Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 03:00 | Správy | Zahraničné správy

Severania plávajú proti prúdu: Švédsko sa ako jediné v Európe nezavrelo

Vo Švédsku sa život neskončil. Podniky sú stále otvorené, rovnako aj základné školy. Ľudia sa prechádzajú po meste, alebo sedia v kaviarňach.

Na druhej strane stavajú provizórne nemocnice. Momentálne je nakazených 4 435 ľudí a počet obetí je 180. Švédi napriek tomu, že neradi vytŕčajú z davu, sa rozhodli ísť úplne proti prúdu. V súčasnosti Švédsko ako jediné v Európe neobmedzilo fungovanie krajiny. Základné školy sú v bežnom režime a vyučovanie na stredných školách od 16 rokov a na univerzitách sa presunulo do online sféry.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vďaka tomu nenastal odlev pracovníkov zo zdravotníctva, pretože sa nemusia starať o deti, ktoré ostali doma. Ani starí rodičia nie sú ako kritická skupina zaťažovaní o nič viac. Nemocnice síce zažívajú nápor ľudí nakazených koronavírusom, ale zatiaľ to s prehľadom zvládajú. Nenaplnili ani svoje kapacity a sú krok pred chorobou. Taktiež počet mŕtvych na milión obyvateľov je nízky - 13.

Vláda doposiaľ vydala iba odporúčania, čo robiť, alebo nerobiť pre zamedzenie šírenia vírusu. Ako prvé občanov požiadali, aby akceptovali rozhodnutia štátnych úradov. Tie sa prijímajú na základe vedeckých analýz a odporúčaní expertov. Ďalšie odporúčania znejú: necestovať, ak to nie je nevyhnutné, ostať doma, ak ste jedna z rizikových skupín, teda máte vek nad 70 alebo chronické či onkologické ochorenie. Zakázané sú tiež všetky zhromaždenia nad 50 osôb. Taktiež sa podporuje práca z domu. V tomto majú Švédi výhodu, patria totiž k technologicky najvyspelejším krajinám a prácu z domu majú vžitú.

 

Vláda sa rozhoduje na základe všetkých zozbieraných poznatkov o koronavíruse a jeho šírení a aplikuje to s ohľadom na charakter spoločnosti. Švédi totiž aj bez pandémie nie sú veľmi sociálne založení. Na rozdiel od stredomorských oblastí Severania nežijú vo viacgeneračných domoch, práve naopak. Veľmi veľa ľudí žije osamote v menších bytoch. Taktiež majú tendenciu udržiavať od seba odstup na uliciach a v mestskej doprave.

Otvoriť galériu

Ďalším dôvodom, prečo vláda nepristupuje k prísnejším opatreniam, je ich zodpovednosť voči sebe a krajanom – aj pri bolesti hlavy radšej ostanú doma a ich nadriadení im dajú priestor na zotavenie. Jedným z ďalších aspektov by mohla byť kulturologicky podmienená vyššia akceptácia odporúčaní, ktoré tak nemusia dostávať ako nariadenia. V Británii to napríklad funguje presne naopak - ľudia tam odporúčania úplne ignorovali.

Napriek tomu, že Švédsko funguje a ekonomika sa relatívne točí, čakajú prepad na trhu 4 %. Malé a stredné podniky, väčšinou služby, ako sú kaderníci či pedikéri, zaznamenávajú pokles tržieb a verejná doprava sa využíva o 50 % menej. Ozývajú sa však aj hlasy, kritizujúce slabé zasahovanie štátu. Virológ Björn Olsen nesúhlasí s ministerkou zdravotníctva Lenou Hallengren a tvrdí, že by sa čím skôr mali zavrieť verejné priestory do takej miery, ako sa len dá, pretože pri tomto prístupe môže pandémia trvať rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hla, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Hlasovanie o Fonde na podporu umenia sa opäť presunulo: Rozhodovať by mali v tento deň
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik