Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Remišová EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Nechceme robiť posluhovačov Pellegrinimu! S kým sa chce spájať?

Ku komu sa pridá? Strana Za ľudí začínala pred tromi rokmi ako prezidentská strana. Po nedobrom výsledku vo voľbách a odchode zakladateľa sa jej ujala Veronika Remišová (46), neskôr sa strana rozpadla a v súčasnosti má v parlamente troch poslancov. Remišová v rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako chce svoje hnutie viesť do volieb, s kým sa plánuje spájať a čo hovorí na spoluprácu s ostatnými lídrami.

Keď ste už spomínali pána Mikuláša Dzurindu, tak si pomôžem jeho výrokmi, ktoré hovoril po tom, čo zistil, že ho v Modrej koalícii akosi nechcú. Hovoril, že by bázou sily, ktorá vyvedie Slovensko z marazmu mali byť ľudia, ktorí nie sú spájaní so súčasným chaosom, potom by sa teda mali poobzerať ďalej. Nemá pravdu v tom, že súčasná garnitúra spôsobila taký chaos, ktorý ľudí vôbec neoslovuje?

My v strane Za ľudí si ideme našu vlastnú politiku. My sa jednoducho nehľadáme, my máme naše vlastné hodnoty, náš program a za ním si ideme. Presadzujeme veci, ktoré pokladáme za správne, väčšinu z tých vecí sme presadili. Reformu eurofondov sme urobili, IT sme očistili od oligarchov, urobili sme veci ako antibyrokratická revolúcia, štyri milióny zrušených výpisov ročne, ľudia nemusia behať na úrady. My sa nemáme za čo hanbiť. Čo sa týka tých ostatných, áno, nejako sa to skonsolidovať musí, či sa to skonsoliduje na postave Eduarda Hegera alebo niekoho iného ja neviem, lebo v prvom rade ten prvý krok musí urobiť Eduard Heger. Musí ukázať za čím stojí, čo v politike chce a aké sú jeho hodnoty, a potom môžeme hovoriť o nejakej širšej spolupráci. 

A čo sa týka chaosu, to je taký naratív, čo šíri Robert Fico aj Pellegrini – hovoria, že chaos a nekompetentnosť, to je ich mantra. Teraz ja to otočím a spýtam sa, že ak je nekompetentnosť, že sa nekradne, ak je nekompetentnosť to, že sa nerozdávajú agrodotácie na betónové plochy ako to robili za Fica, ak je nekompetentnosť to, že sme udržali zamestnanosť na takých číslach, aká bolo pred pandémiou, ja sa k tomu veľmi hrdo hlásim. Áno, v Smere si musia trieskať hlavu o stenu, pretože tu nikto nekradne, tu nie sú žiadne škandály ako boli u nich v eurofondoch. 

V roku 2017, 2018 im prepadlo 150 miliónov eur kvôli škandálu, skrachoval im celý operačný program, musel sa zlúčiť s programom na betónovanie ciest a doteraz tie peniaze chýbajú na vysokých školách a univerzitách. Agrodotácie ani nemusím spomínať. Poctiví farmári dostali nič a išli nejakej funkcionárke na betónové plochy. A posledná vec, ktorú poviem, to je tiež taká mantra - že potrebujeme Pellegriniho, že potrebujeme Fica, aby sa tu teraz veci robili lepšie, ale elektrina lacnejšia nebude. Globálna inflácia, ani keď tu budeme mať Fica a Pellegriniho, neznizme. Vojna na Ukrajine nezmizne. Naopak, peniaze, ktorými my pomáhame, a to je bezprecendentná pomoc, ktorú Slovensko poskytuje a je jedna z najvyšších, tak tie peniaze by sa za Fica a Pellegriniho len rozkradli. Tak ako sa rozkradli, keď tu boli oni predtým.

 

Keď sme sa bavili o tom chaose – nie je chaosom to, že Igor Matovič si raz za čas povie, že sa zobudí a zrazu ide pretláčať nejakú atómovku za miliardy eur, ktoré teda náš štátny rozpočet ledva zvládne?

My sme už povedali náš jasný postoj, že to nepodporíme, ale žiaľ pravda je taká, že pred každými voľbami v parlamente nastane smršť populizmu. Tak to bolo aj pred voľbami v roku 2020, kedy na poslednú chvíľu, tri dni pred voľbami myslím, smeráci schválili výraznú zmenu dôchodkového systému. Áno, tí politici sú takí, že si myslia, že na poslednú chvíľu ešte oklamú voličov. My to robiť nebudeme, my sme to aj jasne povedali. My sa na takomto populizme zúčastňovať nebudeme. My sme makali tri roky, máme výsledky. Makali sme a my nepotrebujeme teraz klamať ľudí, že budeme do parlamentu dávať návrhy za miliardy eur, ktoré buď tí politici vedia, že neprejdú, to znamená, že klamú ľudí alebo keď prejdú, tak budú mať katastrofálny dopad na rozpočet.

Prekvapilo vás, že projekt Mikuláša Dzurindu dopadol tak tragicky, že po 30 dňoch od vyhlásenia strany do nej ani nevstúpil?

Prekvapilo ma to. Teraz je úplne jedno, kto koho oklamal, a kto koho vodil za nos, ale zanechalo to veľmi nepríjemnú pachuť. Veľmi nepríjemnú. A mňa to mrzí, aj keď my s tým nemáme nič spoločné, neboli sme toho súčasťou, ale mrzí ma to kvôli tej stredopravej scéne.

 

Zaujímajú ma ešte vaši dvaja poslanci, ktorých máte v parlamente – Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Hovorí sa, že sa chcú nejakým spôsobom osamostatniť. Môžete potvrdiť, že sa o tom debatuje, a že by odišli od Za ľudí a pridali sa niekam inam?

Toto sa už hovorí dva roky a stále sú tam, takže neviem o tom, že by niekto odchádzal. Skôr naopak, do našej strany prijímame nových ľudí. Teraz sme prijali šikovného mladého človeka, ktorý sa venuje právnemu štátu, pána Magušina. Je to právnik, ktorý chce pripraviť reformu prokuratúry, na ktorú nikto nenašiel odvahu. Zrušenie paragrafu 363, na to nikto nenašiel odvahu. Ja nerozumiem ako si Richard Sulík predstavuje spoluprácu s Petrom Pellegrinim, pretože v strane Hlas je jeden z prominentných, hovorí sa, že sponzor strany, pán Žiga. Je obvinený a on sa každý deň modlí, aby sa paragraf 363 ušiel aj naňho. Čiže akú reformu prokuratúry, aké zrušenie paragrafu 363 môžete spraviť s politikmi, ktorí sa musia paradoxne spoliehať na to, že Žilinka ich raz oslobodí. Čiže nás nikto, obrazne povedané, nedrží za gule, my sme slobodní. Nedlžíme nikomu nič a môžeme raziť presne zásadovú, hodnotovú, bezkorupčnú politiku a to aj presne budeme robiť.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!