Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2015 10:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Právnik Nového Času po troch rokoch megaprocesu v kauze Bonanno: V hre je šialené odškodné 1,8 milióna eur

Je to boj za slobodu slova na Slovensku. Toto tvrdí advokát vydavateľa Nového Času Róbert Bános na margo megaprocesu v kauze Bonanno. 

Justičná elita, ktorá sa pred piatimi rokmi zabávala na zvrátenom žúre v bare v Rajeckých Tepliciach s atrapou samopalu či modrými slúchadlami, zažalovala vydavateľa nášho denníka a pýta šialené odškodné. Proces sa ťahá už neuveriteľné tri roky. Pýtali sme sa obhajcu Bánosa, ako sa to vyvíja a aké zrkadlo pojednávania nastavujú stavu demokracie na Slovensku.

  • Vydavateľstvo Nového Času zažalovali účastníci večierka v bare Bonanno o viac ako milión eur. Ako to momentálne vyzerá? 

Momentálne je proti denníku vedených 7 súdnych konaní sudcov, ktorí sa domáhajú ospravedlnenia a náhrady nemajetkovej ujmy v celkovej výške 800 000 eur. Ospravedlnenie a vysokú náhradu škodu vo výške 1 000 000 eur požaduje i samotné občianske združenie Justičný Oskar, nakoľko v dôsledku uverejnenia sporového článku malo údajne prísť o sponzorské príspevky v rovnakej hodnote, ako je požadované odškodnenie.

  • Ako sa megaproces vyvíja? 

Doposiaľ boli dve žaloby sudcov zamietnuté, avšak po tom, ako sa žalobcovia odvolali, konanie ďalej prebieha na odvolacom súde. V jednom prípade žaloby sudcu bol vynesený právoplatný čiastočný rozsudok, proti ktorému sme však promptne podali dovolanie. V ostatných konaniach sa naďalej vykonáva dokazovanie.

  • Čo máte ešte pred sebou?
 

Okrem dvoch podaných žalôb, ktoré boli právoplatne zastavené, máme pred sebou viac-menej všetky žaloby sudcov, ako i žalobu občianskeho združenia Justičný Oskar.

  • Takže nie je definitívne ukončené ani konanie o žalobe, ktorej bolo čiastočne vyhovené?

Aj napriek negatívnemu výroku súdu naďalej trváme na tom, že je povinnosťou demokratických štátov zahŕňať elimináciu prekážok pre novinársku činnosť tam, kde je nutná informovanosť verejnosti a s ňou súvisiaca kontrola moci. Táto kontrola nemôže byť skutočná a efektívna, bez možnosti prijímať informácie vzťahujúce sa na osoby, ktoré túto moc vykonávajú, širokou verejnosťou. Aj preto sme v tomto prípade podali vo veci dovolanie.

  • Z akého dôvodu súd zamietal podané žaloby?

Denník Nový Čas sa uverejnením sporových článkov snažil informovať verejnosť o veciach verejného záujmu, preto bolo nevyhnutné poskytnúť mu pri napĺňaní tejto funkcie priestor a maximálnu možnú mieru ochrany. Napokon, ako vo svojich rozsudkoch konštatoval samotný súd, uverejnenie sporných článkov nemožno považovať za neoprávnený zásah do osobnostných práv žalobcov.

  • Neoprávnený zásah do osobnostných práv žalobcov tak možno v daných prípadoch vylúčiť?

Sudca je povinný preukazovať za každých okolností, a to tak vo svojom úrade, ako i mimo neho, správanie na vysokej úrovni. Každá osoba vystupujúca na verejnosti musí strpieť zvýšenú kontrolu verejnosti nad svojou činnosťou. Nakoľko žalobcov možno za takéto osoby označiť, v uvedených prípadoch neoprávnený zásah do ich osobnostných práv zjavne absentoval.

Otvoriť galériu
Róbert Bános
Zdroj: anc

  • Akí svedkovia doposiaľ v kauze vypovedali?

V konaniach vypovedajú ako svedkovia najmä samotní účastníci stretnutia v bare Bonanno, rovnako tak ďalšie vtedy prítomné osoby, ako súkromný šofér či obsluhujúca čašníčka. Nemenej dôležitými boli však i svedkovia, ktorým prináležalo vyjadriť sa k uvedenému sporovému prípadu najmä z profesijnej pozície, ktorú v danom čase zastávali, ako napr. vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic či vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

  • Na čom stavali žalobcovia svoje tvrdenia?

Žalobcovia poukazovali na znalecký posudok, podľa ktorého mal denník Nový Čas údajne technicky upravovať v článku uverejnené fotografie. Preto mali byť hodnotiace závery denníka o súvislostiach so streľbou Ľubomíra Harmana, neprimerané.

  • Akým spôsobom boli tieto tvrdenia žalobcov vyvrátené?

Ako reakciu na tvrdenia žalobcov sme dali vypracovať znalecký posudok priamo Kriminalistickému ústavu Praha, Polícii ČR. Z neho vyplýva, že všetky uverejnené fotografie boli pravdivé a autentické a skutkový základ, z ktorého vychádzali články žalovaného, bol nielen hodnoverný, ale najmä založený na pravdivých podkladoch.

  • Aký bol najpádnejší argument v prospech Nového Času?

Sme radi, že i v týchto prípadoch súdna moc uznala, že nezastupiteľná úloha tlače pri informovaní verejnosti o otázkach verejného záujmu, ako i poslanie médií prejavujúce sa v podobe akéhosi nami s obľubou označovaného „strážneho psa“, bola vo vzťahu k osobám žalobcov naplnená.

  • Čo ďalšie preukazuje, že denník svojím konaním nepochybil?

V konaniach sme poukázali na judikáty ESĽP, predložili emailové správy, ktorými boli účastníci stretnutia žiadaní o vyjadrenie, a z ktorých bolo zrejmé, že nebolo v úmysle denníka dostať žalobcov na pranier spoločnosti, ale priniesť tejto objektívne, overené a pravdivé informácie. Za zásadné považujeme i výpovede svedkov, nakoľko v nich boli často pádne nezrovnalosti.

  • Čo podľa vás vypovedajú tieto procesy o slobode tlače na Slovensku?

Je pozitívom, že vydané rozsudky vo veci stretnutia v Bonanne sa s výnimkou jedného rozsudku, aj keď zatiaľ nie právoplatne, prikláňajú k liberalizácii tlače a poukazujú na skutočnosť, že jej prináleží poskytovať pri súčasnom rešpektovaní jej povinnosti a zodpovednosti, informácie o všetkých otázkach verejného záujmu, vrátane chodu súdnej moci, ako garantovi spravodlivosti, ktorého činnosť si vyžaduje bezprostrednú dôveru spoločnosti.

  • Spory s denníkom Nový Čas vnímate ako boj za slobodu tlače. Prečo?

Sloboda prejavu je základný pilier demokracie, v ktorej je každému dovolené vyjadrovať sa k verejným veciam a vynášať o nich hodnotové súdy. Práve preto súdne spory, v ktorých zastupujem médiá, vnímam ako boj za slobodu tlače. Novinári nemôžu byť pri svojej činnosti zastrašovaní a ovplyvňovaní, sloboda tlače by potom neplnila svoju úlohu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Hlasovanie o Fonde na podporu umenia sa opäť presunulo: Rozhodovať by mali v tento deň