Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2016 05:40 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Minister predstavil prelomovú štúdiu, ktorá má zachrániť zdravotníctvo: Takto nám utekajú peniaze!

V zdravotníctve máme poriadne medzery! Ak trpíte nejakou ťažkou chorobou, pravdepodobnosť, že na ňu umriete, je na Slovensku omnoho vyššia ako v okolitých krajinách.

Tieto zistenia odobril aj zdravotníctva Tomáš Drucker (38), ktorý komentoval výsledky projektu Hodnota za peniaze z dielne Inštitútu finančnej politiky. Tí v rámci svojej analýzy slovenského zdravotníctva skritizovali najmä neefektívne narábanie s finančnými prostriedkami v slovenskom zdravotníctve, ale napríklad aj vysokú spotrebu liekov na Slovensku či nízky počet zdravotníckych zamestnancov.

Ide o výsledky projektu, ktorý by mal pomôcť štátnym orgánom zefektívniť míňanie verejných prostriedkov. Podľa údajov IFP by sme totiž len v budúcom roku mohli ušetriť v zdravotníctve oproti plánu 138 miliónov eur. „Chceme sa zamerať na efektivitu nemocníc, spotrebu liekov, fungovanie záchraniek či zdravotných poisťovní,“ vyhlásil Drucker na tlačovej konferencii a dodal, že by nemalo ísť o šetrenie, ale o zvyšovanie efektivity.

Tento plán schvaľujú aj odborníci, no zároveň upozorňujú na ďalšie problémy. „Chýba nám všeobecná koncepcia zdravotníctva. Ministri sa menia, no 15 - 20 rokov tu nie je žiadny spracovaný materiál, čo a ako by sa malo robiť,“ hovorí predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

1. Obrovský dlh nemocníc

 

Jednou zo zásadných otázok posledných rokov je zadlžovanie nemocníc. Napriek viacerým kolám oddlžovania sa nepodarilo tento trend zastaviť a v prvom štvrťroku 2016 dosiahli záväzky 13 najväčších nemocníc pod ministerstvom zdravotníctva 567 miliónov eur. „Podmienkou ďalšieho oddlžovania je zefektívnenie hospodárenia nemocníc,“ píše sa v analýze IFP. Podľa výpočtov inštitútu by sa len v Univerzitnej nemocnici v Bratislave dalo zefektívniť prevádzku o 16,1 milióna eur a nákupy až o 20 percent, čo predstavuje 15,2 milióna eur.

2. Neefektívne a neúmerne ziskové poisťovne

IFP konštatuje, že aktuálny systém verejného zdravotného poistenia nevytvára tlak na efektívnosť poisťovní, na fungovanie poisťovní dáva Slovensko viac ako iné krajiny, problematicky pôsobí aj neúmerne vysoký zisk poisťovní. „Aj z peňazí poistencov, ktoré idú do poisťovní, sa uberá, napríklad sa z nich financuje chod Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ vysvetľuje Szalay s tým, že kritizuje taktiež výšku príspevkov do správneho fondu zdravotných poisťovní.

3. Oveľa menej sestier ako v EÚ

Otvoriť galériu
Počet sestier
Zdroj: anc

V porovnaní s krajinami EÚ a OECD je na Slovensku málo zdravotných sestier a ich počet naďalej klesá. „V porovnaní s krajinami EÚ a OECD má Slovensko nižší počet všeobecných lekárov a viac špecialistov,“ konštatuje sa v analýze. Podľa Szalaya sú dôvodom tohto stavu nízke platy v zdravotníctve.

4. Na lieky dávame o 200 eur viac ako ostatní

Otvoriť galériu
Výdavky na lieky
Zdroj: anc

„Slovensko síce má jedny z najnižších cien liekov v EÚ, no v prepočte na obyvateľa dáva na lieky viac než okolité krajiny,“ píše sa v správe. V porovnaní s ostatnými krajinami V4 dávame v prepočte na obyvateľa na lieky o 200 eur viac. Analýza poukazuje na fakt, že na Slovensku máme vysokú spotrebu liekov, taktiež sa tu predávajú takzvané nákladovo neefektívne lieky.

5. Priveľa návštev lekára

Otvoriť galériu

V priemernom počte návštev u lekára sa ľudia na Slovensku taktiež vymykajú priemeru negatívnym smerom. Kým ľudia v EÚ priemerne navštívia lekára sedemkrát ročne, na Slovensku je to až 11. „Zdravotné poisťovne by napríklad mohli motivovať ľudí chodiť na preventívne zdravotné prehliadky, tým by sa predišlo zisteniam ochorení vo vyššom štádiu,“ hovorí Szalay.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi