Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2016 16:15 | Správy | Servis | Vzťahy

Kde končí flirt a začína sexuálne obťažovanie? Tieto príznaky neprehliadajte!

Neustále poznámky, sexuálne narážky, dotyky... Aj to sú niektoré prejavy sexuálneho obťažovania. Príbeh mladej dievčiny v galantskom centre Čistý deň otvoril nielen otázku sexuálneho zneužívania, ale aj obťažovania v bežnom živote.

Podľa sexuológov sa s ním stretáva každá tretia žena. Niektoré sa končia odchodom zo zamestnania, iné ticho tolerujú to, čo im je nepríjemné, a v najhoršom prípade sa mnohé stávajú obeťou. Čo možno považovať za flirtovanie a čo už za sexuálne obťažovanie? 

Stali ste sa aj vy obeťou sexuálneho zneužitia alebo obťažovania? Dočkali ste sa pomoci? Bol agresor potrestaný? Podeľte sa s nami o váš príbeh. Čakáme ho na tip@novycas.sk

Definícia toho, čo sa považuje za sexuálne obťažovanie, je podľa odborníkov veľmi individuálna. Závisí nielen od kultúry, ale aj od nastavenia spoločnosti, ktorá to posudzuje. „My sme v tom dosť liberálni. Vcelku dobre znášame dvojzmyselné vtipy a aj akoby nechcené dotyky a sme v tom značne benevolentní,“ vysvetľuje sexuologička Danica Caisová. Za sexuálne obťažovanie môžeme podľa odborníčky považovať také správanie, ktoré hodnotíme ako erotické, to znamená dotyky, nechcený pohlavný styk a reči. „Jednak narážky a potom explicitné ponuky na sex,“ dodáva Caisová. Sexuológovia upozorňujú, že práve v zamestnaní je častejšie, ako by sa mohlo zdať, a čo je horšie, posudzuje sa veľmi voľne.

 

„Najmä ženy, aby nevyzerali, že sú prudérne alebo citlivky alebo že nepoznajú zábavu, často znášajú takéto správanie od mužov a nebránia sa proti tomu, hoci im je to nepríjemné,“ konštatuje Caisová s tým, že ženy sú často ochotné znášať správanie svojich šéfov, aj keď im je nepríjemne z nesexuálnych dôvodov - len aby si udržali prácu. Mnohé obete sa o svojej skúsenosti so sexuálnym obťažovaním boja hovoriť. Dôvodom je strach z toho, že by im nik neveril alebo ich označil za tie, ktoré agresora provokovali. Najhoršie je, keď sa žena stane obeťou znásilnenia. Sexuologička Caisová to nazýva vypointovaným sexuálnym obťažovaním, o ktorom určite netreba mlčať a rozhodne sa treba obrátiť na políciu.

Čo polícia môže

Nielen fyzické a psychické týranie sú formy násilia na ženách, ale do tejto skupiny patrí aj sexualizované násilie, ktoré zahŕňa sexuálne činy, s ktorými žena nesúhlasí a je k nim násilne donútená. Násilné konanie môže byť kvalifikované napríklad ako trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby, trestný čin ublíženia na zdraví, znásilnenia, trestný čin obmedzovania osobnej slobody a ďalšie. V prípadoch násilia má polícia zákonné oprávnenie vykázať násilníka zo spoločného obydlia a zakázať mu vstup do obydlia na 48 hodín. V každom prípade sa vždy obráťte na políciu.

Otvoriť galériu

Aké môže mať dôsledky

Sexuológ a urológ Ivan Kubiš

Otvoriť galériu

Sexuálne obťažovanie môže vážnym spôsobom ovplyvniť život obete a nastáva tam aj posttraumatický syndróm. Prichádzajú depresie, ovplyvnenie sexuálneho života a, samozrejme, prekážky v pracovnom a profesionálnom živote, a to vplýva tak na výkon, ako aj na kariéru.

Dokázať to je ťažké

Jana Mochňacká, Národný inšpektorát práce

Dokazovanie sexuálneho obťažovania na pracovisku, či už ako verbálneho, alebo fyzického správania, je v značnej miere sťažené najmä vôľou obťažovanej osoby spolupracovať. Ak dochádza k diskriminácii spojenej so zastrašovaním, je veľmi ťažké preukázať, že dochádza k protizákonnému konaniu, a to najmä vtedy, ak okrem výpovedí neexistujú žiadne objektívne dôkazy. V diskriminačných konaniach môže byť úspešnejší súd.

Flirt či obťažovanie?

Musíme byť pozorní v tom, čo je niekomu príjemné a čo nie. Ak sa po našom správaní už niekto nezabáva alebo nereaguje primerane, mali by sme s tým prestať. Je to práve sexuológ, ktorý posúdi, či správanie jednotlivca voči obeti bolo tolerovateľné, alebo už šlo dajme tomu o patologické obťažovanie a, samozrejme, na tento termín existuje aj právny rámec, navyše sú aj rôzne centrá pomoci, ktoré už na základe daného prípadu odporučia ďalší postup.

Prejavy obťažovania a jeho páchatelia

Násilníci

  • sú väčšinou drzí a priamočiari - nemravné až urážlivé poznámky v sexuálnej rovine
  • využívajú nevhodné vtipy sexuálnej povahy a dostávajú obeť do rozpakov alebo ju zastrašujú
  • často hladkajú a dotýkajú sa
  • potľapkanie po zadku či dotyky na intímnych miestach, a otáčajú to na vtip, aby sa obeť bála o tom hovoriť
  • majú nevhodné, vyzývavé poznámky o rôznych častiach tela
  • posielajú oplzlé maily

Skrytí

  • manipulujú obeť za zatvorenými dverami
  • žiadajú napríklad sex za nejaké výhody (v práci za vyšší plat, v ústave napr. za cigarety a pod.)
  • využívajú hrozby násilia (finančný postih alebo prepustenie z práce)
  • posielajú správy a maily sexuálnej povahy

Pozor: Sexuálne obťažovanie môže prebiehať v práci, v škole, na ulici, v obchode, v klube, pri používaní verejnej dopravy, na letisku, a dokonca aj doma.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, joc, hum, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Hlasovanie o Fonde na podporu umenia sa opäť presunulo: Rozhodovať by mali v tento deň
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!