Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Reflux pažeráka a ako s ním skoncovať

Tiež vás trápi reflux, pocit kyslosti v ústach alebo pálenie záhy? Ak áno, buďte si istí, že vaše problémy nie sú ojedinelé.

Naopak, problémy súvisiace so zlým trávením a oslabeným pažerákovým zvieračom sú v súčasnosti v populácii stále častejšie.
Pri refluxnej chorobe sa obsah žalúdka dostáva cez oslabený pažerákový zvierač späť do pažeráka a ďalej do tráviaceho traktu, takže kyselina chlorovodíková spoločne s kyslými časťami jedál poškodzujú sliznicu pažeráka, hltana, úst i zubnú sklovinu.

Príznaky a prejavy refluxu sú veľmi nepríjemné: pálenie záhy, grganie, pálenie za hrudnou kosťou, zápach z úst a kyslosť v ústach. V dôsledku vedie reflux k zápalom pažeráka, zápalom ďasien a kazivosti zubov.
Problémy spojené s refluxom možno často zlepšiť úpravou životného štýlu a cielenými diétnymi opatreniami. Ak to nestačí, je potrebná farmakologická liečba a v osobitných prípadoch chirurgický zákrok.

Reflux v populácii

Refluxná choroba postihuje veľkú časť populácie a súčasne jej výskyt dlhodobo rastie. V západnej populácii trpí refluxom aspoň raz týždenne 10 až 20 % obyvateľov, pričom postihnutí sú rovnako muži aj ženy.
Ak vylúčime tehotné ženy, u ktorých je pálenie záhy bežné, a ľudí s akútnym refluxom spojeným s konzumáciou alkoholu, chronickým refluxom trpí každý desiaty človek. Refluxné ochorenie sa môže v zásade vyskytnúť v každom veku. Dokonca môžu byť postihnuté aj deti, ak nie je pri narodení pažerákový zvierač úplne vyvinutý.

Ako rozpoznať reflux

Najčastejším príznakom refluxu je pálenie záhy a zažívacie ťažkosti. Zvyčajne sa prejavuje ako pálivá bolesť na hrudníku, ktorá sa začína za hrudnou kosťou a postupuje hore hrdlom a krkom. Mnohí ľudia uvádzajú, že majú pocit, akoby sa im jedlo vracalo späť do úst a zanechávalo kyslú alebo horkú chuť. Pálenie, tlak alebo bolesť pri pálení záhy môžu trvať až dve hodiny. Často sú horšie po jedle. Pálenie záhy môže byť vyvolané aj ležaním alebo predklonom, tesným oblečením alebo zvýšenou fyzickou aktivitou krátko po jedle.
Okrem bolesti a pálenia záhy môžete reflux rozpoznať aj podľa ďalších príznakov:

zlý dych
ťažkosti s prehĺtaním
vracanie
opotrebenie zubnej skloviny
pocit „hrče v krku“

Čo robiť, ak máte reflux

V každom prípade treba reflux riešiť, aby sa predišlo možným komplikáciám. Začnite zmenou životného štýlu a úpravou jedálnička. Udržujte si zdravú váhu a jedzte zdravé potraviny. Nie je to ľahké, ale je to všestranne prospešné.
Zároveň počúvajte svoje telo a zistite, ktoré potraviny a nápoje spúšťajú reflux vo vašom prípade. Spúšťač refluxu môže byť u každého iný, ale všeobecne dodržujte niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré pomôžu výrazne znížiť frekvenciu vašich refluxných problémov:

1. Jedlo jedzte pomaly a dôkladne žujte.
2. Vyhýbajte sa potravinám a nápojom, ktoré vyvolávajú reflux. Ak si nie ste istí, ktoré to sú, píšte si potravinový denník, kde vždy uveďte: kedy, koľko, čo a či to spôsobilo pálenie záhy. Vďaka tomu nájdete a obmedzíte nevhodné potraviny a nápoje, ktoré vám spôsobujú problémy.
3. Vyhýbajte sa tesne priliehajúcemu oblečeniu, tlak na žalúdok vyvolá príznaky refluxu.
4. Obmedzte stres, odpočívajte a relaxujte! Vaše telo sa vám poďakuje.
5. Prestaňte fajčiť.

