Mnohí takúto kombináciu nemajú radi. Spojenie sladkého ovocia so slaným mäsom je skrátka fuj a s odporom sa pozerajú aj na sušenú slivku utopenú v kapustnici. My však hovoríme, že je načase vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, a to veľmi razantne. Napríklad týmito receptmi!
Losos s pomarančovou omáčkou
Otvoriť galériu
Losos s pomarančovou omáčkou
Zdroj: lidl
4 porcie
Potrebujeme:
- 800 g čerstvého lososa
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 2 pomaranče
- 1 lyžičku najemno nasekaného zázvoru
- 1 lyžičku trstinového cukru
- 2 lyžice masla
- 1 kg zemiakov
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 150 g rukoly
- 1 citrón
Postup:
- Z umytého a očisteného lososa odstránime šupiny. Ochutíme ho soľou a čiernym korením. Lososa opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne.
- Kôru z pomarančov odkrojíme a ostrým nožom z nich vykrojíme mesiačiky pomaranča, ktoré dáme do misky. Šťavu zo zvyšku pomarančov vytlačíme k pomarančovým segmentom do misky.
- Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a pridáme nadrobno nasekaný zázvor a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, pridáme mesiačiky pomaranča a pomarančovú šťavu. Chvíľu povaríme na miernom ohni. Na záver pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí.
- Očistené a umyté zemiaky a cesnak nastrúhame na jemnom strúhadle. Ochutíme soľou a premiešame. Preložíme do sitka a necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Lyžicou naložíme na panvicu zemiakové cesto a vytvarujeme menšie placky. Opečieme z oboch strán do zlatohneda.
Servírovanie
- Na plytký tanier naservírujeme 3 zemiakové rösti, vedľa lososa s pomarančovou omáčkou a kúskami pomaranča. Na záver pridáme hrsť rukolového šalátu ochuteného štipkou soli, čiernym korením, pár kvapkami olivového oleja a citrónovou šťavou.