rastu úmrtí

V Česku podľa denného počtu nárastu potvrdených prípadov koronavírusu ďalej stúpa počet hospitalizovaných a zosnulých s preukázaným ochorením COVID-19.

Počet úmrtí sa od ranných údajov zvýšil o 55 na celkových 1338. Polovica úmrtí pripadá na október, dnes zatiaľ zomrelo 21 ľudí. Hospitalizovaných bolo v piatok podľa dát ministerstva zdravotníctva 3415 ľudí, o 295 viac ako vo štvrtok, vo vážnom stave ich bolo 596, o 45 viac.

Dnes pribudlo v Česku zatiaľ 4308 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, o 1360 menej ako v rovnakom čase v piatok. Cez víkend sa ale zvyčajne menej testuje. V piatok laboratória v Česku vyhodnotili rekordných 37 825 testov, doterajšie maximum zo stredy bolo zhruba o 3000 nižšie. Pozitívnych testov bolo v piatok 29,36%.

Minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO) v piatok na tlačovej konferencii povedal, že hranica, na ktorú sa ČR potrebuje dostať, je podiel pod 10% pozitívnych zo všetkých denných testov.

 

Podľa Prymula budú nakazení pribúdať ešte desať dní až dva týždne. Odborníci uvádzajú, že do nemocníc sa dostanú asi 3 - 4% nakazených, z nich asi 20%  bude vo vážnom stave. Čas od diagnózy do vážnych príznakov, ktoré hospitalizáciu vyžadujú, je medzi týždňom a desiatimi dňami. Koordinátor intenzívnej starostlivosti v krajine Vladimír Černý v piatok vyhlásil, že najbližší týždne budú pre české zdravotníctvo mimoriadne ťažké, veľmi náročné predovšetkým pre zdravotníkov, kolaps systému ale nehrozí.

"Ten budúci týždeň bude ešte relatívne v pokoji, ale tých nasledujúcich 14 dní áno, tie kritické budú," uviedol Prymula vo videu na twitteri. Podarilo sa ale podľa neho výrazne zvýšiť kapacitu lôžok v bežnom režime, a to z 5000 na 10 000, a tiež aj ventilovaných lôžok z 1000 takmer na 1500. "Takže myslím si, že túto fázu by sme mali prestáť bez nejakých veľkých problémov. To úzke miesto je personál, robíme všetko preto, aby sme mali aj dosť personálu, "dodal.

Počet zosnulých sa za október zdvojnásobil. Minister zdravotníctva dnes podotkol, že ak by vláda nechala epidémiu prebehnúť bez opatrení, mohlo by ich byť až okolo 30 000. "Keď vezmeme počet úmrtí na chrípku, tak sa dostaneme niekam na 1900 za rok, nech robíme nejaké opatrenia, alebo nerobíme," uviedol, prečo kvôli chrípke nie je potrebné prijímať reštriktívne opatrenia. "To je ten hlavný problém. Preto tie opatrenia robíme a je logické, že keď sme ich urobili veľmi tvrdé v prvej vlne, tak tu boli len nízke stovky zosnulých. V tejto chvíli na tom budeme horšie, ale stále sú to výrazne nižšie čísla, než keby sme nerobili nič," povedal v ďalšom príspevku na twitteri.

V celom Česku kvôli nepriaznivému vývoju epidémie koronavírusu platia od stredy sprísnené protiepidemické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prešli na dištančné výučbu okrem tried pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary, kluby, zakázané sú kultúrne i športové podujatia. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Ďalšie opatrenia v najbližších dňoch nebudú, povedal v piatok Prymula.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Lukáš Machala si vyslúžil posmech za vyjadrenia v RTVS
Neviem, či je guľatá! Machala v RTVS šokoval slovami o planéte Zem: Jasný odkaz od astronauta Bellu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY