Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2023 00:00 | Nové Časy | Financie

Hypotéky budú zdražovať už iba mierne

Zníženie sadzby hypoték k úrovni jedno percento je však podľa analytikov v blízkom čase nereálne.

Dobrá správa pre všetkých platcov hypoték. Ich úrokové sadzby by sa mali postupne stabilizovať a ich prípadný nárast oproti súčasným hodnotám by mal byť už len mierny. Predpokladajú to ekonomickí analytici. Po období stabilizácie by mohli neskôr začať sadzby aj klesať. Ich zníženie na úrovne okolo 1 %, kde boli ešte pred necelými dvoma rokmi, je však podľa nich nereálne.

„V súčasnosti sa zdá, že séria zvyšovania úrokových sadzieb, ktorá trvala od januára 2022, sa blíži ku koncu. Aj keď s istotou nevieme povedať, že už žiadna z bánk na Slovensku nebude do konca roka zvyšovať úroky na hypotékach, je pravdepodobné, že aj prípadné zvyšovanie sadzieb bude už len mierne, v jednotkách desatín percentuálneho bodu (p. b.),“ uviedol pre TASR finančný analytik Marián Búlik.

V júni tohto roka sa podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) nové hypotéky poskytovali priemerne za 4,4 %. Po predchádzajúcom prudkom raste už citeľne spomalili. Kým v období od marca 2022 do marca 2023 rástli hypotekárne sadzby každý štvrťrok o 0,7 p. b., v 2. kvartáli tohto roka stúpli podľa centrálnej banky už len o 0,3 p. b.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Úročenie hypoték ovplyvňuje situácia na medzibankovom trhu, na ktorom si banky požičiavajú peniaze na financovanie úverov a ktorý reaguje na predpokladaný vývoj, pripomenul Búlik. Cena peňazí na ňom prudko vzrástla už v januári 2022 a naštartovala tak zdražovanie hypoték, aj keď základná sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) sa prvýkrát zvýšila až v júli 2022. Takýto krok sa však vzhľadom na energetickú krízu a vysokú infláciu vopred očakával.

„Rovnaký efekt, len s opačným výsledkom, sa prejavuje aj teraz. Trhy očakávajú, že séria zvyšovaní základnej sadzby ECB sa pomaly blíži ku koncu, tým pádom sa cena peňazí zastabilizovala a bude sa čakať na vývoj inflácie a ekonomického rastu v EÚ pre začiatok ich zlacňovania,“ priblížil analytik s tým, že do aktuálnej ceny peňazí na medzibankovom trhu je už započítané prípadné posledné zvýšenie sadzby ECB v priebehu septembra alebo októbra tohto roka.

Búlik očakáva, že v budúcom roku zostanú sadzby hypoték stabilizované na dnešnej úrovni a ich pokles by mohol začať na prelome rokov 2024 a 2025. „Prípadný pokles by mohol prísť aj predčasne, ak by sa ECB rozhodla začať znižovať základné sadzby skôr, prípadne by bolo zrejmé, že tento krok nastane včaššie, ako sa predtým čakalo,“ doplnil.

Ľudia by však nemali čakať, že úroky hypoték opäť klesnú pod 1 %, upozornil analytik. „Takéto sadzby sú podľa neho už minulosťou a je nepravdepodobné, že sa opäť objavia v sadzobníkoch bánk.“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!