Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2019 09:55 | Správy | Politika
Video

Prezidentský kandidát Milan Krajniak: Nevymenujem premiéra, ak mi neschváli zákony

Na slovenskej politickej scéne je už roky, no verejnosť ho podrobne spoznáva práve teraz.

Milan Krajniak (46) je podpredsedom strany Sme rodina, ktorej členovia ho v kampani podporujú aj finančne. Oproti ostatným prezidentským kandidátom je presvedčený, že prezident má právo výraznejšie zasiahnuť do tvorby zákonov v krajine.

Ako sa cítite v strane s Borisom Kollárom?

Dobre, pretože okrem dvoch otázok, máme na všetky ostatné zhodné názory. Tie dve veci sú ochrana života pred narodením a povinné kvóty v slovenských rádiách. Tam je Boris proti, ja som za. To, čo si veľmi vážim je, že v hnutí Sme rodina sa vieme porozprávať aj po práci, čo znamená, keď skončí parlament, tak sa nevidíme až o tri týždne, keď sa začne ďalšia schôdza.

 

Vy sám sa označujete za konzervatívca, Boris Kollár liberálnejšie nastavený človek. Nie sú tam iné trecie plochy?

Samozrejme Boris má úplne iný životný štýl ako mám ja. O ňom je známe, že má liberálny životný štýl, ja som 20 rokov šťastne ženatý. To je veľmi dobrý príklad na to, že keď ľudia chcú spolupracovať na tom, aby pomohli občanom v tejto krajine, tak vedia spolupracovať aj ak majú v niečom odlišné názory. Keď chcete pomáhať činmi, tak musíte akceptovať spoluprácu s ľuďmi, ktorí majú rozličné názory.

Čo poviete Kollárovi, keď vám oznámi, že čaká jedenáste dieťa s desiatou partnerkou?

Nepoviem mu na to nič, pretože je to jeho slobodné rozhodnutie. Možno nie je úplne známe, že Boris aj so svojim bratom vyrastali v rodine bez otca. Keď mal Boris dva roky, tak od nich otec odišiel a to bolo také životné obdobie, kedy on vyhodnotil, že keď na to bude mať, tak chce mať veľa detí a chce byť tým deťom dobrým otcom. Ja si ho vážim za jeho vzťah k deťom.

Neprekáža vám toľko mafiánov, ktorí sa s Borisom Kollárom spájajú? Priznal napríklad Steinhubela, Deáka, Piťa…

Boris sa pohyboval v bratislavskom prostredí s ľuďmi, ktorí podnikali v období 80-tych a 90-tych rokov. Z toho obdobia sa pozná prakticky s každým v šoubiznise, podnikaní… Bavili sme sa o tom, keď sme išli do politiky a ja som rád, že tak ako ani pred médiami Boris nikdy nič neskrýva a odpovedá na otázky. Zatiaľ som nikdy nemal pocit, že mi nehovorí pravdu.

V strane máte aj Petru Krištufkovú, ktorá žila s niektorými kriminálnymi osobami.

Ona bola dlhé roky partnerka Borisa Kollára, čiže ten okruh známych sa prekrýval.

Vylučujete, že by mali vply na fungovanie strany?

To viem úplne vylúčiť, pretože kto Borisa pozná, tak vie, že je to veľký samorast, ktorý neznáša v živote jednu vec - keby mu chcel niekto niečo prikazovať.

S akou predstavou idete do Prezidentského paláca?

Nepáči sa mi, že viacerí protikandidáti hovoria o tom, čo všetko prezident nemôže. Akoby mal byť len na ozdobu. To nie je pravda. Keď už ide občan voliť, tak má právo očakávať, že ten konkrétny politik mu z funkcie prezidenta pomôže konkrétnym činom. V mojom prípade sú to tri veci, prvá je exekučná amnestia. Máme tu milión ľudí, ktorí majú exekúcie. V Česku je to 800 000 ľudí a je to pre nich kardinálny problém. A u nás to nikoho netrápi? Druhá vec je, že si nevážime ľudí, ktorí vychovali deti. Je to aj otázka finančná. Starostlivosť o výchovu dieťaťa stojí 60 000 eur. Za každé vychované dieťa by tak mali dostávať rodičia aspoň 50 eur k penzii. Je to symbolické ocenenie tých ľudí. Tretia vec je daňová spravodlivosť. Chcem, aby vyšším zdanením energetických monopolov a bánk väčšina peňazí zostala na Slovensku a dali sa použiť na zvýšenie platov, dôchodkov či zlepšenie zdravotníctva.

