Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Viete, čo je to biochemické tehotenstvo? Toto sú dôvody, prečo vzniká

Počuli ste už o biochemickom tehotenstve? Dve čiarky na tehotenskom teste nemusia znamenať úspešné otehotnenie. Aké sú symptómy takéhoto tehotenstva?

Biochemické tehotenstvo – charakteristika

Za biochemické tehotenstvo je považované také, ktoré končí spontánnym potratom zvyčajne do 5. až 6. týždňa. Takéto tehotenstvo teda nie je potvrdené lekárskym vyšetrením, odberom krvi či ultrazvukom a neprechádza do klinickej fázy ako štandardne potvrdená gravidita. Napriek tomu, že v tele ženy dochádza k úspešnému oplodneniu dominantného vajíčka dominantnou spermiou muža, počas procesu uhniezďovania dochádza k chybám, ktoré spôsobia, že plod nie je schopný ďalšieho vývoja.

Napriek indikáciám gravidity (pozitívny tehotenský test, meškajúca menštruácia, bolesť v podbruší a iné) tehotenstvo končí neúspešne oneskoreným menštruačným cyklom, počas ktorého je vajíčko vypudené z tela ženy. Typickým prejavom je práve silnejšie krvácanie. Vysoké percento žien takýto druh tehotenstva ani nezaznamená a vníma ho ako silnejšiu menštruáciu. Viaceré výskumy poukazujú na to, že celosvetovo 1 zo 4 tehotenstiev končí potratom ešte predtým, ako to žena zistí.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Príznaky biochemického tehotenstva

Vzhľadom na to, že ide o prvé týždne tehotenstva, nie je s istotou možné identifikovať, že ide o chemické tehotenstvo. K typickým príznakom biochemického tehotenstva patrí meškajúca menštruácia, bolestivosť prsníkov či kŕčovité bolesti v podbruší.

Pozitívny tehotenský test, častokrát aj opakovane, ukáže dve čiarky, prípadne jednu čiarku silnú a druhú slabšiu, tzv. „ducha“. Vzhľadom na to, že vajíčko bolo spermiou oplodnené a dochádza k uhniezďovaniu, hormonálne zmeny spôsobujú, že sa zvyšuje hodnota HCG v organizme. Práve na túto zložku v moči od určitej hladiny reagujú citlivé tehotenské testy. Blížiac sa k menštruácii však hladina HCG klesá a dostaví sa oneskorená silnejšia menštruácia, ktorá môže byť v niektorých prípadoch bolestivejšia a sprevádzaná intenzívnejším krvácaním. Spravidla trvá dlhšie ako štandardná menštruácia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Chemické tehotenstvo a rizikové faktory

Na základe štatistík NCZI (2022) spontánne potraty tvoria na Slovensku približne 46,7 % z celkového počtu potratov. Podľa niektorých neoficiálnych štúdií môže byť 50 až 75 % pripísaných biochemickému tehotenstvu (healthline.com). Vzhľadom na fakt, že mnoho žien si biochemické tehotenstvo nemusí ani všimnúť, nemožno percentuálne vyjadriť podiel biochemických tehotenstiev na celkovom počte spontánnych potratov.

Za priebehom takéhoto tehotenstva nikdy nestojí samotná žena. K biochemickým tehotenstvám dochádza predovšetkým z dôvodu abnormalít pri delení buniek ešte počas uhniezďovania oplodneného vajíčka v maternici. Abnormality spôsobia nesúlad v počte chromozómov, a to má za následok neúspešnú implantáciu vajíčka do maternice. To následne odumrie do približne 5. až 6. týždňa.

Za rizikové faktory, kedy je výskyt biochemického tehotenstva pravdepodobnejší sa považuje nerovnováha hormónov, autoimunitné ochorenia, častejšie infekcie a zápaly (najmä v oblasti malej panvy), pohlavné choroby, chyby maternice, výskyt mimomaternicového tehotenstva, vek ženy nad 35 rokov, nízka telesná hmotnosť, pomalé spermie muža (zlý spermiogram), problémy so zrážanlivosťou krvi, nadmerné fajčenie alebo pitie alkoholu. V praxi neexistuje účinná prevencia pred výskytom biochemického tehotenstva.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi