Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Remišová EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Nechceme robiť posluhovačov Pellegrinimu! S kým sa chce spájať?

Ku komu sa pridá? Strana Za ľudí začínala pred tromi rokmi ako prezidentská strana. Po nedobrom výsledku vo voľbách a odchode zakladateľa sa jej ujala Veronika Remišová (46), neskôr sa strana rozpadla a v súčasnosti má v parlamente troch poslancov. Remišová v rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako chce svoje hnutie viesť do volieb, s kým sa plánuje spájať a čo hovorí na spoluprácu s ostatnými lídrami.

Nemáte osobne nejaký limit, kedy si už poviete, že dosť a budete apelovať na prezidentku, že nechceme byť v takej vláde, v ktorej jeden človek riadi napríklad päť ministerstiev?

Nie je to moja úloha, nie je to moja zodpovednosť. Hovorím to je na pánovi premiérovi. Moja zodpovednosť je, aby sme pomáhali ľuďom a my to robíme. Makáme a budeme makať až do 30. septembra a zároveň ponúkať ľuďom pozitívnu víziu pre Slovensko. Nie Slovensko založené na nenávisti, rozdeľovaní, osobných konfliktoch, ale Slovensko, ktoré je moderné, úspešné, inovatívne. To bude náš cieľ.

 

Ste ministerka zodpovedná za eurofondy. Pozeral som sa, že analytici ministerstva financií predpokladajú, že Slovensko vyčerpá 92 % eurofondov, ktoré sme mali použiť do tohto obdobia – do 2020, no predĺžilo sa to do 2023. V súčasnosti je ale vyčerpaných nejakých 70 % tých peňazí. Prečo sa nám nepodarilo minúť všetky tie zdroje, ktoré sme mali počas vášho pôsobenia?

Základným problémom je babráctvo predchádzajúcich vlád. Ale poviem aj prečo. Programové obdobie trvá 7 rokov, to znamená, že začalo v roku 2014, malo končiť v roku 2020, a vtedy, v roku 2020, malo byť vyčerpaných minimálne 70 % zdrojov. Viete, koľko bolo vyčerpaných, keď sme preberali vládu? 29 %. Čiže z celých 15 miliárd, po siedmich rokoch, Smeráci a Pellegrini, ktorý to mal od roku 2016 pod palcom, vyčerpali 30 %. Čo je katastrofálne. A teraz, na posledné tri roky, nechali že ´však vyčerpajte 70 percent´. 

My sme robili aj robíme všetko, čo sa dá. Prijali sme päť antibyrokratických balíčkov, zjednodušili sme v rámci možností – lebo tie fondy boli nastavené v roku 2014 za vlády Smeru. Momentálne, keď to poviem v číslach, za sedem rokov Smer vyčerpal okolo 9 miliárd eur, a my za tri roky sme vyčerpali šesť milliard eur. Čiže aj v tom vidíte ten nepomer, akým spôsobom sa k tomu staval Smer a Hlas, a akým spôsobom sa k tomu staviame my. 

Druhý bod – prepadnuté eurofondy. V rokoch 2017-2018 nám prepadlo 100 miliónov eur, skrachoval operačný program Veda, výskum a inovácie a musel sa zlúčiť s programom na betónovanie ciest. To je normálne celoeurópska hanba. A nám za tri roky prepadlo v hlavných programoch nula eur – nič, napriek krízam, napriek pandémii, napriek energetickej kríze – nula eur. Vďaka eurofondom, čo sme vyrokovali s Európskou komisiou pri pandémii, sa nám podarilo podporiť za viac ako 100 miliónov udržanie pracovných miest, a preto máme dnes nezamestnanosť takú, ako pred pandémiou.

Fico za krízy pridal 150-tisíc nových nezamestnaných. Momentálne, ja budem hovoriť za môj operačný program, ktorý v tomto starom období my máme pod palcom – je to integrovaný regionálny operačný program pre samosprávy – v tomto programe ja som si istá, že nám neprepadne ani jedno euro, a že ho vyčerpáme na 100 %, pretože dnes, v ďaka opatreniam a dohode, ktorú mám s ministerstvom financií, sa nám podarilo zazmluvniť viac ako 100 %, máme zazmluvnenie na 120 % toho programu, a ja som si istá, že to vyčerpáme na 100 %. A čo sa týka ostatných operačných programov, životné prostredie alebo integrovaná infraštruktúra, ministerstvo životného prostredia, ministerstvo dopravy, ministerstvo vnútra a tak ďalej, to sa treba pýtať ich. 

Čo si myslíte, že bude témou najbližších parlamentných volieb?

Aby sa mafiánske praktiky nevrátili do vedenia štátu. Myslím si, že to dlžíme pamiatke Jána a Martiny aj ich rodičom, ktorí sa nikdy nevzdávali a nikdy nestrácali nádej, že Slovensko môže byť lepšie a že sa porátame s tou korupciou. A to je teraz veľká výzva. Podľa súčasných prieskumov naozaj hrozí Hlas – Smer – Republika. A preto mi veľmi záleží, aby sme neboli ustráchaní a nehovorili že ´no, tak v najhoršom prípade tu budeme pomáhať Pellegrinimu´. Nie, tu musí byť alterantíva voči zlodejskému, populistickému mafiánskemu spravovaniu štátu. My nechceme, aby sa tieto praktiky vrátili. My chceme, aby Slovensko bola úspešná krajina, moderná krajina, inovatívna krajina, kde ľudia budú mať dobré platy.

 

Dokedy sa rozhodne, ako budete kandidovať?

Myslím, že čas máme do júla. Takže do júla sa to určite rozhodne.

 

Čiže budete to naťahovať až do posledného možného momentu?

Nejde o to, že naťahovať, ale ja neverím v take rýchlokvasené riešenia. A aj ten súčasný vývoj Moderej koalície mi v tom dáva za pravdu. Ja si myslím, že ak niečo ozaj odolné a trváce sa má spraviť, tak na to treba aj trochu času. To nemôže byť len výťah do parlamentu, že idem do parlamentu, aby som tam sedel a aby som sa tam dostal. My máme víziu, že chceme pokračovať v začatých reformách, chceme pokračovať v tom, aby na Slovensku naozaj tá očista od korupcie bola dokončená a aby sme spravili reformy, ktoré sa teraz nestihli. A toto je naša vízia, prečo to Slovensko chceme formovať. Lebo ho máme jednoducho radi. Aj ten tím ľudí, s ktorým tú politiku robím.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku