Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2020 12:01 | Správy | Domáce správy
Foto

Bezpečnostní analytici hodnotia priebeh zverejnenej policajnej akcie: Čo odhalilo video zo zásahu vo Vrútkach

Konali vo veľkom strese!

Na verejnosť uniklo video zo zásahu policajtov proti Ivanovi Č. († 22), ktorý vo vrútockej škole spôsobil krvavý masaker a zavraždil zástupcu riaditeľa Jaroslava Budza († 62). Drsné video bezpochyby dokazuje statočnosť policajtov počas akcie, ale podľa bezpečnostných analytikov ukazuje aj niekoľko zásadných chýb, ktoré vyplývali z toho, že boli neskúsení a nepripravení na tento druh zásahu. Bolo veľkým šťastím, že sa pri streľbe zranili len zasahujúci policajti a nikto z náhodných svedkov.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Na záberoch vidieť, že páchateľ Ivan Č. prenasleduje policajta v zelenej veste a v závese za ním beží druhý policajt. Keď sa policajt vo veste postaví páchateľovi zoči-voči, jeho hnev sa obráti proti druhému policajtovi, ktorý pred ním ustupuje, spadne a páchateľ sa chce naňho vrhnúť. V tej chvíli ho zasiahnu guľky zo zbrane policajta v zelenej veste. Pri streľbe sa poranili obaja policajti. Telo Ivana Č. údajne zasiahlo až osem guliek.

Tvrdá kritika

Podľa bývalých bezpečnostných analytikov policajti pri zásahu vystavili nebezpečenstvu seba aj náhodných svedkov. „Použitie zbrane bolo namieste, ale taktický postup nebol ideálny. Zbraň, zdá sa, najskôr vystrelila sama, čo je vysoko rizikové, keďže môže dôjsť k náhodným zraneniam. Pri vyťahovaní zbrane sa jeden policajt postrelil do nohy a odrazený projektil mohol zasiahnuť niekoho iného a zdá sa, že sa tak aj stalo,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Albín Geršič a jeho slová potvrdil aj bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek.

 

„Samozrejme, boli v strese, ale boli na ulici a v takej krízovej situácii by mali vedieť konať,“ zhodnotil. Neskúsenosť policajtov bola evidentná aj podľa ďalšieho odborníka. „Zúčastnení zasahujúci policajti neboli ďaleko od toho, aby sa vzájomne postrieľali,“ povedal natvrdo bezpečnostný analytik Juraj Zábojník s tým, že policajti si musia byť pri zásahu svojím konaním istí. „Nemôžete behať ako splašený, pretože vtedy robíte obrovské chyby a aj na tomto videu vidieť, že ak nie je súhra mentálnej stránky s fyzickou, nie je úplná istota,“ dodal.

Otvoriť galériu

V súvislosti so zverejneným videom sa objavili aj špekulácie o tom, ako sa mohli zábery z priemyselnej kamery dostať na verejnosť. „K videozáberom, prípadne iným potenciálnym dôkazom sa v súčasnosti nie je možné vyjadriť,“ uviedlo Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom Petry Freise. Bývalý policajt a bezpečnostný analytik Albín Geršič však vie, odkiaľ vietor fúka: „Ľudia, ktorí majú k takýmto záberom prístup, tieto veci posúvajú za finančnú odmenu.“ Je tak možné, že záznam z priemyselnej kamery mohol niekto skopírovať ešte pred tým, ako sa dostal do rúk vyšetrovateľom.

Premiér perlil

K zverejnenému videu cítil potrebu vyjadriť sa aj predseda vlády Igor Matovič, ktorý odmieta kritiku policajného zásahu proti útočníkovi z Vrútok. „Hold, chlapec sa rozhodol. Nožom zaútočil na policajta, dopadol presne tak, ako si zaslúžil,“ povedal premiér. „Ak by som bol vystavený tej situácii, že nejaký blbec ma naháňa s nožom, potom sa potknem, padám, a potom sa rozhodujem, či vyberiem gumipušku alebo zbraň. No, vybral zbraň. Ja osobne si myslím, že správne urobil,“ povedal premiér.

 

Išlo o neskúsených policajtov

Otvoriť galériu
Albín Geršič
Zdroj: anc

- Priamy zásah bol namieste, ale vyzerá to tak, akoby policajná zbraň vystrelila sama. Išlo o príslušníkov obvodného oddelnia, ktorí s takýmto zásahom nemajú zväčša veľa skúseností a išlo o mladých policajtov, čo sú dva faktory, ktoré značne ovplyvnili zásah. Obvoďáci síce majú pravidelné streľby, no počas zásahu boli v enormnom strese, to bolo vidno aj podľa ich rozhodnosti. Zdá sa aj, že zbraň vystrelila sama. Ak používajú obľúbený Glock, tak nemusel mať dobrú poistku a pri vyťahovaní zbrane sa asi jeden postrelil do nohy a odrazený projektil mohol zasiahnuť niekoho iného a zdá sa, že sa tak stalo.

