Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2020 13:55 | Správy | Servis | Cestovanie

Prezident asociácie cestoviek o dovolenkách: Pozrite sa, čo odporúča Slovákom

Leto je za dverami, no cestovné kancelárie, a ani samotní klienti nevedia, ako bude vyzerať tohtoročná dovolenka.

A ak by ani v tomto období nemohol vycestovať?

- Ak by sa tak stalo, teda, že by sa mu nepodarilo vycestovať, po 18 mesiacoch by sa dostal k peniazom naspäť v plnej výške.

Otvoriť galériu

CK môže voucher ponúknuť už dnes, čo by sa teda zmenilo?

- Áno, ale je to vždy na dohode, klient musí súhlasiť. Ale ak by sme to zákonne ošetrili, klient by mal právo na peniaze, ale CK by tak mohla urobiť až po 18 mesiacoch, keď bude v lepšej finančnej kondícii.

Európska komisia sa na celú situáciu pozerá inak. Hovorí, že klient má nárok na vrátenie peňazí alebo na voucher, podľa toho, ako sa rozhodne. Ako to riešia iné krajiny?

- Pravda je, že prijatie voucherov s tým, že klient dostane peniaze s nejakým odkladom, je v rozpore so smernicou EÚ o ochrane spotrebiteľa, ktorá hovorí, že klient má právo na vrátenie peňazí. Zároveň je jasné, že smernica bola šitá do pekného počasia a nerátalo sa s pandémiou týchto rozmerov, následkom ktorej budeme musieť vrátiť všetky peniaze za zájazdy, ktoré mnohé sa už predávali v novembri.

Toto zákon neošetroval. Dnes už viac ako 10 štátov EÚ prijalo takúto ochranu a ponúklo CK možnosť vyrovnať sa s klientmi formou vouchera, ktorý má rôzne trvanie 18 – 24 mesiacov. Opakujem, ak ho klient za tú dobu nevyčerpá, má právo na vrátenie peňazí.

Je iniciatíva na úrovni štátov EÚ, aby sa to riešilo?

- Áno, otvorene sa o tom hovorí, pretože problém majú všetky krajiny. A v mnohých sa opatrenia už prijali, ale, samozrejme, zostáva tu problém so spomínanou smernicou. Tiež treba povedať, že v parlamente EÚ sú zástupcovia jednotlivých štátov, ktorí chápu celú situáciu. Dá sa teda očakávať, že vznikne tlak na zmenu.

Čo by voucher znamenal v praxi? Na čo ho bude môcť klient použiť?

- Samozrejme, CK majú peniaze investované u tých dodávateľov, kde si ľudia zaplatili zájazd, no dokážu sa s tým popasovať a ponúknuť voucher aj na inú destináciu, do iného hotelu, a dokážu to zobchodovať. Odpoveď je teda áno, bude možné ho použiť na čokoľvek.

V akom štádiu je rokovanie s ministerstvom hospodárstva o zmene pravidiel na vyplácanie peňazí za pobyty?

- V súčasnosti je zmena v štádiu pripomienkovania. Dotknuté orgány ako obchodná inšpekcia, zväz cestovného ruchu a ďalšie sa vyjadrujú, resp. sa už vyjadrili. Teraz bude na ministerstve hospodárstva, ako sa vyrovná s pripomienkami, zapracuje ich a predloží koaličným partnerom.

Čo vám v návrhu prekáža?

- Myslím, že nie je spravodlivé, ak medzi osoby, ktoré majú nárok na vyplatenie peňazí podľa súčasných pravidiel, patrí aj ten, ktorý len mesiac nepracoval a dostával 80 % z platu. Takisto je veľmi diskutovaná aj skupina dôchodcov, pretože si kupovali ten zájazd s plným vedomím toho, že ho budú čerpať a ich dôchodky neboli nijakým spôsobom napadnuté.

Viete si predstaviť nejakú koordináciu, aby ľudia mohli vycestovať do destinácií k moru, napríklad so štátom pri testovaní?

- Hovorí sa o povinnom testovaní, u nás sa stále ešte hovorí aj o povinnej karanténe. To chce však trošku času. Teraz sa situácia mení dosť dramaticky z týždňa na týždeň. Verím, že do leta budeme mať možnosť testovať ľudí omnoho jednoduchším a lacnejším spôsobom. Že upustíme od povinnosti ísť po návrate späť z pobytu do karantény.

Pripravujú sa už nejako v letných destináciách?

- Za asociáciu som už kontaktoval niekoľko slovenských ambasád v našich obľúbených destináciách. Napríklad z Turecka a z Grécka už mám odpoveď. Chceli by sme vyšpecifikovať spôsob dopravy klientov zo Slovenska napríklad do Turecka. U nás sa vieme dohodnúť na letiskách a prijať špeciálne opatrenia, to znamená, že príde celý objem turistov do lietadla bez toho, aby sa skontaktoval s niekým iným.

Čiže pasová kontrola, koridory, to sa všetko dá dohodnúť. To isté chcem aj na druhej strane dohodnúť so svojimi partnermi v destináciách. Aby bolo možné zabezpečiť to, že klienti keď vyjdú z lietadla, aby sa nestretli s nikým iným počas celého procesu, kým si nevyberú batožinu a nenastúpia do autobusov, ktoré ich rozvezú do hotelov.

Ako by to vyzeralo v hoteloch?

- Momentálne pripravujú ďalšie opatrenia pre ochranu a zvýšenie bezpečnosti klientov tým spôsobom, že napríklad, keď hovoríme o Turecku, tam sa už začína taký bodovací systém, kde je celý zoznam opatrení, ktoré hotel musí prijať. A koľko z nich prijme, toľko bodov získa. Kvalitu môže potom deklarovať smerom ku klientom.

Týka sa to hygieny kuchyne, recepcie po prílete, čo všetko musí klient urobiť, ako je ochránený. Zmenilo sa upratovanie izieb, vyžaduje sa 12-hodinový čas medzi klientmi, ktorí si striedajú izby. Riešia sa aj celkové priestory, počítajú sa štvorcové metre a pokiaľ hotel má menší areál, nedostane povolenie naplniť kapacitu na sto percent. Rozpráva sa už otvorene, ako sa upraví systém all inclusive.

Môžeme teda rátať s drahšími dovolenkami,keďže náklady budú vyššie?

- Toto už je otázka, každý do toho musí niečo investovať. Klient bude musieť mať viac trpezlivosti a takisto aj hotely musia vymyslieť niečo, čo zvýši bezpečnosť klienta, ale nezníži jeho komfort a vonkoncom nezvýši cenu. Toto už bude na tom, ako sa jednotlivé hotelové siete s tým vyrovnajú.

Pocestujú Slováci do letovísk, na ktoré boli zvyknutí?

- Letoviská neboli vo veľkej miere ovplyvnené alebo dotknuté výskytom korony. A to z jednoduchého dôvodu, pretože sú opustené a prázdne. Aj teraz máme z nich hlásené, že výskyt tam nebol žiadny alebo minimálny. Dôležité je, aby sme vírus nezaniesli práve do týchto letoísk. Oni si vyberajú krajiny, ktoré pustia.

Napríklad Grécke veľvyslanectvo ma prostredníctvom svojho ministra informovalo, že veľmi oceňujú našu aktivitu, že sa nám budú venovať a budú mať záujem s nami participovať, pretože máme veľmi dobré čísla. Toto je veľký bonus. Dostali sme sa do partnerskej polohy, pretože keď pozerajú celkový vývoj tejto epidémie vo svete alebo v Európe, Slovensko je veľmi vysoko bodované.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze