Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2016 12:43 | Správy | Politika

Škandál na ministerstve zahraničia: Mladá žena odišla z práce, teraz odhalila šokujúcu pravdu

Šokujúce odhalenie! Zuzana Hlávková v júli 2015 nastúpila na ministerstvo zahraničných vecí ako odborníčka na kultúrnu prezentáciu na sekretariáte slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Na svojej pozícii sa však dlho neohriala.
Potom, čo zistila, ako sa tam šafári s peniazmi, to zabalila a z ministerstva odišla. A teraz sa rozhodla povedať celú pravdu o tom, ako u Miroslava Lajčáka funguje zadávanie zákaziek v súvislosti s naším predsedníctvom!

Zo začiatku sa Zuzane Hlávkovej na ministerstve zahraničných vecí páčilo, atmosféra v jej pracovnom kolektíve bola veľmi otvorená a slobodná. Všetko sa ale začalo meniť po príchode novej mediálnej poradkyne, exriaditeľky televízie Markíza, Zuzany Ťapákovej. „Pripomienkovala najmä veľké kultúrne podujatia na Slovensku - otváracie ceremónie a koncerty,“ opisuje vo svojom blogu Hlávková. Podľa jej slov začal byť vytváraný tlak a menili sa pôvodné projekty na základe Ťapákovej požiadaviek, čo obnášalo výrazné navyšovanie rozpočtov. „Išlo predovšetkým o dva otváracie koncerty, jeden pre verejnosť a druhý pre VIP hostí, na ktoré bolo pôvodne dokopy vyčlenených 63 800 eur. V réžii ich malo podľa zmluvy Slovenské národné divadlo. Po vložení sa pani Ťapákovej do veci sa zrazu rozpočet na tieto koncerty vyšplhal na niekoľko stotisíc eur," tvrdí Hlávková. Zuzana Ťapáková sa už ráno stihla vyjadriť, že žiadnu Zuzanu Hlávkovú nepozná a na blogu sú zverejnené lži a nepravdivé informácie.

Okrem toho Ťapáková presadzovala aj veľkolepé podujatie pri predstavovaní loga slovenského predsedníctva. Hoci iné krajiny zvládli túto časť svojich povinností jednou tlačovou konferenciou, naše predstavenie stálo až 200 000 eur! „Už vtedy sme vedeli, že ak k tomu dôjde, podujatie by mala zastrešovať agentúra, ktorá sa podieľala na príprave slávnostného snemu strany Smer z decembra 2015 v Nitre,“ píše Hlávková. Podobne opisuje aj koncert, ktorý pri príležitosti prevzatia predsedníctva organizovala agentúra Viva Musica. „Pôvodný rozpočet bol 20 000 eur. Z pohľadu agentúry Viva Musica! to ale nebol dostatočne atraktívny formát a prisľúbila, že zašle alternatívne návrhy. V januári, keď som projekt preberala, bol rozpočet už viac ako 230 000 eur," opisuje vývoj situácie Hlávková s tým, že jej prišlo zvláštne, že agentúra vedela, že môže predložiť až taký nepomerne vyšší rozpočet.
Otvoriť galériu
K udalosti sa vyjadril aj Matej Drlička.
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas
 Podľa šéfa agentúry Viva Musica Mateja Drličku však bolo všetko v poriadku. „Ministerstvom zahraničných vecí som bol oslovený ako človek, ktorý dvanásť rokov organizuje kultúrne open air podujatia. Dal som im svoje odporúčania a o nejaký čas som prišiel s niekoľkými variantami, ako sa to dá urobiť. My sme zorganizovali koncert, na ktorom vystúpilo 200 umelcov, na Slovensko sme dopravili spevákov zo všetkých členských krajín. Na projekte sme pracovali desať mesiacov a všetky náklady boli absolútne opodstatnené," povedal Drlička.

Ministerstvo tvrdenia odmieta

Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom. Uviedol to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano, pričom dodal, že rozpočet slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu. "Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano.

Všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur sú podľa jeho slov v súlade so zákonom, rovnako ako všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva.

 

Ministerstvo ďalej odmieta obvinenia na adresu jeho zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu. "Externá poradkyňa ministra Zuzana Ťapáková, ktorá poskytuje odborné poradenstvo v oblasti médií, nemá na ministerstve výkonné právomoci, ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. V súvislosti so zverejnenými obvineniami na jej adresu zvažuje právne kroky," konštatoval Stano.

Rezort diplomacie podľa hovorcu požiadal príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania.

Vyjadril sa aj premiér

V súvislosti s týmito informáciami dnes počas návštevy Banskej Bystrice reagoval predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede slovami: "Bola taká kauza, ktorá sa volala piešťanské CT, bola prijatá zodpovednosť na úrovni, aká tu ešte nikdy nebola prijatá. Odišiel predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Čo sa ukázalo na konci dňa? Že predražené CT chcel kúpiť pán doktor Suchánek z opozície, ktorý dostal za to Bielu vranu. Ja sa nemienim vyjadrovať k týmto každodenným neuveriteľným útokom, ktoré znesväcujú úplne všetko, vrátane práce Mira Lajčáka. Ani nemám dôvod, neviem o tom nič, bol som informovaný, že bola nejaká tlačová konferencia, ani netuším, čo zase natárali. Ale predpokladám, že to skončí presne takisto, ako v prípade CT, že sa ukáže niečo úplne iné."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kpt, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší