Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2017 05:00 | Správy | Politika

Ján Cuper do očakávanej diskusie na Markíze nakoniec neprišiel: Prečo odmietol hájiť Lexu?

Neprišiel! Právnik a bývalý poslanec za Mečiarovo HZDS Ján Cuper (70) mal prísť do nedeľnej televíznej diskusie na Markíze obhajovať amnestie, vydané expremiérom Vladimírom Mečiarom (74).

Obhajca, ktorý vysekal exšéfa SIS Ivana Lexu (55) z viacerých žalôb, ako jediný z Mečiarových ľudí prisľúbil účasť. Napokon sa nedostavil a nemohol ani vysvetliť, prečo si do dnešných dní myslí, že sa žiadny únos nikdy nestal.

 

Už predtým pozvanie neprijali Mečiar ani Lexa. S ním Cuper udržiaval naďalej priateľský vzťah, dokonca boli spolu na najvyššej africkej hore Kilimandžáro. Jediný, kto si v diskusii s viacerými aktérmi kauzy únosu syna prezidenta Michala Kováča († 86) sypal popol na hlavu, bol nečakane Otto Weiter (61). Ten spieval vtedajším „babkám-demokratkám“ na slávnych Mečiarových mítingoch po slovenských športových halách. „Nie je pravda, že by sme podporovali Mečiara, spievali sme pre ľudí. No po tom, ako sa odkrývajú veci, tak je to hrozné. To svinstvo. Po tom, čo počúvam, tak už by som to neurobil,“ vyznal sa pred kamerami Weiter. Diskusiu moderovali Michal Kovačič so Zlaticou Švajdovou Puškárovou. Tí na začiatku diskusie oznámili, že Cuper, ktorý sa tiež preslávil jazdou pod vplyvom alkoholu alebo snahou ženám zakázať jazdiť v ľavom pruhu, napriek prísľubu neprišiel a ani nedvíha telefón.

Otvoriť galériu

„Asi sa pripravuje na prednášku na právnickej fakulte, kde stále pôsobí,“ komentoval neúčasť osobný priateľ Kováča, Pavol Demeš. Ten sprostredkoval vtedajšie pocity dnes už nebohého prezidenta. „Keď sa tento barbarský čin stal, Kováč vedel hneď, kto za tým stál. Hlavne prvá dáma mimoriadne ťažko prežívala túto traumu,“ povedal. Pred kamery sa postavil aj kľúčový svedok únosu Oskar Fegyveres. „Pevne verím, že sa nájde politický konsenzus medzi koalíciou a opozíciou, amnestie sa zrušia, aby to celé malo význam. Vnútorný pokoj budem mať, až to celé skončí,“ odkázal politikom, ktorí o zrušení amnestií budú rokovať už v utorok. Na neprítomnosť v diskusii sme sa chceli opýtať aj samotného Cupera, do uzávierky mal však vypnutý telefón.

Otvoriť galériu
Ivan Lexa (55).
Zdroj: Život/Peter Frolo, jac

Sulík: Rozhodneme v pondelok

Otvoriť galériu

Keďže na parlamentný stôl predložili koalícia aj opozícia vlastný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií, reálne hrozí, že sa neschváli ani jeden. Predseda SaS Richard Sulík (49) vyhlásil, že opozícia chce postupovať spoločne a rozhodnúť sa majú v pondelok po poslaneckom grémiu. „Spravíme všetko preto, aby tie amnestie boli zrušené, lebo ich pokladáme za nemorálne. Čo to ale konkrétne znamená, vám v tomto momente neviem povedať. Vieme, že podporujeme návrh pána Budaja. Vieme, že zásadne odmietame, aby vládny návrh prešiel v skrátenom legislatívnom konaní.“ vyhlásil počas víkendu Sulík.

Fico: Nehráme žiadne hry

Otvoriť galériu

Na námietky opozície v nedeľu zareagoval premiér Robert Fico (52). V diskusnej relácii TA3 V politike vyhlásil, že nehrajú žiadne hry a dnes je najväčšia šanca na zrušenie Mečiarových amnestií. „My sa môžeme pozerať každému rovno do očí. Vládna koalícia pripravila návrh, za ktorým si stojíme, nie sú to žiadne 'hrátky'. Dosiahnuť kompromis v takejto závažnej veci je vždy veľmi komplikované. Nikto nemôže upodozrievať vládnu koalíciu, že by sme hrali nejaké hry,“ vyhlásil Fico. Zámerom koalície je podľa neho postupovať v súlade s ústavou. „Na návrhu robili experti, nie je to návrh z dielne radového poslanca,“ odkázal na návrh Budaja.

Kto uniesol prezidentovho syna?

Jozef Vachálek (59), člen pôvodného vyšetrovacieho policajného tímu z roku 1995

Otvoriť galériu

Hneď od začiatku bolo jasné, že do únosu je zapletená tajná služba. Niekoľko mesiacov sme šli po stope, po ktorej sme mali ísť. Vtedy sme vyšetrovali s presvedčením, že sa to vyšetrí. Všetky stopy viedli k SIS a boli sme presvedčení, že sme na správnej stope. Potom vymenili vyšetrovateľov a nastal zlom. Nechali nás preverovať hlúposti, nezmysly a umelovytvorené poznatky, aby sa pozornosť odviedla inam ako dosiaľ. Čo sa týka samotných amnestií. Ak aj zrušenie amnestií prejde, vyšetrovanie bude veľmi ťažké. Bez ohľadu na to, že zavlečenie Kováča mladšieho jednoznačne spáchala SIS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi