Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2018 09:00 | Správy | Politika
Infografika

Rakúska vláda nachystala bič na deti pracujúcich cudzincov: Nižšie prídavky pre Slovákov?!

Za prácou do Rakúska dochádzajú denne tisícky Slovákov. Okrem vyšších zárobkov živiteľov rodín motivujú aj prídavky na deti, ktoré sú v krajine nastavené pomerne štedro.

Na rozdiel od Slovenska, kde táto suma dosahuje len niečo cez 20 €, získajú pracujúci rodičia na jedno dieťa mesačne aj vyše 200 €. Tamojšia vláda však do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého deti žijúce v zahraničí dostanú oveľa menej peňazí.

Otvoriť galériu
Po tom, čo rakúsky kancelár Sebastian Kurz zobral do koalície krajných pravičiarov združených v strane FPÖ, sľubovali, že do štátnej kasy prinesú viac peňazí. Od začiatku sa tak oháňali aj tzv. indexáciou, čiže okresaním prídavkov pre deti žijúce v zahraničí. Proti takémuto nápadu sa zdvihla vlna nevôle najmä z okolitých krajín, ktorých občania chodia do Rakúska zarábať. Vzbura nepomohla a vláda už návrh zákona poslala do parlamentu. Dávky pre deti sa tak prispôsobia výške životných nákladov v domovských krajinách. Postihne to tak najmä deti žijúce na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku či Bulharsku. Rakúsko tým ušetrí viac ako 100 miliónov eur. „Tieto prostriedky majú byť použité pre deti v Rakúsku,“ povedala ministerka pre rodinu Juliane Bogner-Strauss.

Kritika zo všetkých strán

Pretláčanie nižšej sumy peňazí do iných krajín EÚ rozzúrilo slovenského ministra práce Jána Richtera. Tému chce otvoriť na najbližšom rokovaní ministerskej rady krajín EÚ. „Ja si myslím, že je začiatkom konca Európskej únie, ak sa začneme deliť. Ak jednotlivé krajiny budú ponúkať riešenia, ktoré sú individuálne pre nich výhodné,“ povedal Richter. Všetci občania EÚ majú mať rovnaké práva. „Naši občania, ktorí trvalo a legálne pracujú v Rakúsku, odvádzajú také isté odvody ako domáci, preto z toho titulu im prináležia všetky benefity ako Rakúšanom,“ dodal Richter. S jeho slovami súhlasia mnohé ďalšie krajiny ako Belgicko, Španielsko, Portugalsko či Taliansko. Krokom Rakúska sa tak zaoberá aj Európsky parlament. „Pri takomto nesúhlase takéhoto počtu krajín EÚ si myslím, že nie je možné, aby táto otázka prešla,“ skonštatoval Richter.

 

Návrh sa nepáči ani Tomášovi Velickému z Lakšárskej Novej Vsi, ktorý v Rakúsku pracuje už takmer 10 rokov. „Z môjho pohľadu je neprijateľné, keď ľuďom, ktorí tam reálne pracujú, zoberú tieto peniaze, pretože tam žije veľmi veľa cudzincov, ktorí sú tam prihlásení, a niektorí ani nepracujú a prídavky berú. Takým nech to zoberú a nám pracujúcim nech to nechajú,“ povedal Tomáš.

Nie je to v súlade s EÚ

Slovensko sa dlhodobo snažilo, aby Kurzova vláda prehodnotila svoj zámer. „Zastávame názor, že takáto právna úprava nie je v súlade s legislatívou EÚ. Rakúska strana sa s našou argumentáciou nestotožnila,“ povedal hovorca zahraničných vecí Peter Susko. Európska komisia už pred časom oznámila, že v prípade, ak bude právna úprava prijatá, preskúma jej súlad s právom Európskej únie. „Čo sa týka prídavkov na deti, za rovnako odvedené príspevky prináležia aj rovnaké výhody, čo je férové a logické a zároveň dôležité z pohľadu integrity jednotného trhu,“ vysvetlila Ingrid Ludvíková zo Zastúpenia Európskej Komisie v SR. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty