Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2016 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Nesplnené želanie zakladateľa televízie Ľuba Gregora († 73): Markíza mala dopadnúť inak!

Veľká túžba, ktorá sa nikdy nestala skutočnosťou! Herec Ľubo Gregor († 73) narazil pri zakladaní Markízy pred dvadsiatimi rokmi na tvrdú realitu. Televízia, ktorá vznikla na zelenej lúke, mala totiž v pôvodných Gregorových predstavách vyzerať úplne inak.

Hercovi sľúbili, že v novom médiu dostanú prácu mnohí jeho kolegovia z divadla. Vytriezvenie však prišlo veľmi rýchlo, keď biznis a snaha o zisk všetky Gregorove idey zmietli zo stola. Umelec preto z Markízy zdupkal so zlomeným srdcom a so spackanými plánmi sa ni­kdy nezmieril.

Otvoriť galériu

Písal sa rok 1995 a herec Ľubo Gregor († 73) pracoval na plné obrátky pri zakladaní súkromnej televízie Markíza. Dopredu ho hnala nádej, že nové médium naplní jeho veľkolepé vízie. „Ľubo išiel do projektu s tým, že pozdvihne naše umenie. Markíza mala produkovať filmy, seriály a inscenácie so slovenskými hercami, dokonca plánoval pridružiť Balet SND. Veril, že dá prácu všetkým umelcom,“ povedala Novému Času Gregorova exkolegyňa z televízie Erika Vincoureková. „Žiaľ, keď zistil, že Pavol Rusko chce robiť iný biznis - vysielať americké veci, tak sklamaný odišiel,“ dodala prvá moderátorka Smotánky. Nový Čas oslovil aj Ruska, ten mal však do uzávierky vypnutý telefón.

Otvoriť galériu
Pavol Rusko.
Zdroj: vbj, šiš, anc

Bol hlboko ľudský človek

 

Smelé Gregorove plány, ktorého srdce vo štvrtok navždy dotĺklo po dvoch mesiacoch v kóme, potvrdila aj jeho dlhoročná kamarátka a kolegyňa Zita Furková. „Ľubko bol veľmi kreatívny človek a túto snahu mal. Vyvinulo sa to tak, že z toho zišlo, pretože tie podmienky boli trochu iné,“ priznala diplomaticky herečka. „My sme boli štátne divadlo a tam sa malo ísť do agentážneho divadla. Bol návrh urobiť pobočku nášho divadla pod záštitou Markízy,“ dodala Furková. „Vízií mal veľa, ale potom tá realizácia, ako všetko u nás, zostala v oblakoch,“ zamyslela sa s tým, že Gregorovej myšlienke verila.

Otvoriť galériu

„On bol obetavý a tolerantný partner, ohľaduplný džentlmen a mal hlboké ľudské cítenie. Žiaľ, tento projekt mu nevyšiel,“ povzdychla si Zita. Sen, že Markíza splynie s prvým kultúrnym stánkom v krajine, zmizol a v hercovi zostal smútok až do konca jeho životnej púte. „Kam sa to dostalo. Ni­kdy by som to nedopustil,“ poťažkal si v auguste Gregor podľa jeho exkolegyne Eriky Vincourekovej počas osláv 20. výročia televízie. V Záhorskej Bystrici však na jeho prácu spomínajú s úctou. „Pán Gregor navždy ostane súčasťou našej televízie a nikto z tých, ktorí s ním kedy pracovali, naň­ho iste nezabudne,“ uviedla hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

Otvoriť galériu
Zdroj: markiza, anc

Čo si o Gregorovej († 73) túžbe myslia markizáci?

Jaroslav Zápala (50), moderátor

- Nemám s tým žiadny problém. Pôvodná tvorba je to, čím sa jednotlivé televízie odlišujú. Myslím si, že je dobré, ak sú naši herci vtiahnutí späť do televízneho programu a nakrúcajú sa kvalitné seriály, kde ukazujú svoje majstrovstvo.

Otvoriť galériu
Markizák Jaro Zápala
Zdroj: TV Markíza

Jana Hospodárová (40), moderátorka

- V prvom rade to má za úlohu verejnoprávna televízia. Markíza je komerčná televízia a žiadne veľké umenie (teda menší žáner) by jej úspech nepriniesol.

Otvoriť galériu

Patrik Švajda (44), moderátor

- Markíza je už dvadsať rokov najúspešnejšia televízia na slovenskom trhu, a to je aj potvrdenie toho, že sa vydala správnym smerom.

Otvoriť galériu

Danica Kleinová (44), moderátorka

- Je to pre mňa prekvapujúca správa, nevedela som o tom. Do Markízy som prišla pre jej spravodajstvo. Televízia od začiatku v rámci svojich možností investuje do pôvodnej tvorby a dáva možnosť uplatniť sa všetkým vekovým kategóriám hercov.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.
Izrael má zarobené na problém: Ďalšie obvinenie z genocídy! Táto krajina ho bude žalovať
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!