Prečo chcete tieto kroky robiť z Prezidentského paláca, keď je to úloha parlamentu a vlády?

Treba to robiť z každej pozície, ktorá môže tieto veci ovplyvniť. Ja sa týmto trom veciam venujem ako poslanec už tri roky. Slovenský prezident má silnú kompetenciu, ktorú doterajší prezidenti využívali, ale nikdy ju nevyužili na konkrétnu pomoc ľuďom. Je výlučnou ústavnou právomocou prezidenta určiť, kto bude predsedom vlády. Ja vymenujem iba toho, ktorého vládna väčšina vopred schváli tieto tri zákony. Nebudem sa tváriť, že treba iba porečniť v OSN a treba otvoriť taký alebo onaký problém.

Vy chcete vymenovať úradnícku vládu, ak by vám tieto kroky neprešli. Nie je to zásah do slobodného výberu ľudí v parlamentných voľbách?

Nechcem vymenovať úradnícku vládu. Pokiaľ by som s týmto programom získal dôveru nadpolovičnej väčšiny občanov v SR, tak to snáď musia rešpektovať aj politické strany. Ak by to nechceli rešpektovať, tak by som na krátku dobu možno 30 dní vymenoval dočasnú úradnícku vládu. Tá vie schváliť exekučnú amnestiu aspoň v štátnych inštitúciách.

Slovensko by sa podľa týchto vašich slov stalo prezidentskou republikou.

Nie. Slovensko je takou republikou ako definuje naša ústava. A tá hovorí, že prezident má výlučnú právomoc vymenovať predsedu vlády. Postupuje podľa svojho presvedčenia a ja chcem presadiť tieto tri veci. Keď prezident Kiska odmietol vymenovať Pellegriniho za predsedu vlády kvôli ministerstvu vnútra, tak všetci hovorili, že to je jeho právomoc. Keď to hovorím ja kvôli exekučnej amnestii, tak to je populizmus.

Postupovali by ste rovnako, ako prezident Kiska pri zmene vlády a páde Fica?

Nie. Najlepším riešením by boli predčasné voľby, pretože keď sa udeje takáto zásadná vec v spoločnosti - vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice a máme desiatky tisíc ľudí v uliciach, tak čo je najférovejšie? Opýtať sa ľudí, ako pokračovať ďalej. Keď som sa dozvedel, že tesne po stretnutí organizátorov Za slušné Slovensko v Prezidentskom paláci potom vyhlásili, že rušia protesty za predčasné voľby, tak čo to je? Zase nejaká zákulisná hra.

Na predčasné voľby by sa muselo nájsť 90 hlasov v parlamente. Tie hlasy neboli.

To sa veľmi mýlite. Boli. A myslím si, že záviselo od rozhodnutia prezidenta v tom krízovom momente, keď sa rozhodovalo, či vymenuje nového premiéra. Keby prezident povedal, že je za predčasné voľby a do nich by pár mesiacov krajinu spravovala úradnícka vláda, tak garantujem, že by nebolo 90 poslancov, ale 130, ktorí by zahlasovali za predčasné voľby.

Vládna zostava ale dokázala nájsť 79 hlasov poslancov, ktorí ich podporili.

Áno, ale to bolo až potom, keď bola Pellegriniho vláda menovaná. Ja hovorím o tom stave, keď sa prezident rozhodoval, či preferuje Pellegriniho alebo predčasné voľby. On rozhodol, že bude pokračovať Smer.

Vy osobne si myslíte, že v zákulisí masové protesty sponzoroval George Soros ako sa snaží nahovoriť expremiér Fico?

Pán Soros je veľkým hráčom na medzinárodnej politike. Z uniknutých dokumentov je zrejmé, že aj viacerí slovenskí politici boli inštalovaní do nejakých funkcií po doporučení pána Sorosa. Ale som presvedčený, že 99,9 % ľudí, ktorí prišli po tragickej vražde protestovať, samozrejme žiadny pán Soros neovplyvnil. Boli naštvatí, tak ako každý normálny človek, kvôli tomu, čo sa stalo s Jánom Kuciakom. Druhá vec, je že od toho momentu, keď organizátori zrušili požiadavku predčasných volieb, tak istým spôsobom potom aj oni robili politiku, ktorá niekomu vyhovuje alebo nevyhovuje. Potom som už tie protesty nepodporoval.

Kto je tá jedna desatina?

Keď máte také masové protesty, buďte si istý, že stredná Európa je priesečníkom rôznych záujmov. Rusko a Nemecko, to nikto nepochybuje, že súperia dlhodobo o vplyv v strednej Európe. Máme tu USA, ale to sa deje pri akejkoľvek verejnej akcii. V novembri 1989 sa tiež ŠTB snažilo ovplyvniť, akým spôsobom tie protesty mali prebiehať a nevyšlo im to.

Kto teda ovplyvnil tieto protesty?

Samozrejme, že tam posielajú ambasády svojich podporovateľov, ktorí sledujú, čo sa deje, ale to je taká mizivá zanedbateľná vec. Keď sa ma pýtate, či si myslím, že protesty boli umelo organizované, tak vám hovorím, že určite nie.

Bol Andrej Kiska dobrým prezidentom?

Napriek tomu, že s ním ideologicky nesúhlasím, by som prvú polovicu jeho obdobia nenašiel zásadnú vec, ktorú by som mu vytkol. To, čo mu vytýkam je, že po kríze sa rozhodol pre rekonštrukciu vlády. Keby ľudia mohli rozhodnúť vo voľbách, tak by nevznikol priestor ani na špekulácie či Soros alebo Nesoros.

Akým smerom by ste vy chceli posunúť alebo zreformovať Európsku úniu?

Mala by zostať spoločenstvom spolupracujúcich štátov. Pre Slovensko je výhodné spolupracovať s európskymi štátmi, lebo viac ako 80 % exportu ide do krajín EÚ. Som teda proti tomu, aby sme vystupovali z EÚ. To by bola ekonomická hlúposť. Keďže však máme iba 5 miliónov obyvateľov, tak je pre Slovensko nevyhnutné, aby sme mali právo veta a nemohli nás prehlasovať tí veľkí. O to sme Lisabonskou zmluvou pred 10 rokmi prišli. Práve preto nás mohli prehlasovať pri migračných kvótach a trvalo nám roky, kým sme tomu dokázali zabrániť. S nádejou hľadím na procesy, ktoré v Euópe sú – na pána Salviniho v Taliansku alebo na rakúsku vládu, ktorú nikto nemôže obviniť z toho, že by boli protieurópski.

Malo by Slovensko prijať viac utečencov?

Každému utečencovi bez ohľadu na to, na akom mieste sveta je konflikt, máme pomôcť. Ale máme pomôcť humanitárnou pomocou, poskytnúť finančnú pomoc… Ale myslíte si, že by sme mali pomáhať bezdomovcom na Slovensku? Myslím si, že áno. Ale je našou povinnosťou pomáhať tak, že si ho vy nasťahujete k sebe domov? Nie, môžete mu pomôcť aj tak, že mu prispejete na stravu.

Bezdomovci u nás žijú v relatívnom bezpečí. Ľudia, ktorí sa sťahujú z krajiny do krajiny, tak utekajú pred hrozbou, ktorá im doma hrozí.

To je práve hoax. Pretože je dokázané, že väčšina tej migračnej vlny v roku 2015, ktorá prišla cez Balkán boli ekonomickí migranti. Tretina bola dokonca z európskych krajín ako Albánko, Čierna Hora, Kosovo. To sú utečenci? Alebo to boli ľudia, ktorí boli roky v Turecku? Vojna ale prebiehala v Sýrii. Zrazu niekto povedal Willkommen a tak sa pohli. My ani Nemecko nemôžeme prijať každého. Ja chcem byť citlivý a preto môžem pomôcť v utečeneckých táboroch, ale nebudem predsa ohrozovať bezpečnosť našich ľudí, keď viem, že aj medzi nimi sú spiace teroristické bunky, ako hovorili viaceré európske tajné služby.

