Halušky s kyslou kapustou a so slaninou
Na 6 porcií potrebujeme:
- olivový olej alebo bravčovú masť
- 2 cibule
- 1 lyžičku celej rasce
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 kg kyslej kapusty
- 200 g slaniny
- 200 g zemiakov
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Postup:
V hrnci na oleji alebo masti dozlatista orestujeme nadrobno nasekané cibule. Prihodíme rascu, soľ a korenie. Kapustu presekneme na menšie časti a preložíme do misy. Zo slaniny odkrojíme kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Preložíme do kastróla s rozpáleným olejom alebo masťou a restujeme dozlatohneda, kým bude slanina chrumkavá. Kapustu prihodíme k orestovanej cibuli, podlejeme vodou a ochutíme soľou a korením. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme približne pol hodiny. Vodu na halušky osolíme a dáme zovrieť. Do misy najemno nastrúhame zemiaky, pridáme vajcia, obe múky, trochu soli a cesto premiešame. Do osolenej vriacej vody pomocou sitka so stierkou na halušky pretlačíme cesto. Dôkladne premiešame, aby sa halušky nelepili a varíme približne 2 minúty, kým halušky vyplávajú na povrch. Uvarené halušky scedíme, prepláchneme a pridáme do kapusty.
Servírovanie
Halušky s kyslou kapustou servírujeme posypané kúskami slaniny a nadrobno nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.