Jeho oproti stojaci kolega sa v zlomku sekundy skáca k zemi. Navyše, ďalší zaujímavý moment sa objaví, keď zneškodnený páchateľ leží na zemi. Nie je mŕtvy, no má vedľa seba zbraň - nôž, takže je potenciálne nebezpečný a ľahšie zranený policajt odbieha, aby sa pozrel, kde sa nachádzajú kolegovia, pričom jeho kolega sa zvíja na zemi a na ulici sa nachádzajú ďalší ľudia. Bola to pre nich pravdepodobne nová situácia, no takticky bola vyriešená slabo. Vidno, že neboli skúsení.

 

Takmer sa postrieľali

Otvoriť galériu
Juraj Zábojník
Zdroj: anc

- Vidno, že robili, čo mohli a čo bolo v ich silách. Nemožno im vyčítať snahu dotiahnuť zákrok do úspešného konca. Keď som to videl prvýkrát, zostal som zhrozený, že zbraň jedného zostala na zemi pri páchateľovi, ale potom som videl, že to bolo puzdro. Je potrebná odborná príprava a výcvik policajtov na modelových situáciách, pretože ak oddelím snahu a zodpovedný prístup zakročiť, zostáva to najpodstatnejšie a to je zvládnutie zákroku s dôrazom ochrániť v maximálnej miere životy nezúčastnených osôb (boli tam mamičky s deťmi a to mohlo mať hrozivé dôsledky). Musíte si byť istý a nebehať ako splašený, pretože vtedy robíte obrovské chyby a aj na tomto videu vidieť, že ak nie je súhra mentálnej stránky s fyzickou, nie je úplná istota. Zúčastnení zasahujúci policajti neboli ďaleko od toho, aby sa vzájomne postrieľali. Je potrebné do budúcnosti intenzívne pripravovať policajtov.

 

Boli v ohrození

Otvoriť galériu
Peter Vačok
Zdroj: anc

- Jasne vidno, že páchateľ útočil na policajtov a to za situácie, keď mali v rukách zbrane. Určite sa nepodrobil výzve a zrejme policajti v čase streľby vedeli, že ide o nebezpečného páchateľa, ktorý už predtým použil násilie a to dokonca formou a intenzitou, že zranil, resp. usmrtil. Som názoru, že postup policajtov je v súlade s § 25 Trestného zákona. Podľa tohto zákonného ustanovenia je možnosť odvrátiť nebezpečenstvo, ktoré vzniká útokom človeka, pričom obrana je namierená proti útočníkovi.

 

Vrah konal ako robot

Jindřich Cupák, klinický psychológ

Oliver Petrík, lekár

„Na vážnosť celého prípadu môže vyzerať scéna na videozázname ako tragikomédia. Ale nie je. Na páchateľovi vidieť, že je uňho zrušená normálna reaktivita. Nefunguje normálnym spôsobom.Koná neprirodzene. Tam je tak vysoká hladina emócií, že zabraňuje fungovaniu rozumu. V podstate ide telo ako robot. Aj keď bol zasiahnutý, nedokázal sa zorientovať v tej situácii. On to nevnímal. Konal pudovo,“ hovorí klinický psychológ Jindřich Cupák. Podľa dlhoročného lekára Olivera Petríka zohral svoju úlohu aj stres, lebo hoci ho zasahujúci policajt postrelil, on zostal chvíľu stáť na nohách. „Jednoznačne ide o stresovú reakciu a človek v tej chvíli nevníma. Nemusí vnímať nič,“ vysvetlil doktor.

 

Priebeh policajného zákroku

1. Páchateľ naháňa policajta v zelenej veste, ktorý sa mu v zábere otočí zoči-voči. Za nimi uteká druhý policajt a agresivita páchateľa sa v zlomku sekundy obracia proti nemu.

2. Útočí na druhého policajta, ten ustupuje a padá. Páchateľ sa naňho snaží vrhnúť a v tej chvíli ho zasiahne spŕška guliek zo zbrane prvého policajta, ktorý sa snažil zachrániť kolegu.

3. Smrteľne zranený páchateľ padá na zem, obďaleč padá aj strieľajúci policajt, ktorého guľky zasiahli tiež. Zasiahnutý je aj druhý policajt.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ja, kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú