Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2019 19:42 | Správy | Domáce správy

Nespokojní poľnohospodári: Žiadny bod z memoranda z júna 2018 nebol splnený

Ani jeden z bodov Memoranda o reforme poľnohospodárstva, ktoré podpísali nespokojní farmári v júni 2018 v Bratislave, nebol splnený. Konštatovali to v sobotu farmári z Iniciatívy poľnohospodárov a geodet Ľubomír Bulla, ktorí prišli do hlavného mesta po roku od vlaňajších protestov.

Podľa Patrika Magdoška z iniciatívy neprišli protestovať, ale chcú, aby sa Bratislavčania opäť stretli s farmármi a vzťah mladých ľudí k pôde sa posunul na inú úroveň.

"Na podpis memoranda a rokovanie boli pozvané aj koaličné strany. Vyjadrenie ministerky Gabriely Matečnej (SNS) v tom čase bolo, že na všetkých bodoch sa pracuje a 90 % je splnených. Preto sme považovali rok po vyhláseniach za potrebné povedať, ako vnímame reálny stav na Slovensku," uviedol Magdoško na pripomienku, že memorandum podpísali v roku 2018 len opozičné strany. V dokumente sa uvádza napríklad reforma fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry, pozemkové úpravy, centrálny register zmlúv, poľnospodárska kobra či zákaz predaja slovenskej pôdy cudzincom a ďalšie.

"V súvislosti s protestmi tejto opozičnej politickej iniciatívy upriamuje ministerstvo pozornosť verejnosti i médií na jej lídrov. Patrik Magdoško je vinný z vyhrážania sa zabitím voči svojmu konkurentovi v chove koní. Agropodnikateľa Františka Oravca tento týždeň košický okresný súd stotožnil ako osobu, v ktorej záujme jeho bratranec objednával nástražné výbušné systémy na poľnohospodársku konkurenciu Františka Oravca. Týmto je skutočný zámer týchto takzvaných farmárskych protestov odhalený," uviedlo v reakcii Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 

K budúcim krokom iniciatívy Magdoško uviedol, že len politická zmena prinesie zmeny v agrorezorte a preto ju budú podporovať v parlamentných voľbách 2020. Pre Iniciatívu poľnohospodárov je dôležité, aby sa Slovensko dostalo z 37 % potravinovej sebestačnosti na úroveň 70 %, čo je reálne možné za 4 až 5 rokov, keď sa otvorí priestor pre malých a stredných farmárov.

Za pozitívum roka od protestov považuje Magdoško to, že zdvihli vlnu záujmu verejnosti o kvalitu potravín. Stúpla aj úroveň starostlivosti o pôdu na východnom Slovensku u tých, ktorí za to majú dotácie. Podľa neho ide o 30 % pôdy, najmä pasienkov. "Tlak iniciatívy rozvíril hladinu okolo pozemkových úprav a nedostala by sa na takú úroveň, ako je teraz. Otvorili sa témy a diskusie, ale, bohužiaľ, vidíme, že to nestačí, pretože reálne kroky z politickej vôle neprichádzajú," konštatoval.

Nespokojní malí a strední farmári prišli na traktoroch do Bratislavy 19. júna 2018. Žiadali pozemkové úpravy, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu Európskej únie, spustenie protikorupčných opatrení v pôdohospodárstve a lesníctve. Prijal ich prezident SR Andrej Kiska a predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Ministerka agrorezortu Gabriela Matečná uviedla, že väčšina bodov tzv. Košickej výzvy, ktorej splnenia sa aktivisti a farmári v apríli 2018 v Košiciach dožadovali, je splnená. Dňa 22. júna podpísali Memorandum o reforme poľnohospodárstva s opozičnými stranami SaS, OĽaNO, Sme rodina, Spolu - občianska demokracia, Progresívne Slovensko, SMK-MKP a KDH.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území