Kedy zájsť s refluxom k lekárovi

Pokiaľ sa situácia nezlepší ani pri dodržiavaní vyššie uvedených pravidiel, je vhodné vyhľadať lekára, ktorý na základe rozhovoru a cielených vyšetrení (odbery krvi, zistenie potravinových alergií, gastroskopia atď.) určí ďalší postup.
Bežným postupom je predpísanie liekov, ktoré tlmia produkciu kyseliny a teda obmedzujú počet refluxných príhod. Medzi ne patria inhibítory protónovej pumpy alebo H2 blokátory. Je tiež možné, že lekár odporučí antacidá. Väčšinou ide o voľnopredajné lieky, ktoré pomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Notia

Masticha – prírodná receptúra na reflux

Pokiaľ hľadáte prírodnú alternatívu bez vedľajších účinkov, využite rady z herbárov vašich babičiek, kde sa určite dočítate, aké prírodné bylinky sú na tieto problémy dobré. Ak sa pozriete do herbárov stredomorských krajín, ako zaručený recept na reflux určite nájdete chioskú mastichu.
Masticha je pre vás možno neznáma, ale v Stredomorí je to medicína známa už tisíce rokov. Ide o unikátny, čisto prírodný fenomén, o ktorom sa dočítame už v Biblii a v mnohých spisoch antických lekárov.
Účinky mastichy v oblasti zažívania sú potvrdené aj moderným vedeckým výskumom. Ten sa zameral najmä na tému masticha a jej užívanie pri refluxe, pálení záhy, zažívacích problémoch, infekcii helicobacter pylori a gastritíde.
Čo sa týka skúseností slovenských užívateľov mastichy, spomenieme najčastejšie sa opakujúce recenzie, ktoré zdôrazňujú účinky tejto živice, keď ľudia oceňujú hlavne:
Masticha je pri refluxe účinná a pritom 100% prírodná látka bez vedľajších účinkov.
Kapsule Masticha Masticlife, ktoré obsahujú čistý prášok z mastichy a žiadne iné pridané látky, sú hodnotené ako účinný prírodný prostriedok proti helicobacter pylori a zápalom žalúdka.
Mastichový prášok Masticlife pri priamom prehĺtaní účinne redukuje príznaky refluxu, odstraňuje kyslosť a pálenie záhy.
Slzy mastichy (kryštály živice) pri žuvaní osviežujú dych a pozitívne ovplyvňujú tvorbu slín. Vďaka tomu sa znižuje pocit pálenia záhy.

Ako mastichu užívať

Tradičné žuvanie mastichových sĺz je vhodné na osvieženie dychu a ochranu ústnej dutiny. Pri refluxe je však vhodnejšie užívanie mastichového prášku v sypkej podobe alebo v kapsulách. Dôvodom na voľbu tejto formy doplnkov stravy je popri účinnosti aj možnosť presného dávkovania.
Pri refluxe užívajte aspoň jeden až dva gramy mastichy denne najlepšie v dvoch dávkach vždy aspoň 30 minút pred jedlom. Pokiaľ si vyberiete prípravok, ktorý mastichu kombinuje s ďalšími zložkami, vždy počítajte iba čistý obsah mastichy.
V prípade, že chcete užívať kapsule, je ideálnou voľbou Masticha Strong&Pure, kde stačí užívať dvakrát 2 kapsule denne. Ako alternatívu môžete zvoliť prášok vo vrecúškach Masticha Comfort, ktorý sa ľahko prehĺta a účinkuje v ústach, pažeráku aj žalúdku. V tomto prípade stačí užívať 2 vrecká denne.

Otvoriť galériu
Zdroj: Notia

Unikátnosť mastichy

Masticha je špecifická tým, že sa v účinnej forme získava na malom území v južnej časti ostrova Chios. Tisícročná tradícia pestovania a úrody viedla tiež k zaradeniu mastichy do zoznamu UNESCO ako „nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva“.
Zároveň je masticha zapísaná v zozname produktov s chráneným označením pôvodu (PDO), ktoré je vyhradené pre chránené označenie výnimočných surovín spojených výlučne s určitým zemepisným prostredím.

Pred refluxom nezatvárajte oči

Ak pociťujete príznaky refluxu, rozhodne tento stav neprehliadajte. Či už zvolíte prírodnú liečbu, alebo lieky na princípe inhibítorov protónovej pumpy, je to dôležité nielen pre predchádzanie nepríjemným stavom nevoľnosti a pálenia, ale aj následných zápalov, zubných kazov a zahlienenia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim