Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2023 17:45 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vystrašená lama v bratislavskej zoo uhynula po ohňostrojoch: Aha, čo hrozí za pyrotechniku!

Bratislavská zoo a občianske združenie Sloboda zvierat vyzývajú na prežitie sviatočných dní bez zábavnej pyrotechniky. Zvieratám spôsobuje stres a môže viesť aj k úhynu. Informovali o tom TASR.

V hlavnom meste platí podľa nich celoročný zákaz používania pyrotechnických výrobkov. Oslavy Silvestra sa ozývajú v areáli zoologickej záhrady aj zo vzdialenejších častí mesta. Najpostihnutejšou časťou sú výbehy susediace s obytnými domami, a to cesta k nosorožcom, kde sa nachádzajú chovné zariadenia antilop a koní a kopec s nosorožcami, lamami, kengurami či hyenami, priblížila Alexandra Ritterová z bratislavskej zoo.

"Radi by sme poprosili aj ľudí, ktorí bývajú v našom susedstve, aby sa ohňostrojov v blízkosti zoo vzdali. Pre zvieratá je to veľmi náročné. Zažívajú veľký stres. Po Novom roku majú u nás veterinári veľa práce, dochádza k úrazom, zvieratá sú vystresované, mávajú problémy s príjmom potravy," povedala chovateľka lám, kengúr a hyen Margaréta Marečková.

Zvieratá v stresovej situácii sa podľa Ritterovej snažia uniknúť, čo môže viesť k vážnym zraneniam. Poukázala na príklad z minulosti, keď ročná samica lamy krotkej uhynula v dôsledku krvácania do mozgu spôsobeného nárazom do plotu.

Na hluk a záblesky z petárd doplácajú aj psy v susediacom útulku na Poliankach. Každoročné oslavy im spôsobujú ďalšiu nadbytočnú traumu, tvrdí Kristína Devínska zo Slobody zvierat. Na Silvestra preto združenie skracuje návštevy pre verejnosť a prechádzky so zvieratami, aby v čo najväčšej miere predišlo možným stretnutiam s pyrotechnikou.

"Máme nádej, že tento rok bude jedným z posledných, keď sa nielen útulkové zvieratá, ale aj hospodárske či voľne žijúce druhy budú musieť pre ľudský rozmar báť o vlastný život. Od 2. januára vstupuje do platnosti zákon, ktorý obmedzí predaj pyrotechniky a striktne sa vymedzí aj jej čas používania na celom území SR," pripomenula Devínska. Zároveň apeluje na majiteľov psov, aby si ich zabezpečili pred útekom.

Mestská polícia v Bratislave zvýši hliadkovanie v uliciach mesta. Zameriava sa predovšetkým na oblasti, ako je bratislavská zoo či okolie útulku Slobody zvierat. "Monitorujeme aj miesta v blízkosti mestských lesov, ako aj ďalšie lokality, o ktorých máme aj z uplynulých rokov vedomosť, že v nich dochádza k opakovanému odpaľovaniu pyrotechniky," informovala hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

V prípade nerešpektovania zákazu používania pyrotechniky hrozí v blokovom konaní pokuta do výšky 33 eur. V správnom konaní to môže byť do 500 eur.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky