Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2008 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Bush chce pomôcť Kube

WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush v piatok kritizoval väčšinu medzinárodného spoločenstva za to, že nevystupuje dosť dôrazne voči porušovaniu ľudských práv a zneužívaniu politickej moci na Kube. A pochválil "malú skupinu odvážnych krajín" z východnej Európy, medzi ktoré zaradil aj Slovensko.

"Žiaľ, zoznam krajín podporujúcich kubánsky národ je príliš krátky a príliš vidno demokracie, ktoré na tomto zozname chýbajú," povedal Bush v Bielom dome. "Malá skupina odvážnych krajín" vystupujúcich dôrazne za slobodu na Kube zahŕňa podľa Busha okrem americkej vlády krajiny bývalého komunistického bloku, ktoré sú dnes demokratické, napríklad Českú republiku, Estónsko, Maďarsko, Litvu a Lotyšsko, Poľsko, Slovensko a Slovinsko, uviedla tlačová agentúra AP.

"USA nemlčali a ani nebudú mlčať," zdôraznil Bush. "Keď napokon nastane nový deň pre Kubáncov, budú si pamätať tých niekoľko málo odvážnych národov, ktoré pri nich stáli, a mnohé, ktoré to neurobili."

Bush to povedal po stretnutí v Bielom dome s Miguelom Siglerom Amayom a jeho manželkou, Josefou Lopez Pena. Pred piatimi rokmi v marci bol Amaya jedným z desiatok Kubáncov, ktorých zatkli za kritiku komunistického režimu. Bush to nazval "tragickým okamihom v dejinách Kuby". Kubánske úrady prepustili Amaya z väzenia až po troch rokoch a nariadili mu opustiť aj s manželkou Kubu. Avšak 55 zo 75 prodemokratických aktivistov zatknutých v roku 2003 zostáva ešte stále vo väzení a sú medzi nimi aj Ariel a Guida Amayovci, bratia Miguela.

"Pre Miguela a Josefu, sú horory života na Kube za nimi, ale milióny ďalších sú naďalej uväznení v tropickom gulagu... Pritom väčšina sveta k tomu mlčí," povedal Bush. Prezident uviedol, že svetové spoločenstvo v uplynulých mesiacoch zväčša mlčalo, dokonca aj keď došlo k zatknutiu desiatok mladých Kubáncov len za to, že nosili náramky "za zmenu". A mlčali aj keď kubánske orgány urobili záťah v katolíckom kostole, kde použili slzný plyn a odvliekli odtiaľ farníkov. A veľké demokracie sveta sa neozvali na protest ani keď minulý víkend dostali bitku kubánski aktivisti rozširujúci Všeobecnú deklaráciu ľudských práv (OSN).

"V ten istý týždeň Kuba podpísala medzinárodnú konvenciu občianskych a politických práv... A medzinárodné spoločenstvo aplaudovalo Kube za podpísanie kúska papiera, ale o zlom zaobchádzaní v tom istom týždni väčšina sveta mlčala," povedal Bush. Spojené štáty svoju politiku voči Kube nezmenia ani po prechode moci na Raúla Castra. Jedinou cestou na zlepšenie vzťahov je posun smerom k slobodným a demokratickým voľbám, prepustenie všetkých politických väzňov a rešpektovanie ľudských práv, povedal v piatok prezident USA George W. Bush.

Bush sa znova sústredil na Kubu odkedy Fidel Castro oficiálne minulý mesiac odstúpil z funkcie a odovzdal ju svojmu bratovi Raúlovi. Bush však povedal, že akékoľvek úvahy o tom že zmena vedenia na Kube by mohla viesť ku zmene americkej politiky voči karibskej krajine "sú presne naopak". "Zatiaľ Kuba iba nahradila jedného diktátora druhým... Je to ten istý systém, tie isté tváre a tá istá politika, ktorá priviedla Kubu do nešťastia...," dodal "To, čo sa musí zmeniť, nie sú USA, zmeniť sa potrebuje Kuba...Kubánska vláda musí začať proces pokojnej demokratickej zmeny," zdôraznil Bush.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Row of traffic cones - selective focus
Mimoriadna situácia v Budatíne: Obyvatelia, majte sa na pozore! Musel zasadnúť krízový štáb
Slováčková dcéra Anička bojuje s rakovinou.
Foto
Je to de*il, dcéra Anička mu ZOMRIE, nemá šancu! Félix Slováček si vypočul odporné slová
Dobročský prales
Plamene zachvátili miesto Národnej prírodnej rezervácie: Takto hasiči zvládli situáciu!
Na proces s Černákom prišla aj jeho priateľka Monika Křivová.
Foto
Černáka na súd prišla podporiť jeho priateľka Monika: Pri pohľade na krásku si všimnite tento DETAIL
Kým sa dievčatá sprchujú, úchylák robí nechutnosti.
Váš Tip
Študentky na internátoch v Bratislave majú strach: Toto robí úchylák, kým sa dievčatá sprchujú!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Desivé správy z frontu na Ukrajine: Obsadili Rusi ďalšiu dedinu?!
Ilustračné foto
SHMÚ vydáva výstrahy pre západné Slovensko: Dávajte si pozor najmä na týchto miestach!
Adam Ružička a momenty z jeho videa, ktoré zavesil na sociálnu sieť.
Prvé foto Ružičku po škandále: Aha, kam si v Bratislave zamieril
Premiér SR Robert Fico.
Fico o výstavbe atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Bez neho nie sme schopní posúvať sa ďalej
Nehoda motorkára v Bratislave si vyžiadala jeho prevoz do nemocnice.
Foto
FOTO rozbitého stroja naháňa hrôzu: Motorkár po nehode v Bratislave skončil v nemocnici!
Man drinking alcohol while driving in his car
Vodič jazdil totálne na šrot! Vrazil do dopravného značenia, zarážajúce, čo spravil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Zuzana Dolinková by mala čeliť odvolávaniu: Ministerka sa k iniciatíve opozície vyjadrila jasne