Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2023 18:06 | Správy | Domáce správy

Školský rok sa neúprosne blíži: Máme dostatok pedagógov? V tomto kraji je situácia najkritickejšia

Krátko pred začiatkom školského roka hľadajú školy viac ako 1 200 pedagógov. Vyplýva to z počtu ponúk na portáli Edujobs.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.sk. Najžiadanejší sú učitelia pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy.

Najväčší dopyt je momentálne po vyučujúcich matematiky, anglického jazyka, a tiež slovenského jazyka. „Najviac pracovných ponúk bolo tesne pred začiatkom letných prázdnin v júni – konkrétne 1227, v júli bolo na Edujobs.sk spolu 925 ponúk a v auguste zatiaľ 570 (údaj k 18. augustu)," informoval portál Profesia.sk. Najviac pracovných ponúk pre pedagogických zamestnancov je momentálne v Bratislavskom kraji, a to 680. Nasleduje Trnavský kraj so 158 ponukami a Banskobystrický kraj, kde momentálne hľadajú 143 pedagógov. Naopak, najmenej ponúk pre pedagogických zamestnancov, konkrétne 80, evidujú v Trenčianskom kraji.

„Najviac ponúk je aktuálne pre učiteľov a učiteľky na druhý stupeň základných škôl, tvoria 16 percent zo všetkých ponúk. Chýba aj mnoho stredoškolských učiteľov. Na veľké množstvo ponúk však chodí veľmi málo reakcií, záujem o prácu učiteľa stále nie je. V prípade inzerátov na pozície pedagógov na základných školách je teraz priemerný počet reakcií tri, v prípade stredných škôl päť," uvádza Profesia.sk.

Podľa portálu tiež záujemcovia oveľa viac reagujú na pozície, ktoré nie sú pedagogické. Ide napríklad o informátora a tajomníčku, ale i hospodára a upratovačku. Ponúk na pozíciu učiteľa na druhom stupni základnej školy evidujú vyše 240 a priemerný počet reakcií na ponuku sú tri. Na ponuky pre stredoškolských pedagógov, ktorých je viac než 160, v priemere reaguje päť záujemcov. Na pozíciu informátora, kde evidujú dve ponuky, na jednu ponuku reaguje priemerne 164 ľudí.

„V školstve sú tabuľkové platy, ktoré závisia od vzdelania a praxe, čiže ich školy v inzerátoch neuverejňujú, no dáta z portálu platy.sk ukazujú, že priemerná mesačná hrubá mzda učiteľov je 1225 eur. Aj tí, ktorí by v školstve chceli pôsobiť, si tak často nájdu inú, lepšie platenú prácu," konštatuje Profesia.sk.

Portál Edujobs.sk si tento rok pripomína desiate výročie svojho vzniku. Od svojho zrodu zverejnil viac ako 42-tisíc pracovných ponúk z vyše 3 500 škôl na Slovensku. Školy spolu hľadali bezmála 35-tisíc pedagogických zamestnancov. „Najviac inzerátov pribudlo v júni 2022 – takmer 1300, len mierne zaostal tohtoročný jún. Priemerný počet reakcií na jednu ponuku od roku 2015 klesol o viac ako polovicu," uviedol portál Profesia.sk. V roku 2015 bol priemerný počet reakcií na pedagogické pozície 16, v aktuálnom roku je to šesť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Hlasovanie o Fonde na podporu umenia sa opäť presunulo: Rozhodovať by mali v tento deň
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu