Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2023 05:57 | Správy | Politika
Video

Remišová EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: Nechceme robiť posluhovačov Pellegrinimu! S kým sa chce spájať?

Ku komu sa pridá? Strana Za ľudí začínala pred tromi rokmi ako prezidentská strana. Po nedobrom výsledku vo voľbách a odchode zakladateľa sa jej ujala Veronika Remišová (46), neskôr sa strana rozpadla a v súčasnosti má v parlamente troch poslancov. Remišová v rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako chce svoje hnutie viesť do volieb, s kým sa plánuje spájať a čo hovorí na spoluprácu s ostatnými lídrami.

S kým pôjdete so stranou Za ľudí do volieb?

Vyznávame dva princípy, o ktorých nás poučila aj súčasná situácia, aj situácia v koalícii. Prvý princíp je, že to musí byť spolupráca, ktorá je založená na dôvere, a druhý, musí to byť spolupráca, ktorá je založená na hodnotách. Žiaľ, ľudia to videli aj na tejto koalícii, že niektorí politici sa medzi sebou neustále hádali a osobné konflikty povýšili nad verejný záujem. A takto to nemôže fungovať. Druhý príklad je osud Modrej koalície, ktorá havarovala skôr, ako vôbec začala, práve preto, že tam chýbala dôvera, a že tam chýbali hodnoty. Určite sa takýmto typom spolupráce chceme vyvarovať, a hovorím, že naša volebná kampaň budú naše výsledky, to, čo sme urobili, a to, že sme ľudí nesklamali. Keď hľadáte stranu, ktorá má jasné protikorupčné zameranie – strana Za ľudí. Keď hľadáte stranu, ktorá je nepopulistická a neklame ľudí – strana Za ľudí. My do tých volieb ideme naozaj s absolútne čistým štítom.

Otvoriť galériu

V prieskumoch ale máte čísla, ktoré sú pod hranicou zvoliteľnosti 5 %. Trúfate si ísť do tých volieb aj samostatne?

Všetky alternatívy sú v tomto momente otvorené. Zatiaľ orgány strany neprijali žiadne rozhodnutie, a ja stále verím, že jednoducho poctivá, nepopulistická, bezkorupčná rozumná politika nájde v ľuďoch odozvu. Počúvam od viacerých strán také predvolebné dohadovanie - už pomaly každý vylučuje každého a akoby na tej stredopravej časti politického spektra chýbala ambícia postaviť alternatívu k Smeru 1 a Smeru 2. Aj keď budeme hovoriť o spolupráci, my nechceme robiť nejakých prisluhovačov alebo pomocníkov Pellegriniho. Keď počúvam Riša Sulíka v súčasnosti, tak to je tak málo ambiciózne, že mi je to až ľúto za celú pravicu. Jednoducho celá stredopravá scéna by mala pracovať na tom, aby bola alternatívou voči Smeru 1 a Smeru 2. Nie posluhovačom pána Pellegriniho.

Ste naklonená tomu, aby ste sa spojili s Eduardom Hegerom a jeho projektom Demokrati?

V prvom rade ten prvý krok bude musieť urobiť pán Heger. Ja keď sa s ním teraz rozprávam, tak sa s ním rozprávam ako s predsedom vlády za OĽaNO a podpredsedom strany OĽaNO. Ja považujem naozaj za veľmi dôležité, aby tam bola dôvera a hodnoty. (pozn. red: rozhovor sa konal pred oznámením Hegera o založení vlastného projektu)

Osobne vnímam ešte možnosť, že by ste sa spojili s KDH, a ďalšia možnosť je, že by ste sa pridali k Igorovi Matovičovi a OĽaNO.

Zabudli ste ešte to, že je aj možnosť, že pôjdeme do volieb samostatne.

 

O tom sme sa už rozprávali.

Samozrejme, my nevylučujeme nikoho. Rozprávam sa s relevantnými politickými lídrami, ale to záverečné rozhodnutie bude závisieť na tom, čo som povedala. Keď vznikala SDK proti Mečiarovi, tak to nebolo instantné riešenie. To trvalo dlho, bol to bolestivý proces. Alternatíva sa nerodí zo dňa na deň. Aktéri sa musia dohodnúť aj na programe, musia sa dohodnúť na spoločných cieľoch, musia sa dohodnúť aj na vízii. Začínať spoluprácu tým, že podpíšete memorandum o nejakých postoch alebo o tom, kto kde bude, to je veľmi málo. A práve touto cestou my nechceme ísť.

 

Ak by ste sa spájali s Eduardom Hegerom, tak by ste sa zrejme museli podieľať na spolupráci aj s vaším bývalým poslancom a vyzývateľom v strane Za ľudí Miroslavom Kollárom, ktorý má byť spájateľom Eduarda Hegera a ďalších poslancov z parlamentu. A aké sú vaše vzťahy?

Ja osobné vzťahy vždy dávam bokom a myslím si, že súčasná koalícia, ktorú sme teraz mali bola založená na osobných konfliktoch, na ktorých sme sa ale my ako strana nikdy nezúčastňovali. Keď sme mali výhrady, veľa škodlivých vecí sa nám podarilo zastaviť, veľa dobrých nápadov sa nám podarilo presadiť, ale keď sme protestovali, tak sme protestovali vo vnútri koalície. Pretože mne prišlo maximálne nezodpovedné, aby v čase krízy, či už to bola pandémia alebo energetická kríza, som teraz na tlačovkách obťažovala ľudí tým s čím nesúhlasím, keď sú na to iné platformy. A to ľudia videli. My jediní sme sa do týchto konfliktov nezapájali. A teraz, čo sa týka Miroslava Kollára, tak dovolíte, nebudem sa k tomu vyjadrovať, Miroslav Kollár má určitú históriu, ktorú ľudia vedia. Práve preto si myslím, že tie diskusie budú dôležitejšie s pánom Hegerom.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci