Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2019 12:08 | Prominenti | Domáci Prominenti

Novú pieseň Hexu stihol pred smrťou ešte naspievať Ďuďo († 46): Šarkan mal z atmosféry v štúdiu zimomriavky

Slovenská skupina Hex zverejnila nový singel Pridaj sa k nám (Keď sme s vami), ktorý vznikol pri príležitosti 30. výročia založenia kapely.

Text novinky z pera gitaristu Martina „Fefe“ Žúžiho pozostáva z názvov skladieb a z častí textov formácie. Skladbu ešte ako demonahrávku naspieval zosnulý spevák Peter „Ďuďo“ Dudák, ktorý zložil aj hudbu, a o spoločné vokály sa postarali deti a kamaráti členov skupiny. Na produkcii piesne Pridaj sa k nám (Keď sme s vami) sa okrem Hexu podieľal aj Adam Kuruc.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
„Po novom roku prišiel Ďudo s nápadom, aby som napísal text, ktorý by zaujímavým spôsobom sumarizoval našu kariéru. Napadlo ho, že text by sa mohol skladať z názvov našich pesničiek a z častí našich textov. Bola to celkom výzva, nechcel som totiž iba bezducho pospájať jednotlivé názvy. Pokúsil som sa z nich vytvoriť príbeh o nás. O tom, že hranie pre ľudí je našim životom a naši fanúšikovia sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu skupiny Hex. Na pomedzí apríla a mája sme nahrali s Ďudom v skúšobni demonahrávku. Skladba bola najskôr pomalšou pesničkou, až neskôr sa vykryštalizovala do rýchlejšej verzie,“ priblížil nahrávku Martin „Fefe“ Žúži.

Nahrávanie s deťmi a kamarátmi bolo podľa basgitaristu Tomáša „Yxa“ Dohňanského výborný nápad. „Boli sme v novej situácii, po prvýkrát sme nahrávali hudobné podklady na spev. Čo sa ukázalo ako výborný nápad, bolo zavolať naše deti a našich kamarátov na spoločné vokály. Ten pocit, ako všetci s radosťou pristúpili k nahrávaniu, bol neopakovateľný. Ďuďo tam bol proste s nami, akoby neodišiel. Ja osobne sa veľmi teším z tejto pesničky, pretože sme ju chystali ešte všetci spolu a pri tvorbe bolo aj to povestné tvorivé napätie, ktoré nás vždy posúvalo ďalej,“ prezradil. Vokály spolu s členmi Hexu naspievali Lasky zo skupiny Para a Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco, ale aj Ďuďova dcéra Mária, Yxova dcéra Hanka, Fefeho syn Sebastian, dcéra bubeníka Tibora „Tybykeho“ Szabadosa, Karolína, dcéra Ela Petra „Šarkana“ Nováka, ktorý v kapele nahradil Dudáka, a dcéra Tomáša Slobodu Liliana.

 

„Ďuďo to naspieval fakt pekne. Mne sa ušlo pohladiť jeho spev takými nenápadnými vokálmi. Ťažko opísať slovami veľmi zvláštnu, na jednej strane melancholickú a zároveň veľmi pozitívnu náladu, ktorá bola v štúdiu. Okrem Hexákov a našich kamarátov v jednej chvíli pred mikrofónom stáli aj všetky naše deti a spievali sme spolu ako zbor. Zimomriavky...“ vyjadril sa Peter „Šarkan“ Novák.

Kapela spolu s piesňou zverejnila aj videoklip, ktorý tvoria zábery z archívu Hexu aj z nahrávania v štúdiu. „Keďže zastávam aj funkciu archivára, načrel som do našej archívnej videotéky. Mal som to šťastie už v roku 1992 vlastniť kameru na pásky VHS, neskôr to bola prvá digitálna kamera, neskôr HI8, a nakoniec prišli kamery s vysokým rozlíšením. Teraz je už každý fotoaparát schopný natáčať video, čo prácu všetkých nadšencov veľmi uľahčilo. V klipe sa objavia zábery z histórie až po súčasnosť. Kvalita záznamu sa rokmi menila, ale to nič neubralo na výpovednej hodnote materiálu,“ povedal Tibor „Tybyke“ Szabados.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela