Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Viete, kedy je cestovanie lietadlom pre tehotnú ženu (ne)bezpečné?

Tehotenstvo nie je choroba. Lietanie v tehotenstve však má svoje špecifiká. Kedy je let lietadlom pre tehotnú ženu nebezpečný? Aké sú riziká?

Lietanie v tehotenstve podľa trimestrov

V období tehotenstva je v prvom rade dôležité skonzultovať možnosť cestovania lietadlom s gynekológom. Ten totiž dokáže najlepšie posúdiť možné zdravotné riziká leteckej prepravy v konkrétnom prípade. Všeobecne však lietanie v tehotenstve nepredstavuje pre tehotnú ženu žiadne bezprostredné nebezpečenstvo.

• Lietanie v I. trimestri tehotenstva – (1. – 3. mesiac) lekári cestovanie lietadlom v tomto období príliš neodporúčajú z dôvodu predpokladaných intenzívnejších prejavov tehotenstva – zvracanie, nevoľnosť, bolesť hlavy, hnačky, kŕče, vyčerpanosť, pálenie záhy, prípadné vaginálne špinenie a mnohé iné. Ideálne je zvoliť iný druh dopravy, prípadne sa vyvarovať dlhým letom a letom s prestupmi.

• Lietanie v II. trimestri tehotenstva – (4. – 6. mesiac) toto obdobie sa považuje za ideálne pre potreby cestovania lietadlom v tehotenstve. Dôvodom je, že u väčšiny žien už odznievajú silnejšie symptómy tehotenstva, ustupuje nevoľnosť, bolesti hlavy, únava a hladina hormónov sa stabilizuje. Do 26. – 28. týždňa tehotenstva navyše letecké spoločnosti nevyžadujú žiadne lekárske potvrdenia týkajúce sa tehotenstva.

Lietanie v III. trimestri tehotenstva – lietanie v tomto štádiu tehotenstva je povolené zvyčajne do 36. týždňa. V prípade, že čakáte viac detí, zvyčajne len do 32. týždňa. V treťom trimestri je však možné ženu na palube lietadla prepravovať len na základe lekárskeho potvrdenia, prípadne vyplneného formulára (MEDIF) leteckej spoločnosti. Potvrdenie nesmie byť staršie ako 6 dní. V treťom trimestri tehotenstva je vyššie riziko predčasného pôrodu a aj preto viacerí lekári v tomto období gravidity cestovať lietadlom neodporúčajú. To isté platí pre rizikové tehotenstvá.

Počas letu v tehotenstve je vhodné obliecť si voľné oblečenie a obuť pohodlnú obuv, počas letu prijímať dostatok tekutín a v sede si občas naťahovať nohy (strečing). Ideálne miesto na sedenie je pri uličke, hlavne kvôli prístupu na toaletu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Letecké spoločnosti a pravidlá pre tehotné

Letecké spoločnosti vždy disponujú vlastnými bezpečnostnými protokolmi, ktoré sa týkajú bežných cestujúcich, no obsahujú aj špecifické ustanovenia, vrátane pasažierov v období gravidity. Ich prepravné podmienky sa môžu odlišovať, preto sa vždy informujte o podmienkach konkrétneho prepravcu.

V praxi sa stretnete zvyčajne s tým, že približne do 26. – 28. týždňa tehotenstva letecká spoločnosť nevyžaduje žiadne lekárske potvrdenia, vyplnené formuláre ani sa zvyčajne nekontroluje tehotenský preukaz. Pre prekročení tohto termínu tehotenstva však väčšina leteckých spoločností vyžaduje lekárske potvrdenie alebo vyplnený zdravotný formulár (väčšinou sa nachádza na webovej adrese leteckej spoločnosti), že je žena spôsobilá pre let lietadlom. Potvrdenie obsahuje štádium tehotenstva, predpokladaný termín, počet detí, rizikovosť a pod. Dátum potvrdenia lekárom by nemal byť starší ako 6 dní. Predkladať je niekedy potrebné aj tehotenskú knižku.

Prístup leteckých spoločností k ženám v pokročilom štádiu tehotenstva po 34. týždni je veľmi obozretný. Niektoré spoločnosti ženy po 34. týždni tehotenstva neprepravujú. Väčšina leteckých spoločností vyžaduje, tzv. MEDIF, čo je špeciálny formulár, ktorý musí byť vyplnený a potvrdený lekárom. Ak žena takýto formulár pred cestou lietadlom nepredloží, prepravca má právo vylúčiť tehotnú ženu z prepravy zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Kedy neletieť v tehotenstve

Zákaz lietania v tehotenstve platí pre ženy po dosiahnutí 36. týždňa gravidity (zmeny si ustanovuje letecká spoločnosť). V prípade, že má žena viacpočetné tehotenstvo, zákaz platí už od 32. týždňa tehotenstva. V tejto fáze sa rapídne zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Cestovať lietadlom sa neodporúča ženám na rizikovom tehotenstve. Sem patria aj tehotné s diagnostikovanou cukrovkou, vysokým krvným tlakom, preeklampsiou alebo ženy, ktoré už v minulosti potratili či mali predčasný pôrod. Problematické sú pre let lietadlom anemické stavy, nevoľnosť, zvracanie, hnačky, migrény či vaginálne krvácanie.

Ak sa už tehotná žena rozhodne v tehotenstve letieť, napríklad z dôvodu rekreácie – dovolenky, zvážiť by mala cieľovú destináciu, do ktorej sa chystá. Lekári neodporúčajú vzdialené destinácie (dlhý let) a tiež také, v prípade ktorých je nevyhnutné očkovanie živou vakcínou. Takisto je lepšie sa vyhýbať lokalitám a regiónom s nižšou úrovňou hygieny alebo vyššiu mierou rizika výskytu vírusových či epidemických ochorení.

Tehotná žena by si mala zvoliť taký spôsob leteckej prepravy, ktorý si nevyžaduje prestupy. V prípade, že je to nevyhnutné, je vhodné si medzi letmi odpočinúť. Ideálne je, ak po prílete transport z letiska na ubytovanie trvá čo najkratšie.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi