Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2008 14:46 | Správy | Kultúra

Zomrel slovenský architekt Dušan Kuzma

BRATISLAVA - Vo veku 81 rokov po dlhšej chorobe zomrel v utorok 17. júna slovenský architekt, pedagóg a profesor Ing. arch. Dušan Kuzma.

"Bol členom Spolku architektov Slovenska (SAS) a patril medzi našich najvýznamnejších architektov, o čom svedčí aj udelenie prestížnej ceny Emila Belluša v roku 2000 za celoživotné dielo," potvrdil dnes pre TASR Peter Mikloš poverený riadením kancelárie SAS.

Kuzma sa narodil 17. marca 1927 v dedinke Mestečko pri Púchove. Štúdium architektúry absolvoval na Fakulte architektúry SVŠT v Bratislave v roku 1952. Ďalšie dva roky tam pôsobil ako asistent a neskôr praxoval u známeho francúzskeho architekta Auguste Perreta v Paríži. V rokoch 1954-1960 pracoval v štátnej správe ako vedúci odboru architektúry a výstavby.

Od roku 1960 pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, kde jeho zásluhou vznikla škola architektúry. Tam bol vedúcim katedry architektúry, ktorú sám založil. Počas svojej tvorby a pedagogickej kariéry programovo sledoval spojenie architektúry s výtvarným umením.

Okrem Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, ktorý vytvoril so sochárom Jozefom Jankovičom je tiež autorom (v spolupráci s mnohými významnými architektmi a inými umelcami, napríklad Antonom Cimmermanom, Jánom Kulichom atď.) budov Matice slovenskej v Martine (1964–1975), Výskumného ústavu zváračského v Bratislave (1953–1956) a budov VŠVU na Drotárskej ulici. Vytvoril alebo bol spoluautorom veľkého množstva pamätníkov, medzi ktorými dominuje Pamätník SNP na Námestí SNP v Bratislave (1973–1974), Andreja Sládkoviča (1957) v Krupine, Ferdiša Kostku (1957) v Stupave, profesora Frica Kafendu v Slávičom údolí (1967) a mnohé ďalšie.

Medzi veľmi významné patria aj viaceré jeho súťažné návrhy, najmä prvá cena v súťaži na Konzervatórium pod Hradom (1963), alebo viaceré zahraničné súťaže, napríklad na radnicu v Toronte (1956) a Amsterdame (1967), Kultúrne centrum v Paríži (1972) či Národnú operu v Sofii (1975). Na VŠVU pôsobil do odchodu do dôchodku v roku 1989. V roku 1970 mu udelili Cenu Dušana Jurkoviča, v roku 1975 Národnú cenu SR a v roku 1984 titul Zaslúžilý umelec. V septembri 2000 mu za celoživotné dielo SAS udelil titul laureáta ceny Emila Belluša.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti