Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2023 09:00 | Správy | Politika
Foto

Matovič mení názov hnutia: Zachráni sa pred prepadákom?! Politológ to vidí jasne

Skúša to inak. Igor Matovič (50) v roku 2020 vyhral parlamentné voľby s 25 % hlasov. Odvtedy sa musel vzdať premiérskeho aj ministerského postu a vláda vedená OĽaNO na konci minulého roka definitívne padla.

Paradoxné je, že Matovič sa nevyhýba ani možnosti koalície, čo by znamenalo, že vo voľbách mu nebude stačiť 5 %, ale až 7 % získaných hlasov. „Rokujeme a sme otvorení možnosti prípadne rozšíriť náš názov alebo máme vyčlenený priestor aj na to, že sa môžu pridať ako koaliční partneri,“ uviedol Igor Matovič.

Šancu stále má

Radoslav Štefančík, politológ

- Šancu dostať sa do parlamentu Igor Matovič určite má, lebo to je taká jeho stará stratégia, najskôr sa pohádať, vyhodiť a potom pozbierať nejakých nových. On ostáva, prichádzajú nové tváre a tie niekoho vždy oslovia, takže si viem predstaviť, že na ten parlament určite má. Čo sa týka koalície, bol by som v prípade Matoviča veľmi opatrný, aj napriek tomu, že OĽaNO v poslednom období preferencie vyskočili na tých 7 až 8 percent. Myslím, že v jeho prípade by to bol určite risk. Pri spájaní s Kresťanskou úniou, aj napriek tomu, že pani Záborská preferuje koalíciu, bolo by pre ňu istejšie, aby išli na kandidátke ako predtým, čiže spoločne. Ale môžem povedať, že Igor Matovič určite dá takú ponuku, aká sa nemusí odmietnuť. Jemu padne vhod človek, ktorý vie osloviť ľudí, ktorí sa organizujú v rôznych kresťanských spoločenstvách.

Čo zvládol Matovič za 3 roky

  1. Nečakané víťazstvo vo voľbách 2020
    - OĽaNO dokázalo posledné voľby vyhrať so ziskom 25 %. Hlavnou témou bol boj proti korupcii, ktorý Matovič podľa expertov zosobnil natoľko, že zobral voličov iným, vtedy opozičným stranám.
  2. Historický pád z vrcholu na dno
    - Sám Matovič sa v pozícii premiéra stal na pár mesiacov veľmi dôveryhodným politikom, keď získal až 48 % v prieskume Focusu. To však dlho neudržal a z čelných pozícií sa presunul na samé dno, keď mu v apríli 2023 verilo už len 9 % voličov.
  3. OĽaNO na hranici zvoliteľnosti
    - Po tom, čo sa z OĽaNO vyčlenil Eduard Heger a založil Demokratov, sa preferencie oboch strán rozdelili a OĽaNO muselo bojovať aspoň o 5 % v prieskumoch. V súčasnosti sa to stabilizovalo a dosahuje okolo 6 až 7 %.
  4. Koniec v premiérskom aj ministerskom kresle
    - Matovičovo pôsobenie v exekutíve poznačila pandémia COVID-19 aj vojna na Ukrajine. Najskôr pre nezhody s koaličnými partnermi musel opustiť čelo Úradu vlády, aby zakotvil ako minister financií. Ani tam sa neudržal a po schválení rozpočtu v decembri 2022 musel odísť, keďže to bola podmienka SaS.
  5. Hádky a chaos
    - Líder OĽaNO len ťažko nachádzal spoločnú reč s partnermi v koalícii, a to najmä s SaS. Útoky na dennej báze mnohých otravovali, čo spôsobovalo nárast popularity opozičných strán a zmeny v zákonoch na poslednú chvíľu. Matovič sa preslávil hádkami nielen s politikmi, ale aj odborníkmi počas pandémie či ekonómami pri ekonomických zákonoch.
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dk 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Policajti sa s tak opitou vodičkou už dlho nestretli.
Rekordérka v Piešťanoch: Útla Ľubomíra nafúkala skoro ŠTYRI promile! Z VÝHOVORKY odpadnete
Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Historická katastrofa v Brazílii: Zomrelo 29 ľudí, ďalších 60 je nezvestných
(ilustračné foto)
Loď začala horieť, kapitán UŠIEL medzi prvými, zomrelo 34 ľudí: Aha, čo s ním spravia
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
ilustračné foto
Zvláštny ZÁPACH z bytu v Trnave: To, čo našli za dvermi, policajti nikdy nevyženú z hlavy
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka