Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2017 11:55 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Hororový telefonát zúfalého syna Richarda na Linku detskej istoty: Pomôžte, lebo nás mama zabije!

Je to doslova hrôza! Nový Čas pred pár dňami informoval o prípade otrasného týrania detí ich vlastnou matkou v okrese Myjava. Podľa polície Ivana (42) mala nútiť svojich 6 detí robiť ťažké práce v lese a odopierať im jedlo. Desivejšia je výpoveď susedy Silvie (43), ktorá tvrdí, že ich matka mala biť železnou tyčou a reťazou.

Obvinený z týrania je aj najstarší syn Peter (17), ktorý mal na súrodencov vytiahnuť nôž. Nový Čas má k dispozícii aj úryvky telefonátu syna Richarda (16) na Linku detskej istoty, kde zúfalo prosil o pomoc. Pracovníčka sociálky si však na návšteve rodiny známky týrania nevšimla. Deti v strachu o život napokon zavolali aj políciu.

Súrodenci Peter (17), Richard (16), Vladimír (14), Veronika (12) z prvého manželstva s Mariánom (55) a Jožko (8) a Mojmír (6) z manželstva s Josefom (33) žili so svojou mamou Ivanou (42) sami v dome pri lese. Čo sa dialo za jeho stenami, naháňa hrôzu. Výpovede detí či susedky Silvie hovoria o tom, že deti mala matka brutálne biť, nútiť ich otročiť v lese či im odopierať jedlo. Pohár trpezlivosti však pretiekol a Richard (16) nabral odvahu, ušiel k susedovi a všetko mu povedal. Sused preto zavolal 26. júna na Detskú linku istoty. Richard počas telefonického hovoru opísal peklo, ktoré už roky zažíva spolu so svojimi súrodencami. Povedal, že sa doslova bojí o život. „Ja asi radšej spácham nejaký trestný čin, radšej pôjdem do basy, ako sa vrátiť domov,“ povedal.

Otvoriť galériu

Zhovievavá sociálka

 

O dva dni do domu prišla sociálka. Šokujúce však je, že nič nezistila. V spise sa uvádza, že matka počas návštevy poprela všetky obvinenia z týrania. Richard bol smutnejší, ale na otázky odpovedal. Pracovníčky si na deťoch nevšimli žiadne známky týrania. Kontaktovali aj školy a lekárku. Nikto problém s rodinou nenahlásil. Dva dni po návšteve sociálky deti využili príležitosť, keď boli samy doma, a zavolali políciu. Richard so sestrou Veronikou (12) mužom zákona prezradili zverstvá, ktoré mala mama páchať. Veroniku najskôr bila bičom na kone a v poslednej dobe ju bije päsťami do chrbta,“ píše sa v spise. Netrvalo dlho a súd deti dočasne umiestnil do detského domova. Mama aj najstarší syn sú obvinení zo zločinu týrania. „Sudca vzal obe obvinené osoby do väzby,“ uviedol hovorca súdov Roman Tarabus. Matke hrozí 15-ročný trest, Petrovi polovica.

Otvoriť galériu

Prečo nekonali skôr?

Týranie sa malo podľa detí začať už pred tromi rokmi. V tom čase Ivana udala z týrania svojho posledného manžela Josefa (33), s ktorým ma posledné dve deti. Odsedel si za to rok a na ďalšie tri dostal podmienku. Nový Čas sa preto zaujímal, prečo už vtedy sociálka nezasiahla. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) uviedol, že s rodinou pracoval priebežne po prvom rozvode v roku 2009, tiež pri druhom rozvode, počas odsúdenia Josefa, úpravy styku aj zvýšenia výživného. „Nikdy neboli informácie, ktoré by nasvedčovali týraniu detí zo strany matky,“ uviedla hovorkyňa Jana Lukáčová, podľa ktorej bol závažný problém v rodine signalizovaný až 28. 6. 2017, keď úrad vykonal všetky potrebné opatrenia. Aké, to vzhľadom na citlivosť prípadu neuviedla.

Otvoriť galériu

Všetky deti okrem Petra (17) sú teraz v detskom domove. Psychicky horšie sú na tom Mariánove deti. Ten ich navštevuje každú sobotu. Chcel by si ich vziať do starostlivosti, no budú potrebovať čas. Nevideli sa totiž 10 rokov. Marián ich mohol vídať len v Ivaninej blízkosti. Tá mu to však podľa jeho slov znemožňovala. Za svojimi deťmi chodieva aj Josef. Cez prázdniny by deti mali ísť k starým rodičom.

 Zachovala sa sociálka správne? Sociálna poradkyňa Ida Želinská:

- Je otázne, čo urobil úrad pre deti v tejto rodine, no odhalí to spis. Ak sa totiž v rodine už raz objavilo týranie, mali sa sociálne pracovníčky zaujímať o to, čo sa tam deje počas nasledujúcich rokov, boli povinné podľa zákona urobiť všetky potrebné kroky, aby deti ochránili. Boli zaradené do nejakého programu? Rozprával sa s nimi niekto - psychológ, terénny sociálny pracovník? Poznali meno svojho sociálneho pracovníka?

Čo o nich úradníci vedeli?

Rovnako by ma zaujímalo, ako prebiehal rozhovor s matkou, o ktorej deti

tvrdili, že ich týra. Veď je predsa logické, že to poprie a deti v

strachu nič nepovedia. Okrem toho si myslím, že urobiť záver na

základe jedného rozhovoru nie je správne, ani po dvadsiatich rokoch

praxe si nedovolím posúdiť situáciu po jednom stretnutí s deťmi a

rodinou.

Richard (16): Úryvky z telefonátu na Linku detskej istoty

- Povedal som, nech ju prestane biť, a ona (mama, pozn. red.) zaútočila aj na mňa. Buchla ma dverami, dala mi päsťou do tváre a zahryzla sa mi do ucha. A dlho bolo zahryznutá.

- Ušiel som z domu k susedom do Vrboviec. Bojím sa vrátiť domov, lebo mama sa mi vyhrážala, že ma zabije, ak to niekomu poviem.

- Začalo sa to (týranie), keď otec odišiel z domu. Otec nás tiež bil.

- Mama nás bije a týra,

musíme veľa pracovať v lese, kde pracujeme načierno aj 12 hodín denne od 13 rokov a peniaze na nás berie mama.

- Nedovolí nám poriadne sa najesť, nemôžeme jesť to, čo obsahuje éčka.

- Keď som chcel odísť z domu, nútila ma užiť psychiatrický liek, ktorý berie susedina dcéra na schizofréniu.

- Mama sa mi vyhrážala, že mi dá dvojnásobnú dávku liekov, ak budem chcieť odísť.

- Ja asi radšej spácham nejaký trestný čin, radšej pôjdem do basy, ako sa vrátiť domov. Bojím sa, že ma mama zabije a povie, že som spáchal samovraždu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie