Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Cvičenie po pôrode má svoje pravidlá. Čo je to diastáza a kedy začať s behom?

Cvičenie po pôrode nemá zmysel len z hľadiska estetiky. Pohyb po pôrode má pre ženu aj množstvo zdravotných benefitov. Ako začať cvičiť po pôrode?

Správny čas na cvičenie

Časový faktor je v tomto prípade veľmi individuálny. Žena si počas tehotenstva a pôrodu prechádza obrovskými psychickými i fyzickými zmenami. Telo si preto po pôrode vyžaduje nevyhnutný čas na regeneráciu, ktorý by mu žena mala dopriať. Väčšinou platí zásada, že prvé 2 týždne po pôrode by malo telo regenerovať a zotavovať sa. Netreba preto očakávať, že pár dní po pôrode bude môcť každá žena začať s cvičením, ktoré ju dostane do formy. Už počas šestonedelia, napríklad po 3. týždňoch od pôrodu, je možné začať s pohybovými aktivitami a cvičeniami, ktoré budú pre telo mamičky enormne prospešné. Ak to zdravotný stav, pochopiteľne, dovoľuje. Poradiť sa je vhodné so svojím lekárom.

Vhodný pohyb po pôrode

Ak chce byť žena aktívna už počas prvých týždňov od pôrodu, musí citlivo zvoliť spôsob pohybu. Vynechať by sa mali úplne intervalové a dynamické cvičenia, cvičenia s váhami alebo dlhé behy. Na začiatok sú vhodné dychové cvičenia, meditácia, ľahký strečing alebo cviky na cvičenie počas tehotenstva. Vhodné sú ďalej napríklad pravidelné krátke prechádzky (napr. s kočíkom). Niektoré ženy volia napríklad nordic walking (špeciálna chôdza s palicami), aby pri chôdzi zapájali viac aj ruky.

Po šestonedelí sú už vhodné cviky na posilnenie panvového dna, brušného svalstva či bedrovej oblasti. Vhodné je aj plávanie, pilates, rýchlejšia chôdza. S náročnejším a intenzívnejším pohybom ako beh, zumba, alebo aerobik sa odporúča začať obecne 8 až 10 týždňov od konca gravidity. Samozrejme, inak to môže byť v prípade špecifík daného pôrodu. Žena by mala reakcie svojho tela pozorne sledovať. Nie vždy musia kardio či dynamické cvičenia žene vyhovovať.

Iný čas na regeneráciu si vyžaduje telo ženy po prirodzenom pôrode, iný zasa telo ženy, ktorá rodila cisárskym rezom. Samozrejme, aj pri vaginálnom pôrode záleží na tom, či prebehol bez poranení, nehoja sa zašité rany po nástrihu či roztrhnutí hrádze a podobne. Nehovoriac o rane po cisárskom reze. Túžbu po lepšej forme netreba uponáhľať. Ľahko sa môže stať, že si žena po pôrode prehnanou motiváciou môže uškodiť. Začínať je lepšie postupne a riadiť sa svojimi pocitmi je rovnako dôležité.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Diastáza a jej riešenie

V súvislosti s cvičením po pôrode sa ženy často stretávajú s diastázou. Tento pojem predstavuje fyziologickú zmenu v podobe rozostúpenia brušných svalov. Tie po rozostúpení smerujú do strán. Predné brušné svalstvo je od seba oddelené a výrazne oslabené. Takýto stav je spôsobený nadmerným vnútorným tlakom vznikajúcim v priebehu tehotenstva. Aby sa diastáze po pôrode predišlo, odporúčané sú cviky v tehotenstve, ktorých pravidelným cvičením sa dá posilniť panvové dno, jadro tela a predná brušná stena.

V prípade, že diastázu žena ignoruje, aj bežné pohyby ako vstávanie z postele, prenášanie dieťaťa alebo zdvíhanie predmetov zo zeme sa môžu postupne stať namáhavejšie. Keďže ide o rozostúpenie brušných svalov, svaly je potrebné posilniť cvičením brušného svalstva a stredu tela. Je však veľmi podstatné, aby žena cviky na diastázu cvičila správne a nedošlo k zhoršeniu tohto stavu nesprávnou technikou. Vhodné je poradiť sa napríklad s fyzioterapeutom.

Posilňujte panvové dno už v tehotenstve

Cvičenie po pôrode si vyžaduje trpezlivosť. Či už chce žena s cvičením začať, alebo sa pohybu aktívne venovala pred tehotenstvom, všetko má svoj správny čas. Posilňovanie panvového dna je však pohybová aktivita, ktorá je pre ženy počas tehotenstva i po pôrode veľkým benefitom. Okrem toho, že pevnejšie brušné svalstvo a stred tela môžu pomôcť predísť alebo odstrániť diastázu, cviky na panvové dno pomáhajú predchádzať úniku moču a poklesu orgánov v malej panve.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Behanie po pôrode

Behanie po pôrode predstavuje dynamickú formu pohybu. Niektoré mamičky začínajú s ľahkým behom už po 3 až 6 týždňoch od pôrodu. Iným návrat môže trvať dlhšie, napríklad v období po šestonedelí či viac. Beh po pôrode však netreba uponáhľať. Mnohé závisí od priebehu pôrodu a prípadného hojenia rán. Takisto nie je vždy vhodné praktizovať po pôrode cviky, ktoré výrazne zvyšujú tepovú frekvenciu. Niektorí odborníci odporúčajú vyvarovať sa behu v tehotenstve po cisárskom reze minimálne počas 4 mesiacov. Po klasickom pôrode záleží na pocitoch ženy, no možné je začať s ľahkým behom už v priebehu šestonedelia. Rozhodne sa nesnažte behať do vyčerpania, naháňať kilometre či čas.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka
Starosta Nového Mesta si prilepšil: Zvýšenie platu! Pozrite sa, akú sumičku bude dostávať
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
V Poľsku mohlo dôjsť k masakru: Neuveríte, koho polícia zadržala!
Ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta.
Zverské činy Rusov zachytené na videu: Vojaci sa chceli vzdať do zajatia... Až vami strasie
Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Krádež v Bratislave: Neuveríte, čo si muž na FOTO odniesol z obchodu! Polícia prosí o pomoc
Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Muž († 45) upozornil na problém v lietadle Boeingu: Nasledovali muky, zahynul v nemocnici
Robert Fico, Emmanuel Macron.
Fico reaguje na slová Macrona: Vyslal by našich vojakov na Ukrajinu? TOTO odkázal Slovákom
(ilustračné foto)
Požiar obydlia v Lipanoch, pri ktorom zomrela osoba: Polícia začala konať!
Bárta a Mičkovicová tvoria pár dlhé roky.
Foto
Mičkovicová o dlhoročnom vzťahu s Bártom: Aby som sa opäť vydala, musela by sa stať jedna vec!
Prezident USA Joe Biden
USA odhalili, čo má Rusko robiť na Ukrajine: Taktika Nemcov z vojny?!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér Fico o vstupe Ukrajiny do EÚ: Pripomenul aj možné členstvo týchto štátov