Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2022 18:50 | Správy | Zahraničné správy

Seriózne zistenie Bieleho domu: Rusko pripravuje zámienku pre inváziu na Ukrajinu

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zistila, že Rusko pripravuje zámienku na potenciálnu inváziu na Ukrajinu a Moskva už pripravila agentov, aby vykonali „operáciu pod falošnou vlajkou“ na východe krajiny.

Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Podľa neho sa americká administratíva tiež domnieva, že Rusko sa pripravuje aj prostredníctvom dezinformačnej kampane na sociálnych médiách tým, že označuje Ukrajinu za agresora, ktorý pripravuje bezprostredný útok proti ruským silám na východnej Ukrajine.

Americké tajné služby podľa spomenutého predstaviteľa zistili, že Rusko už vyslalo agentov vycvičených v boji v mestskom prostredí, ktorí by mohli použiť výbušniny na vykonanie sabotáže proti ruským zástupným silám, ak sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodne, že chce pokročiť s inváziou. Vina by pripadla na Ukrajinu. Podrobnosti o tom, ako sa spravodajská komunita dostala k daným informáciám a do akej miery im dôverujú, daný predstaviteľ neuviedol.

Druhá osoba oboznámená s rokovaniami medzi Washingtonom a Kyjevom o súčasnej kríze uviedla, že Biely dom o spomenutých zisteniach neinformoval Ukrajinu predtým, ako ich v piatok zverejnili. Ukrajina tiež monitoruje údajné použitie dezinformácií zo strany Ruska. Ukrajinské médiá v piatok tiež informovali, že tamojšie úrady veria, že ruské špeciálne služby plánujú možný incident pod falošnou vlajkou, ktorý by sa dal považovať za provokáciu ďalšieho konfliktu.

Rusko zhromaždilo odhadom 100-tisíc vojakov a techniku blízko hraníc s Ukrajinou. To vyvoláva obavy, že Kremeľ plánuje napadnúť svojho suseda. To Rusko popiera, žiada však poskytnutie bezpečnostných záruk, že sa NATO nerozšíri o ďalšie bývalé sovietske štáty a nebude tam rozmiestňovať svoje sily. To zas odmieta Západ, ale tvrdí, že je ochotný rokovať.

V súvislosti s napätím vo východnej Európe sa tento týždeň uskutočnili rokovania USA a Ruska v Ženeve či zasadnutie rady NATO-Rusko v Bruseli, ktoré ale situácii nepriniesli prelom. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v piatok varoval, že Moskva nebude čakať donekonečna na odpoveď zo Západu a očakáva, že Spojené štáty a NATO na budúci týždeň dodajú písomnú odpoveď.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta