Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2019 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Z bývalého šampióna Jána sa stal hladujúci starček: Musím kradnúť, aby som nezomrel!

Užil si slávu aj pád. Ján Štepánek (78) z Púchova je niekoľkonásobným majstrom Slovenska v zimnom a letnom viacboji. V zamestnaní bol súdnym znalcom a stretával sa s rôznymi ľudskými príbehmi. Jeho problémy, ktoré ho takmer dostali až na samotné dno, sa začali nenápadne, keď si v roku 2006 kúpil auto.

Chceli by ste pomôcť starčekovi Jánovi? Napíšte nám na tip@novycas.sk!


Ján by si teraz mal užívať dôchodok a vychutnávať jeseň života. Namiesto toho sa stresuje a vybavuje exekúcie, ktoré sa mu za predošlé roky nahromadili až na neuveriteľných 22-tisíc €.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Všetko sa začalo vtedy, keď som si kúpil ojazdenú Škodu Octavia na lízing. Mal som trochu problémy s peniazmi, a tak som splátku zaplatil o dva dni neskôr. Po prvý raz sa mi lízingovka len vyhrážala. Keď sa mi to však stalo o dva mesiace opäť, vyhrážky naplnili a auto mi vzali,“ hovorí bývalý úspešný športovec, ktorý podľa vlastných slov ani netušil, že má lízing ďalej splácať, čo sa neskôr ukázalo ako chyba.

Dlh sa mi stále navyšuje

„O dva roky prišli za mnou exekútori. Skoro som vtedy skolaboval. Oznámili mi, že lízingovke za dva roky dlhujem 2 200 € a trovy exekúcie boli neuveriteľných 2 900 €!“ Jeho plány sa zosypali ako domček z karát. Začal splácať dlh, ale už mu neostávalo na zdravotné a ani na sociálne odvody.

Otvoriť galériu

 

Keď dostal pokutu 10 € za to, že nedovolene prekročil koľajnice, nemal na jej zaplatenie. „Po dvoch rokoch odo mňa za to pýtajú 190 €. Všetky moje nedoplatky sa vyšplhali na 10-tisíc € a exekútori pýtajú ďalších 12-tisíc €. Každým dňom sa mi to, samozrejme, navyšuje,“ vraví so slzami v očiach zúfalý dôchodca, ktorému zostane z penzie 2,20 € na deň.

Lepšie by bolo v base

„Denne si kupujem dva rožky a vrecúškovú polievku. Jednoducho, som v koncoch. Na staré kolená by mi mal ako športovcovi pomáhať štát, veď som pre Slovensko získal medaily v rámci bývalého Československa,“ myslí si bývalý športovec. S ťažkým srdcom priznal, že občas musí aj niečo ukradnúť, aby prežil.

„Nič iné mi neostáva, aby som neumrel od hladu. Už som premýšľal aj nad tým, že pôjdem a niekomu niečo vyvediem, nech ma zavrú do basy. Tam sa budem mať stokrát lepšie ako doma, mal by som tam čo jesť. Už som chcel aj brigádovať, no len čo sa zamestnám, okamžite mi exekúcia vezme všetky peniaze,“ vraví dôchodca, ktorý sa rozhodol pre radikálny krok.

Otvoriť galériu

„Vyhlásil som bankrot. Súd mi to aj odklepol a pomaly, ale isto sa to azda celé dá do poriadku. Problém je však v tom, že musím zaplatiť 500 €. Napokon mi schválili splátky po 14 € mesačne. Verím, že to stihnem skôr, ako umriem,“ zamýšľa sa Ján, ktorý žije sám. „Manželka mi ešte v roku 1988 emigrovala aj s mojou dcérou. Mám aj druhú ženu, tá býva v Bratislave aj s mojím synom. Každý má svoj život a ja sa musím, aj keď mám už 78 rokov, konečne postaviť na nohy,“ uzavrel nešťastný dôchodca.

Jánove príjmy a výdavky

Príjmy:

Dôchodok:  423 €

Výdavky:

Exekúcie: 145 €

Nájomné: 167 €

Telefón : 22 €

Elektrina: 8 €

Splátka bankrotu: 14 €

Zostatok:

67 €/mes 2,20 €/deň

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?