Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2018 21:09 | Správy | Zahraničné správy
Video

Astronaut po tom, čo z vesmíru videl hurikán Florence, varuje Američanov: Rúti sa na vás nočná mora!

Obchody na pobreží amerických štátov Severná a Južná Karolína sú prázdne a miestnym čerpacím staniciam v dôsledku horúčkovitých nákupov náhlivo odchádzajúcich obyvateľov došlo palivo.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Blížiaci sa hurikán Florence vyhnal z domovov státisíce ľudí, ktorí poslúchli výzvy úradov k okamžitej evakuácii. Stav pohotovosti medzitým vyhlásil tiež stať Georgia, kam by sa hurikán mohol stočiť. Búrka je teraz podľa Národného centra pre hurikány (NHC) hurikánom tretieho stupňa na Saffirovo-Simpsonovej stupnici, ktorá rozoznáva päť kategórií hurikánov. Keď vo štvrtok večer a v piatok miestneho času dorazí na pobrežie, bude podľa NHC stále veľmi nebezpečný. Americký prezident Donald Trump na twitteri miestnych obyvateľov vyzval, aby sa "nezahrávali", hurikán bude podľa neho pravdepodobne väčší, než sa čakalo. Dodal však, že vláda je na jeho príchod pripravená.

Meteorológovia upozornili, že streda je poslednou príležitosťou opustiť ohrozené oblasti. Povinná evakuácia sa podľa CNN týka viac ako milióna ľudí, nie všetci sa ale pokynom riadili. Florence sa k Atlantickému pobrežiu USA blíži rýchlosťou okolo 28 kilometrov za hodinu a pevninu zasiahne podľa meteorológov vo štvrtok a v piatok. Rýchlosť vetra v centre hurikánu sa pohybuje okolo 205 kilometrov za hodinu.

Prudké lejaky zasiahnu pobrežie i vnútrozemie a záchranári očakávajú záplavy a výpadky prúdu. Hurikán je podľa CNN mimoriadne nebezpečný nie kvôli sile vetra, ale práve kvôli hroziacim záplavám na pobreží aj vo vnútrozemí, a tiež kvôli tomu, že keď dorazí na pobrežie, bude sa pohybovať prakticky na rovnakom mieste a v niektorých oblastiach Južnej a Severnej Karolíny udrie opakovane. Obyvatelia týchto amerických štátov navyše nie sú na hurikány zvyknutí.

 

Americká meteorologická služba odhaduje, že v Severnej a Južnej Karolíne môže spadnúť až 700 milimetrov vody. Európsky simulačný model, ktorý podľa agentúry AP americkí experti považujú za spoľahlivejší, počíta v niektorých oblastiach Severnej Karolíny až s 1150 milimetrami vody. Bezprostredne je ohrozená oblasť, kde žije 5,4 milióna ľudí, z ktorých do vnútrozemia odišla len časť.

Florence sa preženie cez región so šiestimi jadrovými elektrárňami, skládkami priemyselného odpadu, uhoľnými baňami a farmami, ktoré skladujú odpadové látky vo veľkých lagúnach. Pred príchodom hurikánu budú odstavené energetické prevádzky, obavy z rozsiahlych škôd na životnom prostredí ale pretrvávajú. Zo severokarolínskych väzníc boli evakuované stovky trestancov. Evakuácia zasiahla čiastočne aj veľké vojenské základne Camp Lejeune v Severnej Karolíne, Naval Station Norfolk vo Virgínii a Marine Corps Recruit Depot v Južnej Karolíne. Do vnútrozemia odchádzajú rodiny dôstojníkov a na mieste zostane len nevyhnutný personál. Lietadlá ozbrojených síl a Národnej gardy boli premiestnené na základne v Ohiu, do pokojných regiónov Atlantiku sa presunulo cez 30 vojenských plavidiel. Nemecký astronaut Alexander Gerst z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) tweetoval, že hurikán je taký ohromný, že pre jeho nasnímanie bolo potrebné použiť širokouhlý objektív. "Bez srandy, rúti sa na vás nočná mora," napísal vo svojom varovaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Európska únia bola podľa Blanára založená na mierových základoch: Cesta Slovenska však nebola jednoduchá
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar tvrdí, že dôvody nemuseli byť uvedené
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Populárna lekáreň získala prestížnu cenu.
Foto
Prestížne ceny Mastercard Obchodník roka 2023: Absolútnym víťazom sa stal Dr. Max!
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?