Čo vám povedala manželka, keď ste jej povedali, že idete kandidovať?

Povedal som jej, že ma oslovili kolegovia z hnutia Sme rodina a že to vážne zvažujem, no ak by mala výhrady, tak by som to prehodnotil. Aj ona aj naša dcéra ma v kampani veľmi podporujú.

Aká by podľa vás mala byť priemerná mzda na Slovensku, aby z nej mohol Slovák vyžiť?

Slovenská ekonomika má takú výkonnosť a dá sa to dokázať na viacerých číslach, že mzda každého Slováka by mala byť minimálne o 200 eur mesačne v čistom vyššia než je. Pretože keď si porovnáme výkonnosť slovenskej a slovinskej ekonomiky, tak oni sú rovnaké z hľadiska produktivity práce. Akurát v Slovinsku sú mzdy o 300 eur vyššie.

Mal by sa zaviesť minimálny dôchodok? V akej výške?

Minimálny dôchodok by mal byť viazaný na minimálnu mzdu. Určite by ľudia, ktorí vychovali deti by mali byť za to odmenení. Sumu nedokážem povedať, ale viem, že 50 eur mesačne za každé vychované a pracujúce dieťa je v pohode ekonomicky zvládnuteľné.

Koľko miniete za mesiac eur na bežnú prevádzku?

Keď nie je kampaň počas bežného mesiaca ja osobne okolo 1 000 eur.

Koľko stojí kilo hladkej múky v obchode?

To neviem, lebo ju nekupujem, ale viem, že taký základný chlebík v priemernom obchode kúpite za 90 centov a maslo za 1,5 €.

Vajcia a mlieko?

Ani to nekupujem. V zásade kupujem maslo a chlieb, to je moje najobľúbenejšie jedlo.

Aká je vaša najväčšia slabosť, s ktorou zápasíte?

Fajčenie.

Tolerovali by ste neveru?

Chvalabohu som tento problém nemusel riešiť. Neviem to povedať. Najviac si vážim na mojom vzťahu s manželkou to, že sa na ňu viem spoľahnúť.

Užívali ste niekedy drogy?

Pokiaľ za ne nepovažujeme cigarety, tak nie.

Dekriminalizácia určitých drog – áno alebo nie?

Nie. Nie som ale za to, keď študenta pristihnete s jedným gramom trávy, aby za to musel byť odsúdený. Za prvý raz by to mal byť priestupok.

Máte priateľov medzi homosexuálmi?

Mám pomerne dosť priateľov medzi homosexuálmi, lebo Bratislava je liberálne prostredie. Keď si idem sadnúť von do nejakého podniku v centre, ten samozrejme navštevujú, dokonca by som povedal priamo zástancovia LGBTI komunity. Sú to potom také živé politické debaty, ale ja nehodnotím človeka podľa toho, či je heterosexuál alebo homosexuál, ale podľa toho, či je to dobrý, zaujímavý človek alebo či si mám s ním čo povedať. To je pre mňa stokrát podstatnejšie.

Ako im odpoviete na otázku, prečo nepodporujete registrované partnerstvá?

Odpoviem im stále rovnako. Myslím si, že všetky tie problémy, o ktorých sa hovorí, ako právo na informácie o zdravotnom stave sa dajú vyriešiť na báze spoločnej domácnosti. Ktokoľvek žije v spoločnej domácnosti a je to jedno, či sú to osoby rovnakého pohlavia, tak by mali mať na tejto báze právo na informácie o zdravotnom stave. Zdá sa mi, že sa to dá vyriešiť v jednotlivých zákonoch a nie je na to potrebné prijímať špeciálny zákon.

Čo budete robiť, ak neuspejete v prezidentských voľbách?

Ja si myslím, že sa stanem prezidentom, ale keď pripustíme teoretickú možnosť, že by sa to nestalo, tak budem robiť to, čo doteraz. Budem presadzovať tie isté veci, o ktorých mám pocit, že by ľuďom pomohli. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky